Búvárpark Evián

Az Eviai öböl 26, közeli távolságban lévő, hajótörést szenvedett maradványai körül, búvárcentrumot szándékoznak kialakítani az érintett megyék önkormányzatai. Legalábbis ebben egyeztek meg az elmúlt szerdán az illetékesek, akiknek neveit most nem sorolom itt fel, mert úgysem ismeri őket a kedves olvasó. 2006 óta dolgoztak a víz alatti területeken lévő, régiségek felfedezéséért felelős szakemberek, és végül sikerült behatárolni az Attica félsziget, valamint dél Evia között egy térséget, ahol számos ókori és Bizánc-kori lelet van a tengerfenéken. Pontosan 19 archeológiai terület és 26 hajótörés köré fog a tervezett búvárcentrum összpontosulni.

(A képeken a Helmstedt látható: Az 1877-ben épített hajó Karystos közelében süllyedt el és ma 70 m mélységben található a roncsa.).

A tervekben egy valódi vízalatti múzeum kialakítása szerepel, melynek keretén belül 6 területi egységet lehet majd meglátogatni:
- Styra-i szigetcsoport
- Kavalliani sziget és Almyropotamos fok
- Petali szigetcsoport
- Portolafia - Akio sziget
- Makronisos
- Lavreotiki

Ezek a lenti térképen a bekeretezett területen találhatóak.


Ez egy nagy horderejű terv, mely elősegíteni kívánja a térség kulturális, turisztikai, gazdasági fejlődését, új munkahelyek létesítését.
Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy ez a befektetés most csak dél Eviát fogja érinteni, mert az északi részen is van búvárcentrum kiépítéséhez megfelelő terület, hajóroncsokkal és relatíve könnyen elérhető tengerfenékkel. Görögország nagyon igyekezne a búvárturizmus piacára is behatolni, ami normális is, hisz ilyen gazdasági helyzetben meg kell próbálni kihasználni az adottságokat, történelmi maradványokat és meg kell próbálni felpörgetni a turizmust, főleg az ilyen helyeken, mint Evia, amely még mindig felfedezetlen területnek számít.

A terület maga egyéb történelmi érdekességeket is tartalmaz, mint például a már szárazföldi részen lévő Thorikos-i színház (Lavrio közelében), melyet a legrégibb színháznak tartanak számon a  világon, vagy a Sounio foknál található Poszeidon templom maradványa.

Én a magam részéről csak drukkolni tudok a megvalósításnak.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!