Görög vidékek és ízek - 2. rész

A dokumentumfilm 2. részét Limniben forgattuk. Azon a napon, amikor a főzést filmeztük, nagyon szép és az időszakhoz képest meleg idő volt. A Limnibeli idegenvezetést viszont hideg, esős, szeles napon vettük fel, nem mondom, hogy nem fáztam a vékony kabátkámban. Ez is az első forgatások közé tartozik, mely teljes egészében forgatókönyv nélkül, pillanatnyi ötlet alapján készült. Azt nagyjából tudtam, mit kéne elmondanom, de nem készültem fel rá, nem voltam nálam papír, de még a helyszínek közül is volt olyan, amit akkor és ott döntöttünk el. Ahogy az első résznél is írtam, ezekben a napokban nagyon sok függött az időjárástól. A főzés előre meg volt beszélve a szakácsokkal, bizonyos napokra, azokon nem lehetett változtatni, tehát nem tudtam volna áthozni a borús napra a főzést, csak azért, hogy az idegenvezetés legyen a jobb időben.

A kinti felvételek több helyen történtek: például egy jellegzetes helyen, egy lépcsősor tetején, ami Limni bevezető szerpentinjéről levisz a városka szívébe. Innen gyönyörű kilátás nyílik a városkára, a legtöbb képeslapon is ez a táj látszik. Aztán ellátogattam Boldog Christodoulos aszkéta barlangjába, onnan elfele mesélek egy-két dolgot a Limni-beli hajósházakról. Egy első keresztény korabeli bazilikára épült kistemplomot is megmutatok, amelyikben szép és értékes mozaik maradványa látható. Vásárolunk a soros szakácsnőmmel a helyi zöldségesnél, de azt is megmutatja a film, hogyan nyitja ki és csukja be a méterárú boltját Mária, mindezt a Happy zeneszám kellemes hangjaira. 

A szakácsnőm Mária, aki az apósától örökölt méterárú boltot vezeti és főzés közben erről is mesél. Férje hajómérnökként dolgozott évtizedeken keresztül a tengereken, ma nyugdíjas, az unokáival, halászattal és kertészkedéssel foglalkozik. Mária nagyon kedvesen fogadott gyönyörű kilátással rendelkező házában, ahol, már megint, megfagytunk. Muszáj volt mindennek nyitva lennie, mert egy kamera vett kívülről is, a kagyló fölött lévő ablakból, a nagy üvegajtón meg a stábnak kellett jönnie-mennie, így folyton huzatban és hidegben voltunk. Szerencse nem lettünk betegek, és ez a nap is a szokásos eszem iszommal végződött, mert a mi főzésünkkel párhuzamosan a férfiak kint kolbászt sütögettek.

Limniről többet ITT lehet olvasni.

Alább megnézhetitek a második részt, valamint a forgatása alatt készült képeket.
Osszátok meg, hogy minél többen láthassák.
Jó szórakozást!

Videó:


A forgatás alatt készült képek:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!