Skiathos, Skopelos

Az "Elfoglaltságok" menüpont alatt információkat lehet találni arról, hogyan érhetőek el Pefki-ből a Szporádok szigetei (Skiathos, Skopelos, Allonisos). 2014 óta egy újabb kompolási lehetőség van az észak Eviai Mandudi nevezetű helységből, innen személygépkocsival is át lehet utazni a szigetekre, nem úgy mint Pefkiből, ahonnan csak sétahajókázni lehet, egy napos programban. Húsvét után felkerül majd az idei  menetrend is, most egyelőre csak a tavalyival tudok szolgálni, de irányadó információnak megfelel.

A következőkben összehasonlítom a távolságokat és árakat, a Mandudi-beli átkelés, valamint a szárazföldi Agios Konstantinos kikötőből való átkelés esetén Skiathosra.


Távolságok:
Agiokampos (Glyfa-i kompátkelőhely Eviai kikötője) - Mandudi 80 km
Chalkida (ahol híd van a szárazföldre) - 60 km
Glyfa-Chalkida plusz kilométerek északról, ha a hídat választja valaki - 218 km

A fentiekből következik, hogy Mandudiba úgy érdemes északról menni, ha átkelünk a Glyfa-Agiokampos átkelőnél észak Eviára és onnan még megteszünk 80 km-t

A szárazföldi kikötő, ahonnan Skiathos, Skopelosra mennek kompok Agios Konstantinos. Ez a Glyfa-i kompátkelőtől még 100 km-re van. Ebből következik, hogy ami a távolságot illeti, érdemesebb átmenni észak Eviára és onnan átmenni Mandudiból Skiathosra, illetve nyerünk kb 20 km-t.

Árak oda-vissza:

Glyfa-Mandudi-Skiathos

Glyfa-Agiokampos 
1 felnőtt jegy 4 eur
1 kiskocsi 30 eur
(info a ferriesglyfa.gr oldalról)

Mandudi-Skiathos
1 felnőtt jegy  33 eur 
Kisebb kocsi 72 eur
(infók a kikötőből)

2 személyre, 1 kisebb szg-val: 139 eur körül

Agios Konstantinos - Skiathos

1 felnőtt jegy 56 eur
Kisebb kocsi 120 eur 
2 személyre, 1 kisebb szg-val: 180 eur 
(infó a goferry.gr oldalról)

Tehát ha Agios Konstantinos helyett Mandudiból megyünk át Skiathosra, nyerünk kb 20 km-t autóval megtett távolságban és kb. 40 eurót a jegyek árában. Ha déli irányból jövünk és a Chalkida-i hídon át kelünk át Eviára, akkor a fenti számításokból kiesik a Glyfa-i átkelés ára, ezért jóval olcsóbb Mandudiból a kompozás például az Athéniak számára, mint Agios Konstantinosból.

Javaslat:
Talán érdemes összekötni egy Skiathos-i kirándulást észak Eviával úgy, hogy mindkét helyen eltölteni 1-1 hetet, két legyet ütve egy csapásra.


Ha valakit konkrétan érdekelnek részletek, és nem tudja kibogozni a menetrendet, kérdezhet ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!