Augusztus 6 - egyházi ünnep

Augusztus 6-n két egyházi ünnep is van a vidéken. 
Az egyik a Dávid kolostori búcsú, itt már egy héttel azelőtt felállítják a bazárt és ömlik a tömeg egész Görögországból. 
A másik ünnep az, amit a katolikusok úgy ismernek, hogy "Urunk Jézus Krisztus színeváltozása". Ez az ünnep Jézus életének arra a csodás esetére emlékeztet, amikor Péter, Jakab és János apostolok előtt (akik később az Olajfák hegyén halálfélelmének tanúi voltak) egész alakját a benne rejlő isteni erő sugározta át. A megdicsőülés ünnepét a katolikusok között augusztus 6-án III. Kalixtus pápa (1455-58) rendelte el hálaünnepül, annak emlékére, hogy Hunyadi János a török fölött Nándorfehérvárnál az 1457. évben győzelmet aratott. (Ennek emlékét hirdeti még ezenkívül a déli harangszó is). A megdicsőülés helye régi hagyományok szerint a Tábor hegye. Ez egy 662 méter magas hegy; 10 km távolságra Názárettől keletre.  

Evián több erdei kistemplom van, mely Krisztus színeváltozásának van szentelve, ezek a templomocskák mind ünnepelnek ezen a napon.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ünnep előtti hetekben önkéntes asszonyok kitakarítják, újrafestik a templomot. Az ünnep előestéjén a közelben bazárt szoktak rendezni, az ünnep napján pedig reggeli mise van. A mise alatt nagy üstökben fő az étel a szabadban. A mise végeztével az emberek leülnek a magukkal hozott pokrócokra, kempingasztalokhoz, székekre és mindenki kap az üstben főtt ételből. A korai ebéd után előkerülnek a borospalackok is, és a nap jó hangulatban telik tovább. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a kistemplomok csodálatos erdei környezetben, általában magasabb, hűvösebb levegőjű hegyvidéken vannak, így a meleg nyári napokon nincs ennél jobb és kellemesebb program. 
Kedves barátom, Elias Petrides fotográfus jóvoltából betekintést nyerhetnek olvasóim is a Prokopi-beli "Metamorfosi tu Sotiros" kistemplom augusztus 6-i ünnepi hangulatába. Az üstökben csicseroborsó főtt rizstésztával, erre a végén hagymalevet tehetett aki akart. A bőséges villásreggelit borral lehetett leönteni. Egészségünkre, és ahogy a görögök ilyenkor elköszönnek: ke tu hronu (jövőre is)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!