Utazás észak Eviára személygépkocsival

Evia sziget északi felén, földrajzilag a Prokopi-tól kezdődő részt értjük. Ezen belül pedig van a zártabb rész, ahová nem érkeznek kompok és van az északi rész (tehát észak Evia északi része) ami Lutra Edipsu és Lichada, valamin Lutra Edipsu és Ellinika közötti részek, ezek könyebben elérhetők kompolás szempontjából. Persze ezt a "könyebben elérhetőséget" nem kell komolyan venni, hisz fél órás-negyven perces kocsikázásról van szó, amikor különbségről beszélek. Tehát egy 12-16 órás út után tulajdonképpen mindegy, ha még fél órával többet kell utazzunk a szálláshelyre.


Kompátkelők

1. ARKITSA - LUTRA EDIPSU

Loutra Edipsuba naponta több komp érkezik a szárazföldről, az Arkitsa-i kikötőből. Az átkelés 3/4 óra. A Szaloniki-Arkitsa távolság 351 km, kb. 3 óra 20 perc kocsival. A letérő a kikötőbe 2 km, tehát össztávolság Szaloniki és az Arkitsa-i kompkikötő között 353 km

2. GLIFA - AGIOKAMPOS

Javasoltabb az átkelés Glifánál, mert akkor a szárazföldi részen lévő 100 km-s útszakaszt megúszhatjuk. A kompozás csak fél óra és a jegy is valamivel olcsóbb mint az Arkitsa-Lutra Edipsu közti távolságon. A távolság Szaloniki-Glifa között 263 km., kb. 2 óra 44 perc kocsival.  Ehhez jön még a Glifai letérő ami kb. 13 km. Tehát össztávolság Szaloniki és Glifai kompkikötő: 276 km.

3. AGIOS KONSTANTINOS - AGIOS GEORGIOS, csak a nyári szezonban!

A harmadik átkelés pedig Agios Konstantinos és Agios Georgios között lehetséges, itt csak a nyári hónapokban van komp. Ez egy 10 km-s táv amit a komp egy negyed óra alatt megtesz. A Szaloniki- Agios Konstantinos közötti távolság 338 km., kb. 3 óra és 15 perc. A letérő a kompkikötőhöz kb. 5 km, tehát össztávolság Szaloniki- Agios Konstantinos kompkikötő 343 km. 

A legkényelmesebb út kétségkívül az Agios Konstantinos vagy Arkitsa-i kompolás, ha ezeknek közelében van szállásunk, a legrövidebb azonban bárhová is menjünk a szigeten a Glifa-i átkelőn keresztül vezető út.4. Aki Athén, vagyis dél Görögország felől érkezik, annak természetesen a függőhídat kell ígénybe vennie, amelyik Chalkidánál, a sziget fővárosánál, a szigetet összeköti a szárazfölddel. A híd használata ingyenes.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!