Az Artemisio-i tengeri csata színhelye

A Pefki és Agriovotano közötti terület, mely a mai Artemisio-hoz tartozik az i.e. 480-ban bekövetkezett nagy tengeri ütközet helyszíne a perzsák és görögök között. Miközben a perzsa sereg Thermopülénél harcolt, addig a hadiflotta itt, Artemisio-nál ütközött először görög ellenállásba. A tengeri csata 3 napig tartott, addig, amíg hírt nem kaptak a görögök a Thermopülei vereségről. A perzsáknak nagyon nagy károkat okoztak, így ennek a csatának köszönhetően gyengült meg a perzsa hajóhad annyira, hogy Salamina-ban,  az oda visszahúzódó görögök legyőzhették végleg őket.

A mozgó képen a perzsák a sárga zászlóval, a görögök a fehér zászlóval. A kép a 3 napos Artemisio-i ütközetet mutatja be.


Erről a helyről került ki a 19. sz. elején a híres Poseidon és a bronz lovas szobor, melyeket ma az Athéni múzeumban lehet megtekinteni.Az egész Artemisio körüli térség fontos történelmi hely, sok ókori és bizánc-kori leletet találtak itt a kutatók.
Az Artemisio-i tengeri ütközettel hozzák összefüggésbe a Pefki-ben talált Artemisz naoszt, ezt az istennőt Evia-szerte imádat és tisztelet övezte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!