Patmos: a gazdagok szigete?

A vár
Az utóbbi években Evangélista Szent János apostol szigete, a gazdagok szigetévé vált. Ugyan Mykonos híres arról, hogy a nemzetközi jet-set villái itt találhatóak, Patmos-on ugyanannyi, ha nem több celeb megfordul évente. A különbség a két sziget között az, hogy Mykonos trendi szigetként hirdeti magát, míg Patmos-on egy nagyonis bensőséges, zárt mágnás-klub alakult ki, ahol az adás-vételek, bérbeadások és -vételek nagy csendben és titoktartás közepette történnek. 
A baj csak ott van, hogy míg az állam a szegényebb réteget tizedeli, a Patmos-i gazdagok élvezik az adóparadicsomot, amit a sziget nyújt. Patmos-on rengeteg a nagyon régi, középkori épület. Az ingatlanok nagyrésze a mai napig a kolostor tulajdonában van, maga a kolostor, illetve a papok, már többször keveredtek adócsalási ügyekbe.
Egy ingatlan vásárlásakor Görögországban két értéket határoznak meg. Az egyik az előírt érték, mely az adásvételi szerződésben szerepel és mely annak alapján van megállapítva, milyen régi az ingatlan és hol fekszik. A másik a valós érték és ez az, amit a vevő kifizet. Az adót természetesen az előírt érték után fizeti, hisz az szerepel a szerződésben. Patmos-on különféle okokból-amiket itt unalmas lenne most elmagyarázni- sikerült az előírt értéket nagyon alacsonyra vinni. Annyira szégyenletesen alacsonyak ezek az árak, hogy lennebb vannak a legszegényebb Athéni negyed, a Perama-i ingatlanok előírt árai alatt, kb. 300 eur/nm. Így többmilliót érő középkori épületek cserélnek gazdát, minimális adófizetés mellett. Nem elég, hogy az államot becsapják, de nem is lehet igaziból tudni, kié egy-egy ingatlan. A tulajdonos sokszor eladja másnak, a szerződéseket Athénben kötik meg, a lakosok nem tudják mi történik szigetük legnagyobb részén.
Az adás-vételeken kívül a bérbeadás is nagyon divatos, a villákat 2.500-6.000 eur/hét árban adják bérbe, helytől, minőségtől és egyéb meghatározó jellegzetességtől függően. A zárt klub eseményeiről a kívülállók sokszor csak egy-egy zajos ügy kirobbanásakor hallanak, mint amilyen a tavaly az a party volt, melyet állítólag régészetileg védetté nyílvánított területen tartottak, a Petra-Kalikatsous beach-en. Persze Angela Ismailou rendező váltig állította, hogy a dolgok állása más, mert ő filmezni akart, mely film aztán magát az országot is marketingezné a nemzetközi piacon. Az igazságot csak a belső kör tagjai tudják.
Az egyik Patmos-i "ékszer" tulajdonosa Mihály herceg (1965-ben lemondott Görögország trónjáról), Konstantinos volt görög király unokatestvére, Marina Karella művésznő férje. Másik híres Patmos-i ingatlantulajdonos Dimitris Horn színész.


Rengeteg a tisztázatlan kérdés a Patmos-i ingatlanok körül. A fenti képen látható Terra Attiva Patmos projekt keretén belül 11 luxusvillát építenek, melyeket híres gazdagoknak szánnak. Az építőcég egyik részvényese Niki Xanthou olimpiai bajnoknő.


A kékvérű tulajdonosok között találjuk Ali Khan-t (Karim herceg), aki elvette feleségül a világszépe Rita Hayworth-t. A házasságukból egy lány született, Yasmin. Yasmin aztán hozzáment a görög Vasilis Embiricos hajómágnáshoz, akivel egyetlen gyerekük született Andrew Ali Aga Khan. Andrew-t, a pár egyetlen örökösét, 2011 decemberében holtan találták Manhattan-i lakásán.


Tom Hanks, akinek a felesége, Rita Wilson, görög származású, már régen is bebizonyította, hogy nagyon szereti az országot. Antiparos-on már van egy házuk, most pedig az Ano Mériká nevezetű területén Patmosnak építik az újabb, hagyományos stílusú nyári lakukat.


Nicholas Negroponte, a görög származású mérnök-tudós-vállalkozó, a "One laptop per child association" megálmodója is imádja Patmost, ahol villát tartott fent, melyet legutóbbi hírek szerint eladott.

A szigetet nem csak görög mágnások, de idegen celebek is ismerik és szeretik, az utóbbi években sokan érkeznek  Amerikából, Németországból, Olaszországból, mint pl. a szicíliai szobrász Maurizio Lo Castro, akinek háza a Chorában található.
Hollywood-i sztárok közül Michael Douglas és Kathrin Zeta Jones, Julia Roberts és Richard Geere is látogatták már a szigetet. Ez utóbbiakról az a hír járta, hogy házvásárlási szándékkal érkeztek.

Egy bizonyos, Patmos sziget csillaga most van feljövőben..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!