Lamia

Lamia közép-Görögországban található, Fthiotida megye székhelye ma 50.500 lakossal. Nincsen túl messze Észak Éviától, mindegy hogy az Edipszói vagy Glifa-i kompátkelőt választjuk, mindkettőtől kb. ugyanannyi távolságra van. Kisfiammal meglátogattuk a város fő nevezetességét, a jó állapotban fennmaradt középkori várat, mely ráépült az ókori vár maradványaira. A várban egy meglepően gazdag archeológiai múzeum működik, ahol nekünk nagyon tetszettek a szebbnél szebb ókori üvegtárgyak! Az egész múzeum nagyon tetszett, annak ellenére, hogy kicsi. A várból fantasztikus kilátás nyílik az egész vidékre, bejártuk az egészet amennyire lehetett. Ezenkívül Lamia más nevezetességekkel nemigen büszkélkedhet, habár ez a történelmébe belekukkantva nem is csoda. Akinek esetleg kedve van a városban barangolni nagyon sok szép neoklasszikus épületet láthat, valamint történelmi alakok szobrait. A várostól nem messze van Karpenisi, a görögök egyik legkedveltebb téli üdülőhelye, de erről majd egy másik beírásban. Lamiáról még érdemes tudni, hogy egyetemi város, ezenkívül termékeny mezőgazdasági területek veszik körül. A mai lakosok nagy-többsége a környező vidék parasztcsaládjainak sarjai, talán ezért van az, hogy a Lamiai tájszólás egyike a legjellegzetesebbeknek, nem lehet mással összetéveszteni.


Régi városkép
A mitológia szerint a várost Lámosz, Herkules fia, vagy Lámia, Poszeidon lánya és Trahina királynője alapította. A város történelme óriási és vérrel alaposan átitatott. Először írásban i.e. 424-ben egy földrengés kapcsán esik róla szó. Ezután a következő fontos momentum i.e. 344, amikor macedón uralom alá kerül. Nevéhez fűződik a Lamiai háború (i.e. 323-322). Ekkor történik, hogy Nagy Sándor halála után, a macedónok és athéniek közötti háború idején ide húzódik be Macedónia akkori uralkodója, Antipatros. i.e. 302-ben. Demetrios Poliorkitis felszabadítja a várost a macedón uralom alól, tiszteletére képmását ábrázoló új pénzérmét adnak ki. I.e. 190-ig Thesszáliához tartozik, de ekkor a Római Birodalom része lesz. A rómaiak földig rombolják mielőtt elfoglalják.


Jellegzetes városkép.
I.u. 955-ig semmilyen fontos esemény nem fűződik nevéhez, ekkor azonban közelében esik meg a Sperheios-i csata amelyben a bizánci hadsereg győzelmet aratott a betörni készülő bolgárok ellen. 1204-ben, a 4. kereszteshadjárat során a Jeruzsálemi Lovagok Tagmája tulajdonába kerül és a lovagi rend felbomlásáig így is marad. Nevét GITON-ra változtatják. A 14. sz-ban kerül katalóniai fennhatóság alá, új nevet kap: El Cito. Ezután rövid ideig bizánci uralom alá kerül megint, végül ugyanaz a sorsa mint egész Görögországnak, elfoglalja a török és az IZDIN nevet kapja.

A törökök 1833 március 28-n hagyják el a várost, mindössze 24 görög családot hagyván hátra. 1866-ban gimnáziumot létesítenek és megkezdődik a környékbeli falukból a lakosság beszivárgása. 1910-ben már 9.500 lakosa van és 80 év leforgása alatt ez a szám már 45.000-re növekedik. Lamia ma is egy gyorsan fejlődő nagyváros.
Jöjjenek a képeim, meséljék el a többit helyettem:


Bejárat a várba.

Múzeum
Iskola a hegyről nézve
Pihenő a várudvaron
Nem volt napos idő, de így is szépen le lehetett látni a városra
Mai várkapu.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!