Sounion fok és környékeSounion fok (ejtsd: Szunio) a neve az Attika félsziget legdélibb csücskének. Partja meredek, sziklás, szakadékos, a földnyelv vége magas falként emelkedik ki a tengerből. Ezen a helyen található az egyik legfontosabb Attika-i ókori maradvány, a Poszeidon naosz.
Egy nagyon szép, rövid kis videó a Sounion fokról:


Rövid történelem

A naoszt, vagyis a Poszeidon-imádat helyét, mai megfelelőjeként hívjuk csak templomnak, először Homérosz említi az Odüsszeia-ban. Itt leírja, hogy Menelaos király hazafele a trójai háborúból itt állt meg, hogy eltemesse hajójának kapitányát. Sounion-ról említést tesz Szophoklész az Aiasz-ban, Euripidesz a Küklopsz-ban, Pauszaniasz Periégétesz (I,1) és Vitruvius (IV, 7) is.

A legelső építményt i.e. az 5. sz-ban húzták fel, ezt azonban a perzsák hadjárata lerombolta. Az újabb épület, melynek romjai ma láthatóak i.e. 444-ben lett kész. Négy nagy fiúszobor, kurosz állt az épület négy oldalán, ezekből hármat találtak meg. Ma az athéni archeológiai múzeumban lehet őket megcsodálni.
Az épület köré a Pelloponéz háború 9-ik évében erődöt létesítettek. A 3,5 m vastag falak egy 500 m-s kerületű alapterületet vettek körbe, feladata az erődnek a gabonát szállító hajók támadhatatlanságának biztosítása volt ezen a ponton.

1762-ben itt szenvedett hajótörést William Falconer hajós, aki eme kalandot megírta "A hajótörés" c. trilógiában. Habár nem volt író, költő, a kor kritikusai nagyon kedvezően nyilatkoztak a műről.

Hogyan jutunk el a Sounion fokra észak EviárólAhogy ezt már máshol is láthattátok, Limni-t adom meg referenciapontnak. Aki nem ott lakik hozzátesz vagy elvesz pár kilométert az itt jelölthöz képest. Tehát Limnitől athéni irányba kell indulni, át kell szelni a Chalkida-i hidat (ingyenes), utána pedig választani lehet, hogy Athénon keresztül, Rafinán keresztül vagy mindkettőt kikerülve közelítsük meg a Sounion fokot. Ez utóbbi a legjobb, ezen az útvonalon az Athénba vezető sztrádáról (Eviától 1 kapunál kell fizetni 3,30 eur-t) le kell térni az Attiki Odos-ra (belépés 2,80 eur) majd Markopoulo-nál letérni Sounion felé. A GPS biztosan ismeri ezeket a nagy főútvonalakat, de egy jó térkép is megteszi.
Az útra én inkább 4 órát mondanék összesen reálisnak, mert esetleg útközben meg kell állni, vagy kérdezősködni, térképet nézni, stb.. A visszafele út mindig gyorsabb szokott lenni, ezt már sokan tapasztalták :)

Szerintem nem szabad összekötni az Akropolisz-i kirándulással, mert túl sok egyszerre, egy napra. Hacsak nem akar valaki végigfutni mindenen és selfiezgetni, majd otthon eldicsekedni, hogy itt is meg ott is járt. Ha már voltatok az Akropoliszon, de itt nem, akkor hagyni kell a fellegvárat, több ezer éve ott van, nem fog elmenni :) Látogassátok meg ez alkalommal a Sounion fokot. A Sounion fokkal össze lehet kötni viszont a Thoricus-i romlátogatást, már azoknak, akiket ez is érdekel.Sounion és Thoricus között 18 km a távolság. A térképen zölddel jelzett terület 1974 óta nemzeti parkká lett nyilvánítva.
Thoricus után Keratea-n keresztül, Markopoulos-nál rá lehet jutni az Attiki Odos-ra, mellyel el lehet kerülni az Athéni forgalmat és nagyon gyorsan vissza lehet jutni Evia-ra.

Partok Sounion közelében

Sounion közelében lehet homokos, kavicsos, de sziklás partokat is találni, a búvárkodást szeretők örömére. Aki a Sounion-i látogatást összekötné inkább Attika-i fürdőzéssel, annak a Sounion-Varkiza közötti részen ajánlok 4 szép partot.

1. Skalakia Altheas

Ez a part közel van Agia Marina-hoz, mely Sounion-tól 50 km. Nem nehéz megtalálni. Athén felől jövet, rögtön ahogy elhagyjátok Agia Marina-t (vagy Sounion felől, még közvetlen Agia Marina előtt a tenger felőli oldalon) lesz egy tábla, amin írja: Atheas (Αλθέας). A tábla mutatja, merre van a parkoló. Ott lehet hagyni az autókat, majd pár lépcsőn lemenni a partra, mely csodaszép.
2. Heaven Beach Lagonisi (Λαγονίσι)

A 41,3 km-nél Athén-ból. Elhagyván a Lagonisi-beli Grand Resort-t, az út kiszélesedik. Ott le lehet tenni a kocsikat, ez alatt a rész alatt van ez a szervezett part.
3. Loca Agios Nikolaos (Άγιος Νικόλαος)

Ez a part még közelebb van Sounion-hoz. Anavyssos-nál, Athénból jövet, lesz egy tábla melyen mutatja az irányt a turisztikai iskolák felé (Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων). Itt le kell térni jobbra. Elénk tárul 3 kis öböl, a balban csak csónakok vannak, a másik kettőben van a Loca.

4. Kape Legrena

..és végül, a teljesség igénye nélkül, mert ennél sokkal több úszásra alkalmas hely van, a Kape Legrena, egyik legjobb strandja Attika-nak, mely nagyon közel van a  Sounion fokhoz.Athén felől érkezve és Legrena-t elhagyva (Λεγραινά), van egy tábla melyen egy tavernát jeleznek. Ott be kell fordulni és csorogni az úton előre. A házakat elhagyván megjelenik egy KAPE (ΚΑΠΕ) feliratú tábla. Tovább mész és a lejtőnél megállsz. Már a kilátás is lélegzetelállítóan gyönyörű.

..és mielőtt ezt a kissé hosszú bejegyzést befejezném, nem szabad említésen kívül hagynom a tényt, hogy a Sounion foki naplemente legalább olyan híres, mint a Santorini-i.Kellemes barangolásokat!


1 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos információkat találtam, rövidesen élőben láthatom mindezt, hiszen Anavyssos lesz az otthonunk 1 hétig! Köszönöm!

    VálaszTörlés

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!