Effi stúdiók

Az Effi stúdiók Gialtra Bania -ban (fonetikusan Jáltrá Bánjá) találhatók. 
A faluban meleg termálvíz folyik a tengerbe,  innen a Bania (fürdő) név. A "Görög vidékek és ízek" c. dokumentumfilm 1. részében több információt is lehet róla hallani.

A településnek nincs saját kompjárata, de buszjárata sem, a 2 km-re lévő Gialtra-n keresztül lehet Loutra Aidipsos-t (ejtsd Lutrá Édipszosz) elérni, ahonnan kompok járnak át gyakori időpontokban a szárazföldre. A települést homokos partok, vízközeli fenyők és a tengerbe ömlő meleg termálforrás jellemzi.

Ár

A stúdiók ára 2 személyre 35 euró.

A szállás 20 m-re épült a homokos tengerparttól és a kis kikötőtől, ahol csak halászhajók kötnek ki. A külterületek rendezettek, a ház elülső részén pázsit található, míg a ház oldalsó részénél aszfaltozott, elhatárolt parkoló vehető igénybe, csak a vendégek által.A házban közösen használható helységek is vannak. Az egyik egy nagyobb terem, ahol akár reggelizni, ebédelni is lehet, vagy internetezni. Ugyanígy ki lehet ülni a hűvös udvarra, az ott lévő asztalokhoz. 

Minden emeletnek van egy közösen használható, nagyobb balkonja, ezek a ház frontális részén vannak, így egyenes rálátást biztosítanak a tengerre, valamint a partnak egy szakaszára. 


A házból aszfaltozott ösvény vezet az útig, majd onnan pár perc alatt a kikötőben lévő molón lehet lenni, vagy a ház előtti homokos strandon. Ugyanakkor sok taverna, kisvendéglő is van a közelben, ahová pár perc séta után be lehet ülni. A hosszú aszfaltozott úton, a tenger mellett gyönyörű naplementékben lehet gyönyörködni esti sétánk alatt.

Az Effi házban összesen 12 stúdió várja a vendégeket. Ezekben 3-5 személyt lehet elszállásolni.
Minden stúdióban van fürdőszoba zuhanyzóval, konyhasarok, TV, fűtés, klímaberendezés, telefon, hajszárító.

A balkonok a ház oldalsó falán helyezkednek el, majdnem mindegyikről rá lehet látni a tengerre.

Hol a legjobb fürdeni?

Közvetlen a ház előtt is lehet természetesen úszni, fürdeni, de Jáltra körül nagyon sok más szép hely, part is van.

Ez a strandrész a partmenti úton jobbra haladva érhető el, Az Aggeliki stúdióhoz közel:


Ez a partrész a kis kikötővel a ház előtt található. A kikötőben csak kisebb halászhajók horgonyoznak.
Ha a Bánjá-ból, Jáltrán keresztül Loutra Edipsu-ba szeretnénk menni, akkor először kimászunk a hegyen, majd körbe körbe vezetünk a Jáltrai öböl mentén (lenti kép), ami egy csodálatosan szép hely. Egyik part éri a másikat és majdnem mindenhol a fenyők a tengerig érnek.


Lutra Edipsu felől Jialtra-ba

Aki szereti a kényelmet, az kereshet magának szervezett partot. A lenti képen látható part az Agios Fanourios (Άγιος Φανούριος) templomocska közvetlen szomszédságában van. Ez az első fürdésre alkalmas partszakasz Lutra Edipsu felől közelítve és a Jáltrai öblöt elhagyva.


A templomocskák szép partokat is jelölnek. Μegint csak Lutra Edipsu felől közelítve, ahogy elhagyjuk az Eisodion tis Theotokou (Εισοδίων της  Θεοτόκου) nevű kistemplomot, majdnem érintetlen parton fürödhetünk, ahol a fenyők árnyékában pihenhetünk.A fanatikus homokos partot kedvelők nem fognak csalódni a Limani nevű partban, ahol majdnem kizárólagosan csak a helyiek fürdenek, soha nincsenek sokan. A partot még Milos néven is ismerik, mivel az egyik végében egy régi malom található (malom=milos görögül). A Milos valamikor Elsa Vergi színésznő nyári lakhelye volt, ma rokonai a tulajdonosok. A fehér homokos part egy természetesen kialakult kikötésre alkalmas öbölben van, közel Jáltrához.
Aki fájós testrészeit szeretné a forró termál vízben ápolgatni, mely itt is, mint Lutra Edipsu-ban a tengerbe folyik, az a falu központi részén keresse a helyeket, ahol a termál víz a tengerbe folyik.Az ugyancsak közeli, Három Pálma (Tris Finikes) öbölben kavicsos a part, homokos az alj, néhol sziklákkal, emiatt itt ideális a búvárkodás.


Nem hagyhatom ki a pár km-re, az Agios Georgios irányában lévő Hrisi Akti partot, a Gregolimano öböl egy részét. Ez egy híres, 3 km hosszú aranyló homokú strand, a Club Med hotelkomplexum mellett. Pár km-nyire van Bánjától, még a hotel előtt tábla jelzi az irányt, ott, ahol le kell térni a partra. A parton nyugágyakat, ernyőket lehet bérelni. "Görög vidékek és ízek"

És végül nem lehet nem említést tenni arról, hogy 2014 januárjának egyik nagyon hideg és esős napján, Gialtra-ban forgattunk egy epizódot a "Görög vidékek és ízek" nevű főzős dokumentumfilmből.

Ezt a részt ITT lehet megnézni.

Melyik átkelőnél lehet legoptimálisabban eljutni a szállásra?

A sziget északi részét 3 kompátkelő  vagy Athén felől a függőhíd  igénybe vételével lehet elérni. Részletek ITT.
A szállás a következő távolságokra van az átkelőhelyektől:

Agiokampos - Jáltra: 20 km, Szaloniki - Agiokampos - Jáltra: 296 km + az öböl
Lutra Edipsu - Jáltra:  15 km, Szaloniki - Lutra Edipsu - Jáltra: 366 km + az öböl
Agios Georgios - Jáltra: 10 km, Szaloniki - Agios Georgios - Jáltra: 348 km + az öböl

A fentiek értelmében a javasolt átkelés a Glifa-Agiokampos kompátkelő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!