Pappades falu

Pappades (ejtsd Páppádész) egy kb. 440 m tengerszint fölötti magasságban elhelyezkedő hegyi falu, Evia sziget északi részén. A falu majdnem mindegyik házából panoráma kilátás nyílik az Eviai öböl északi részére és a szemben lévő Parnasszus hegység csúcsaira.
A falu 4 km-re található a legközelebbi tengerparttól és a part mentén elhelyezkedő Xiropotamos helységtől. A falucskát mintegy körbeöleli a környékbeli pinea fenyőerdő, melynek kiterjedése összesen 24 ezer hektár, úgy állami, mint magánkézben lévő területeket összevéve. Ez a nagy kiterjedésű erdő 1977-ben leégett teljesen, a Görögország történelmének egyik legnagyobb tűzvészében. Azóta a buja zöld fák árnyéka alatt már egy faházakból álló turistafalu is épült.
A falu lakosai a közeli Dokanos falucskából költöztek fel valamikor a török időkben. A török megszállás alatt a mostani Pappades faluban csak egy férfi kolostor volt, a barátokat nevezték "Pappades"-eknek. A Dokanos falut birtokló török aga egy tartozás fejében, Dokanos-t a közeli Achladi falu agájának adta és ő felköltözött a kolostorba. Dokanos falu lakosai azonban követték, így új falut alapítottak, melynek a kolostor lakói után a Pappades nevet adták.

A közelben ókori település nyomait is megtalálták a Paliospita, Kontochori, Dokanos és Panagia nevű helyeken.


Pár tavaszi kép Pappades-ből, Elias Petrides helyi fotográfus-művész lencséjén keresztül nézve:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!