Görög nemzeti zászló


Tudjátok mit jelképeznek a kék-fehér csíkok a görög zászlón?

általánosan elfogadott népi hagyomány szerint a 9 csík az "Eleftheria h Thanatos" mondat 9 szótagát jelképezi (E-lef-the-ri-a h tha-na tos). Ez azt jelenti: "Szabadság vagy Halál".
Az 5 kék csík a Nagy Konstantin idejéből származó "En Touto Nika" ("ezzel győzni fogsz!"), mellyel a keresztre és Krisztusra utalnak) mondat 5 szótaga. 

A zászló rövid története

Keresztet tartalmazó lobogót a görögök először a Bizánci időkben, Nagy Konstantin idején használtak. A Bizánc utáni időkben különféle felkelések alkalmából jelenik meg ismét a felkelők zászlaján a kereszt.


A kék alapon nyugvó fehér kereszt az 1807-s Nikotsara és Statha felkelés idején látható először a zászlón és ezt a zászlót először a Skiathos-i Evaggelistra kolostor rúdjára húzzák fel.

Mindazonáltal hivatalosan a legelső Görög Alkotmány, melyet 1822-ben fogalmaztak meg, határozza meg a görög nemzeti zászló színeiként a fehéret és a ciánkéket. A soron következő uralmak és kormányzási formák mindig rányomják bélyegüket a zászló kinézetelére, így az évek során hol rákerül, hol lekerül róla a korona, a mérete is változásokon esik át. A ma használandó zászló formáját és kinézetelét egy 1978-s törvény írja le pontosan, amely törvény azt is megszabja, hogy eme zászlót mindig fehér zászlórúdra kell felhúzni, melynek tetején bizonyos alkalmakkor fehér kereszt található. 

A görög nemzeti zászló napja október 27, az egyik legfontosabb görög nemzeti ünnep, az OCHI (NEM) napja.1 megjegyzés:

  1. Egy kis eliras: oktober 28 az Oxi nap! ("...A görög nemzeti zászló napja október 27, az egyik legfontosabb görög nemzeti ünnep, az OCHI (NEM) napja.")

    VálaszTörlés

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!