Villanyszámla

A villamos áram számláin fizetett összegek a legnagyobbat megugrók az országban, az elmúlt években. A villanyszámlán lévő ár több tényezőből tevődik össze, akárcsak Magyarországon. Bizonyos ártényezők ugyanazok mint a magyar számlákon, mások nem. Az alap- árösszetevők, ugyanúgy mint a magyar villanyszámlán, az energiadíj és a rendszerhasználati díj. Ezeket egy 4 hónapi fogyasztás alapján számolják ki, melynek alapjául - hogy ne legyen eltérés - mindig a 120 napot számolják. Az ár változhat az előző 4 hónapi fogyasztás alapján. A számlák 2 havonta jönnek és a 4 hónapos periódusnak megfelelően az első számla előleg, a  második számla a hátralék. Az előleghez az energia árkatalógus évi 1001-1200 KWh fogyasztásának megfelelő számításokkal járnak el. A hátralék-számla tartalmazza a valódi fogyasztás függvényében az eltérésekből adódó számításokat.

Mit is fizetünk Görögországban egy villanyszámlán?

1. Villanyáram fogyasztás

Egy kb.1.700 KWh fogyasztású, egy fázisú háztartási áramkör, 120 napos áramfogyasztásának ára 170 euró körül van, tehát 42 euró/hónap (ÁFA nélkül). (forrás)

Az ÁFA a 2005-s 8%-ról ma már 13%.

Tehát olyan 50 eur körül lenne hónaponként a villanyáram fogyasztás díja (75-80 nm lakásra, átlag 3-4 személyes családra számolva), ami kibírható lenne ha csak ennyi lenne a villanyszámlán.

De most jön a java.
A villanyszámlán ezután következnek a harmadik fél iránti kifizetési díjak, melyek a következők:

2. Ingatlan járulék- ΤΑΠ

A 2130/93-s törvény értelmében a villanyszámlákon van egy, az ingatlan méretével összefüggő fizetnivaló, amely egy fontos különbség a magyarországi gyakorlathoz képest, ahol csakis a fogyasztástól függ a villanyáram ára. A görög villanyszámlán lévő ingatlan-járulék 3 részből tevődik össze, melyeket összeszoroznak: m2 x zónaminősítési szorzó (τιμή ζώνης) x régiség (παλαιότητα), majd mindezt megint beszorozzák a napok számával és még egy ingatlan adójárulék tényezővel (!) (συντελεστής Τ.Α.Π.). 
Ez 1-10 euró között lehet számlánként, családi ház, apartman esetében attól függően mekkora a lakás és milyen minősítésű zónában található, valamint mennyi régisége van.
Példa a saját számlánkról:
Zónaminősítési szorzó 2011: 146
Zónaminősítési szorzó 2014: 410
Ingatlan járulék 2011: 0,92
Ingatlan járulék 2014: 2,60

2-3. Helyi adó és helyi járulék - ΔΤ, ΔΦ

Ugyancsak törvény alapján a villanyszámlán helyi adót és helyi járulékot is kell fizetnünk, mindkettőt megint a lakás m2-nek, valamint a szorzási tényező és a napok számának (melyekre a számla van kiállítva) függvényében számolják ki.

Példa a saját számlánkról:
ΔΤ  szorzó 2011 - 1,10
ΔΤ  szorzó 2014 - 1,20
ΔΦ szorzó 2011 - 0,03
ΔΦ szorzó 2011 - 0,25

Ezt a három járulékot az egész ingatlan méretének függvényében számolják ki, attól függetlenül, hogy ebből mennyi a valós lakterület és ahogyan a példákból látható, ezek az összetevők egyre csak drágulnak a villanyszámláinkon.

Tehát ha egy 140 nm-s családi házat veszek példának, melyből csak 70 nm a lakterület (de lehetne akár 30 is vagy 100), akkor a fenti árak összeadása a következő havi számlát eredményezi:

50 euró (AFA-val) + 20 euró (önkormányzati díjak: ingatlan járulék+helyi adó+helyi járulék) = 70 euró, melyet 2 havonta kell fizetni, tehát a számla kb. 140 eur lenne, ha itt megállna a dolog.


4. Szolidaritási ingatlan adó

2011 őszéig ennyi fizetnivaló volt a villanyszámlán, ekkor viszont életbe lépett amiről már írtam egyik bejegyzésemben, a szolidaritási ingatlan adót (έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων E.E.T.H.Δ.Ε.) . Ezt 2011-re visszamenőlegesen 2 tételben kellett kifizetni mindenkinek, akinek a nevére villanyszámla érkezik és arra a lakásra vonatkozóan, amelyikre a számlát fizeti (tehát nem tulajdon-ingatlan adó, hanem ingatlan használati adó). Ez egy olyan adó mely alól nincsenek felmentve sem a többgyerekes, egyedülálló családanyák, sem a mozgássérültek, sem pedig a munkanélküli segélyt kapó munkanélküliek. Ezt az adót minden esetben az kell kifizesse, akinek a nevére érkezik a villanyszámla, tehát vagy a lakás tulajdonosa vagy pedig a bérlője. 
Az adó kiszámításához megint csak figyelembe veszik a zónaminősítő szorzót, a lakás méretét (nm) és régiségét (minél régibb, annál kevésbé emeli a végösszeget), összesen 10 összetevője van az árnak.


Két példát hozok fel:
1. nagy, 350 nm családi ház, Kifissián (nagyon jó minősítésnek számít) 2.800 euró/zóna, 10 éves, speciális adó 4.025 euró (350 nm. Χ 1,15 régiség szorzó Χ 10 adószorzó).
2. 20 éves, 90 nm-s Kallithea-i lakás, 1.200 euró/zóna. Speciális adó 475,2 euró (90 nm. Χ 1,05 régiség szorzó Χ 5 adószorzó).
Saját magunk 2011-re 483 euró szolidaritási adót fizettünk ki 2 részletben.

2011-ben, mikor először bevezették a szolidaritási ingatlan adót, azt mondták, beláthatatlan ideig marad a villanyszámlában. Aki nem fizeti ki a villanyszámla kifizetésének lejártáig, az kap még talán 30 napot amíg kifizetheti, utána levágják az áramot és kifizetésig ez a helyzet marad. Mióta ezt a plusz adót 2011-ben szeptemberben bejelentették, "nem fizetek" mozgalom alakult ki, akiknek az a fő argumentumuk, hogy valójában törvénytelen egy ilyen adó bevezetése a villanyszámlára.

Vannak akikre azonban ez a speciális ingatlanadó nem vonatkozik, mint pl: hotelek, templomok, templomi iskolák, más, istenimádatra használt egyházi épületek, jótékonysági intézmények, közszféra tulajdonjogú épületek és még egyéb, speciális kategóriák amiket hosszú lenne itt felsorolni és nincs is értelme, mert ami a háztartásokat illeti, mindenkit érint! Mostantól mindenkinek bele kell számolnia az éves villanyszámlájába ezt a plusz adót is..

Mi lett ezzel az adóval a továbbiakban?

Természetesen mozgalom ide vagy oda, az adó maradt. A 2013-s szolidaritási adót Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε -ről átnevezték menet közben Ε.Ε.Τ.Α -ra aminek a jelentése: különleges sürgősségi ingatlan adó, de a lényege ugyanaz. A 2012-s képest kevesebbet kell fizessünk mi, összesen 410 eurót 5 részletben. Tehát kb. 80 euró egy számlán. Ha a fenti számításokat figyelembe veszem, akkor rögtön látszik, hogy a villanyszámlán, amin 5 számlán keresztül fizetjük a sürgősségi adót is, a következő összeg szerepel :

100 eur villany + 40 euró önkormányzati díjak + 80 eur sürgősségi adó= 220 euró

(az összeg több mint a fele nem a villanyáramról szól!)

és mivel εz a számla 2 havonta jön, az egész év olyan 200 euró körüli villanyszámlák fizetésével telik. Mire befejezzük, jöhet a 2014-s.


..időközben megnéztem a villanyáram szolgáltató oldalán a számlát, ami még nem jött ki. Új harmadik félnek kifizetendő is van rajta (a 4-ik), a ΝΕΡΙΤ, amit a 2013 decemberi kormányhatározat értelmében a villanyszámlán kell fizetni. Nem sok, 4-5 euróval növekszik megint a számla, de eddig mindig csak ilyen észrevétlenül ürült a zsebünk. Ez tulajdonképpen az állami TV adó felé történő fizetés. Ezt 2013 júniusáig ugyancsak a villanyszámlán fizettük, de mivel akkor megszűnt az ERT (állami TV adó), mostanáig nem kellett fizetni. Most, hogy kialakult a ΔΤ vagy ΝΕΡΙΤ, megint képbe lép az új/régi fizetnivaló is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!