Eviai történelem - Iliasz Mavromihalisz

Visszaemlékezés a Styra-i elvesztett csatára és Iliasz Mavromihalisz-ra

1822 január 12-n a görög védelmi csapatokat az Eviai Styra (ejtsd Sztyra) településnél legyőzik Omer bey harcosai.
A Dél Evia törökök alól való felszabadításáért folyó harcok keretén belül, 1822 Január 5-n Iliasz Mavromihalisz elfogadja a Karisztoszi Neofitosz püspök felhívását. Hatszáz Mani-beli harcossal az Eviai Aliverinál partra száll, ahol kinevezik a görög felszabadító harcok vezérének. Annak ellenére, hogy a helyiek már a felszabadító harcok vezérének előzőleg Vaszo Mavrovuniotit nevezték ki, aki mellett ott magasodtak Nikolaosz Kriezoti és Aggelosz Govginosz személyiségei, mégis kitörő örömmel fogadták a 27 éves fiatalember megjelenését és kinevezését, aki harci képességeiről volt híres. Ezt megelőzően, a Karystos-i püspök elutasította Odiszeasz Andrutszu részvételi felajánlását a harcokban, mivel úgy vélte, ő túlságosan impulzív.
A fiatal Mavromihalisz érkezése a Mani-beli harcosokkal rendkívül aggasztani kezdte Omer bey-t, aki hosszas gondolkodás úgy döntött, hogy inkább ő támad először az Aliveri-nél partra szálltak ellen, mintsem megvárja, hogy a harcosok Karystos-ig elérjenek. Minden eshetőségre felkészülve megerősítette Styra település védelmét, mely fő átkelőhely volt a görögök részére, ha azok el akartak jutni Karystos-ba. Styra védelmét a Juszuf aga veje által vezetett 150 emberből álló csapatra bízta.

Ahogy Mavromihalisznak meghozták a hírt, hogy Styra-ba érkezett a Juszuf aga csapata, 1.000 emberével ellenük indult és január 11-n sikeresen letáborozott Kuvelesz-ben, Styra településtől északra. A helyi vezérek, Mavrovuniotisz, Kottasz és Kriezotisz rögtön parancsnoksága alá helyezték magukat. Másnap reggel Mavrovuniotisz, anélkül hogy erre engedélyt kért volna Mavromihalisztől, letámadta a török előörsöt akik Styra-t elhagyva, meglepetésként a görögökön akartak rajtaütni. Mavrovuniotisz-t embereivel a törökök visszavonulásra késztették. Ekkor Mavromihalisz minden harci erőt bevetve a törökök ellen indult, akiket le is győzött az Agios Vasziliosz nevű helyen, ezekután pedig Styra –t támadta, hogy azt visszavegye a töröktől. A törökök 27 halottat és sok sebesültet hagytak maguk után a csatatéren.

Időközben Omer bey 300 gyalogossal és lovassal Karystos-ba tartott. Senki nem tartotta fel őket, amikor a Diakofti helyet átszelték (Kapszala falu közelében, Styra-tól délre), ez lett volna az egyetlen hely ahol a nagyobb csapatot a görögök megállíthatták volna. Történelmi feljegyzések szerint Kriezotisz megemlítette a lehetőséget Mavromihalisz-nak, de az későn reagált, akkor sem a megfelelő módon. Kiküldte Diakofti-ba a nagybátyját, Kiriakuli Mavromihaliszt, Mavrovuniotiszt és Kotta-t pár harcossal, de nemhogy a törököket nem sikerült megállítani, hanem a kis csapatot annyira szétverték és utána annyira szétszóródtak, hogy semmiféle segítséget nem tudtak a továbbiakban nyújtani Mavromihalisz-nak. Omer bey ezen kis győzelme után a Styra-ban harcoló görögöket hirtelen bekerítették. Ekkor a Mani-beliek többsége, úgy látván, hogy vesztésre áll ügyük, elhagyták a csata színhelyét. Mavromihalisznak azt tanácsolta Kriezotisz, hogy adja fel és harcoljanak másnap megint, de ő ezt elképzelhetetlennek tartotta, így hét emberével bezárkózott a Piros Malomba (Kokkinomilos) és eldöntötte, hogy végső erejéig védekezik.

A Piros Malom maradványai
Miután a municiójuknak vége lett, kövekkel kezdték dobálni a támadó ellenséget. A megsebesült Mavromihalisz egy adott pillanatban megpróbált kitörni az ellenség karikájából a kardját használva, de egy török kard által holtan esett össze. A hét bátor társa közül egynek sikerült csak a támadást túlélnie. Miután a törökök elfoglalták a Piros Malmot, a török vezér, Mertanisz, levágta Mavromihalisz fejét és azt kardjára tűzte. A fejet bemutatták Omer-nek, majd a lemészárolt görögök fejeit karók tetejére húzták és Styra különböző pontjain kiállították a helyi lakosok megfélemlítése céljából. Iliasz Mavromihalisz fejét végül elküldték ajándékba Mahmut szultánnak.

Forrás: sanshmera.gr, wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!