Kremasta tó

A Kremasta-i mesterséges tó Aitolokarnania és Euritania megyék között fekszik, 57 km-re Karpenisitől és 60 km-re a hegy tulsó oldalán fekvő Agrinio-tól. A két megye egymással a „Püspökség hídja” által van összekötve. Ez a legnagyobb mesterséges tó Görögországban. Az 1969-ben megépített gát az Acheloo, Agrafioti, Tavropou, Trikerioti folyók vízét gyűjti be egy 3.500 nkm-nyi felszívódási területre.
Az Acheloo folyó (róla írok pár sort, mert ő van a képeimen) Epirusból, a magas Pindusból ered. Szülőhazája a Metsovo-i Zakmos, forrása 2.000 tengerszint fölötti magasságban található. A Patra-i öbölben való tengerbe ömlése és a forrás között 225 km hosszúságban öntözi a vidéket, ezzel a hosszúságával 2. helyet elfoglalván a görög folyók listájában. A 4 áramfejlesztő telep, mely vízéből táplálkozik eléggé megváltoztatta az utóbbi években a folyó természetes kinézetét.
A Kremasta tó feltöltéséhez 20 falut kellett kiüríteni. Az embereket elköltöztették, végkielégítés fejében „átvették” tőlük a házaikat, termőföldjeiket, templomaikat. Persze sokan nem akartak elmenni és gyászos, tragikus jeleneteknek lehetett tanúja Kostas Balafas fényképész, aki egy erről szóló albumban megörökítette a 20 falu szomorú sorsát, a buldózerek által ledöntött épületeket, a tó feltöltésének folyamatát. A tó feltöltése után heves földrengéssorozat rázta meg a vidéket, melyről a nemzetközi szakirodalomban is említést tesznek. Úgy vélik a szakemberek, a vidék több ezer tonna vízzel való feltöltése okozta ezeket.
A mai Kremasta-i tó a különleges sportok és túrák kedvelőinek egyik kedvenc helye.
Én magam 2006-ban jártam arra, átszeltük a Pindus hegységet keresztben, hogy Arta-ba jussunk, de nem a Karpenisi-Agrinio útvonalon mentünk, hanem a Karpenisi-Viniani-Arta-n, így a híres hidat nem láttam, egy másikon mentünk át. A képek valamennyire érzékeltethetik a szépséget amit láthattunk.


Aki több képet szeretne látni, az nézzen be a tó hivatalos honlapjára, igaz csak görögül van, de én itt megadom a fényképalbum címét, így csak kattintgatni kell majd a képekre.

http://www.limnikremaston.gr/component/option,com_zoom/Itemid,33/lang,el/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!