Evia növényvilága: kumara avagy nyugati szamóca


Lehet sokan nem ismerik ezt a látványos növényt, mellyel nagyon gyakran lehet Evia-i barangolásaink közepette találkozni. A hangafélék családjába tartozó örökzöld szamócafa nemcsak Evia-n, de Görögország minden erdejében megtalálható. Főleg a sziklás lejtőket és a cserjéseket szereti, és habár európai rokonai elérhetik akár a 10 m magasságot is, a görögországi vad-szamóca bokor nem ágaskodik 3 m-nél magasabbra. 
Egyike a leglátványosabb görög növényeknek, kedvelt dísznövény, de haszonnövény is, úgy a gyógyászatban, mint az erdővédelemben fontos szerepe van.
Magokról szaporodik, ezért meg lehet figyelni, hogy egy egy kifejlett bokor töve körül ott lapulnak a kisebb, fiatal növények. Mivel a gyümölcsöknek kell kb. 1 év mire beérnek, ezért a bokron általában egy időben meg lehet figyelni a virágokat, az éretlen és érett gyümölcsöket. Ez egy elég ritka jelenség a növényvilágban, például még a valencia típusú narancs is ilyen módon növekedik. Emiatt a tulajdonsága miatt is szeretett dísznövény a szamóca bokor. 


A virágok tölcsér alakúak, fehérek, ritkán pirosak. A növény kétszer egy évben virágzik, májusban és szeptemberben. A méhek melyek a szamóca virágról gyűjtögetnek, kesernyés mézet állítanak elő.
Ami a gyümölcsöt illeti, fontos, hogy csak érett állapotban fogyasszuk. Maga a növény is közli velünk, hogy mikor jó a gyümölcseit fogyasztani, mert az éretlen, még nem elég piros gyümölcsök ízetlenek, míg a túlérett gyümölcsnek kellemetlen az íze. Az éretlen gyümölcsök túlfogyasztása hányingert okozhat, míg a túlérett, már erjedésnek induló gyümölcsök ételmérgezést is okozhatnak.
Mivel a gyümölcsöket nem lehet jól tárolni, a legjobb ha egyenesen a bokorról fogyasszuk őket. A gyümölcsöket nagyon szeretik a madarak, főleg a rigók.


Görögország különböző vidékein különféle enni és innivalót készítenek belőle. Így készül a szamócabor, -pálinka, de -befőtt és -lekvár is.

A nyugati szamócát a gyógyászatban is felhasználják, az emberi egészségre nagyon jótékony hatással bír. Hippokratész a tromboflebitisz-t  kezelte vele. Körülbelül 60 évvel ezelőtt sikerült elkülöníteni belőle a kumarin-t, ez egy, az emberi egészségre jótékony hatóanyag, mely több növényben is megtalálható. Legelterjedtebb alapanyaga a véralvadásgátló gyógyszereknek. A szamóca ugyanakkor gazdag pektinekben, a leveleket bélgyulladásos valamint húgyúti betegségek kezelésében használják, a túlérett gyümölcsök pedig hashajtóként is alkalmazhatóak. 2 gr levelet 100 ml vízben kell felfőzni, majd 2-3 csészével inni a teából, ennek rendkívül jó tisztító és húgyhajtó hatása van. A gyümölcsből készült pálinkát hűlés esetén bedörzsölésre is használják. Dioskourides szerint a szamócaméz csökkenti a koleszterinszintet, segít a fejfájás és a gyomorfájás csillapításában.

A nyugati szamóca tűzálló növény. Leég ugyan, de utána rögtön új hajtásokat ereszt és újból fejlődésnek indul. Ezért nagyon fontos szerepe van a természetben, hisz megköti a talajt ott, ahol erdőtűz pusztított.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!