Cigarettát? Nem, köszönöm!

Bizony, nem csak rossz dolgok történnek Görögországban. Jó dolgok is. Az egyik ilyen jó dolog, egy Kréta-i falunak az az évtizedek óta betartott íratlan törvénye, hogy a lakosok közül senki nem cigarettázik.

Pár kilométerre a turistáktól nyüzsgő Gouves-től, festői kis hegyi faluk várják türelemmel az odatévedő kíváncsiakat. Az egyik ilyen kis falunak a neve Skotino, ami sötétet jelent. A kis falu lakossága körülbelül 70 lélek és ezekből senki nem cigarettázik már legalább 20 éve. 

A lakosok közül senki nem tudja megmondani, miért alakult ez így, de mindenki foggal körömmel harcol most azért, hogy ez így is maradjon. Vannak olyan lakosok, akik a "külvilággal" való érintkezésük során, elkezdtek cigarettázni, de ahogy visszaköltöztek a falucskába, fel is hagytak a rossz szokással. A falunak van kávéháza, a jellegzetes görög "kafeneio" ahol nem is árulnak cigarettát, mert nincs ki megvegye. A tulajdonosnak ugyan van valahol egy beporosodott teli doboza valamilyen márkából, de csak azért, hátha idegen téved a faluba és szüksége lenne cigarettára.

A kafenio-ban
A falucska akár a cigaretta elleni kampány jelképe is lehetne a mai Európában  ahol 650.000-re tehető évente a cigaretta miatt elhalálozottak vagy mozgássérültek száma. De egy olyan országban is furcsa ez, ahol a lakosság 42%-a fújja a füstöt, és nem is akárhogyan. És mi más lehetne ékesebb bizonyíték, ezen szokás egészségességét illetően, mint az, hogy a lakosok egytől egyig hosszú életűek és ami nem mindegy, egészségben eltöltött öregségnek örvendenek.
Talán a sok rémhír helyett többet kéne ilyen pozitív dolgokról is írnia a médiának, talán hamarabb bekövetkezne a változás a jó felé mindenütt a világon.
(forrásA 101 éves Jannisz Zahariudakisz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!