Görög vidékek és ízek - 7. rész

Galataki kolostor temploma

Lassan közeledünk a  vége felé, hisz a 7. rész már az utolsó előtti. Az 5. részben kerül említésre először a Húsvét, majd a 7 és 8. fejezetekben is erről lesz szó.
Ebben a hetedik fejezetben az elején először kicsit összefoglalom a Húsvéti szokásokat, ekkor megint láthatunk képeket az 5. részben már bemutatott Virág vasárnapi szokásról, amikor a templomokat babérlevelekkel és olívaágakkal díszítik. Ebben a részben tovább gördítem a Húsvéti nagyhét ünnepi és szertartási mozzanatait, időrendi sorrendben. A reformátusoknak idegennek tűnhet, katolikusoknak már nem annyira, hogy az Isteni szenvedéseket ikonokkal újra felelevenítik a templomokban, kezdve Nagy Szerdán az Utolsó Vacsora jelenetével. Kihoznak egy nagy ikont, mely az Utolsó Vacsorát ábrázolja és ezt a templom közepébe helyezik. Addig marad ez ott, amíg fel nem váltja ezt a keresztre feszített Jézust ábrázoló ember nagyságú ikon, amit megkoszorúznak, megszentelnek. Ezt Nagy Pénteken leveszik a keresztről és eljátsszák, hogy halotti lepelbe burkolják, majd a ravatalt (ami üres, halotti lepellel leterített és virágokkal megszórt képletes ravatal) háromszor körbehordják a templomban. Időközben Nagy Csütörtök éjszaka egy nagyon díszes képletes ravatalt, teljesen kidíszítenek virágokkal az asszonyok. Ha minden templomi előírás szerint menne, akkor csakis leányok díszíthetnének. Egész éjszaka ott ülnek az asszonyok, lányok és díszítenek, ezt a ravatalt viszik körbe a településeken gyertyákkal, gyászmenetes kísérettel Nagy Pénteken este, a mise után. A körmenet után a ravatallal megállnak a templom bejáratánál és hívők átbújnak alatta.

Elég komplikált volt kiderítenem milyen szertartás lesz és pontosan hánykor a Nagy Hét minden napján, mert nem vagyunk templomba járó család és anyósom, aki mindent pontosan el tudott volna mondani, már nincs velünk. Barátoktól, ismerősöktől, paptól, innen onnan szedtem össze az információkat és végül így kerekedett ki a kép, mert egy ember sosem mondott el mindent, mindig felfedeztem, mikor mással beszélgettem, hogy valami megint kimaradt. Így sikerült végül rögzítenem minden fontos templomi szertartást, majd megtudtam a misék és a különböző felelevenítési jelenetek körülbelüli időpontját, végül kiválasztottam a helyszíneket. Nehéz volt dönteni, mert több helyen is lefilmeztem volna például a körmenetet, de nem tudtunk ezerfelé rohanni, úgy döntöttünk, hogy amíg nem muszáj, nem válik szét a filmes stáb, igyekszünk minden kamerával forgatni, hogy több szögből, szép megoldást nyújtsunk. Ez csak majd az utolsó részben nem történik így.
Így végül a templomi szertartásokat a Limni-beli nagy templomban forgattuk, a körmenetet a Galataki kolostorban, azért, mert itt nincsen áram és csak gyertyafénynél történt, hihetetlen hangulatban. Itt majdnem az egész Nagy Pénteki misét végigültük és elmondhatom, fantasztikus élmény volt, igazán misztikus és lelket megérintő. A feltámadási képeket a Dafni-beli Szent Demeter templomnál filmeztük és itt már szétváltak útjaink, mert szerettem volna, ha a Dávid kolostori feltámadást is lefilmezzük, így a fele stáb éjjel 1-kor filmezett a kolostorban, én és a másik fele a stábnak Dafni-ban maradtunk, hogy le tudjuk filmezni a feltámadás utáni vacsorát. Ennek a két utolsó résznek volt a legnehezebb a forgatása, mert minden apró részlet időponthoz volt kötve, reggel és délután is menni kellett kolostorba, templomba és sokszor majdnem az egész misét végigülni, hogy pár jelenetet meg tudjunk belőle végül tartani. De azt hiszem megérte és sikerült teljes egészében visszaadni a Húsvét hangulatát és persze a történések időrendi sorrendjét is.
Remélem tetszik, jó szórakozást kívánok!
Következzen  a videó és a képek.


Dafni-ban készült képek, tojásfestés és magiritsza főzéskor:


A Galataki kolostorban készült képek:


A Limni-beli templomban készült képek az Utolsó Vacsora és a Keresztről való levevés szertartására várakozva:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!