A Chalkida-i Vajlu ház

A legtöbben akik észak Evián nyaralnak, elmennek egy napos kirándulás keretén belül Chalkida-ra. Chalkida szigetünk fővárosa és jelentős történelemmel rendelkezik. A mai modern városban nem könnyű megtalálni a történelmi maradványokat, látnivalókat, ezek szétszórtan találhatók meg a  város területén, de maga a múzeum sem olyan nagy és jelentős, mint a közelben lévő Eretria-beli múzeum.
Akit az építkezési stílusok érdekelnek, annak érdemes lehet megnéznie a Vajlu palotát, mely az Agia Paraskevi téren található, pontosan szemben az ugyanolyan nevű templommal.Evia történelméből kifolyólag sok az ottomán és frank maradvány a szigeten, ez különösen érvényes a fővárosra. A Vajlu palota egy impozáns velencei épület, mely ottomán építkezési elemeket is magába foglal. Az épületet a görögök Vájlu házként emlegetik. Ez a szó a bajulusz római szóból ered, mely a római birodalomban egy tisztséget jelölt. A görögországi frank uralom idején felügyelőt, a török uralom kezdetén követet takart az elnevezés. Chalkida 1204-ben kerül a frank uralom alól a velenceiek uralma alá, majd 1470-ben jön a török elnyomás. Vájlosz volt a velenceiek alatt Chalkida ura. Az utolsó vájlosz Paolo Erizzo, aki tragikus véget ért. II. Mehmet aga a város elfoglalása után Erizzo-t szétfűrészeltette.

Az impozáns, ma felújított épület, a mindenkori vájlosz lakása, a szemben lévő nagy vásártérrel egy közigazdasági egységet volt hivatott alakítani. Az épületet azóta is folyamatosan lakóháznak használták.
Érdekes elem az épületen Szent Márk ikonográfiai szimbóluma, a szárnyas oroszlán.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!