Személygépkocsival Görögországban

Elég sok turista dönt úgy, hogy nem az ezelőtti írásomban szereplő, repülőtérrel rendelkező divatos helyeket keresi fel Görögországban. Akik kevésbé ismert helyekre utaznak, madár sem látta faluk és öblök felfedezésére vágyván, azoknak föltétlenül személygépkocsira van szükségük ahhoz, hogy sokfelé eljuthassanak. 
De milyen szabályok és törvények érvényesek azokra, akiknek a személygépkocsijuk nem Görögországban, hanem más EU-beli országban van nyilvántartva?

Először is fontos tudni, hogy az EU 2011/82-s szabályozásának értelmében, minden európai uniós személygépkocsira, az unión belüli utazások alkalmával, a látogatott országok törvényei és szabályai érvényesek. Ma már nem úgy van, mint régen, hogy valakinek cetlit ragasztottak az ablakára Görögországban szabálysértés miatt, majd az illető hazautazott és az egészről megfeledkezhetett. Manapság az EU-s országok nyilvántartásaiban könnyű kikeresni és megtalálni a vétkest, majd országok között megegyezés alapján behajtani a büntetést, esetleg még jó kamatot is rátéve. Ezt elkerülendő, fontos belenézni indulás előtt a Görögországi KRESZ-be. 

A legfontosabb szabályok, melyekre oda kell figyelnünk:

* sebességkorlátozás
* biztonsági öv használata
* STOP vagy piros lámpa figyelmen kívül hagyása
* alkohol vagy drogok hatása alatt való vezetés
* motorbicikli esetén sisak használata
* tiltott sáv használata
* mobil vagy egyéb számítógép alapú kommunikációs eszköz használata vezetés közben

Nem mondom azt, hogy az eldugott helyeken nincs hanyagság az ellenőrzést illetően. Evián én nagyon nagyon ritkán találkoztam ellenőrzéssel, de egyszer már éppen a túl nagy nyugodtságunk miatt fizettünk 80 eurót (ezelőtt kb. 5 évvel!) a biztonsági öv használata miatt, Lutra Edipsu közelében. Szóval biztos ami biztos, kár elrontani a szabadságot egy hanyagság miatt.

Ezen az oldalon meg lehet nézni, milyen szabályozások vannak Görögországban.
Az ami érdekes lehet a magyar vezetőknek: Görögországban nem kötelező nappal a fényeket bekapcsolni a sztrádán sem, valamint megengedett egy kevés alkohol fogyasztása, pontosabban 0,5 g/l tapasztalt vezető esetében, 0,2 g/l új vezető, profi vezető vagy motoros esetében. Másként kifejezve 0,05% alkoholt tartalmazhat egy átlagos vezető vére.

Hogy ez pontosan mennyi italt jelent? Azt ki lehet számítani ezen az oldalon.
Egy általános modellt véve, egy 180 cm magas, 90 kilós, 50 éves férfi ha megiszik 6 pohár közepesen erős sört, egy óra múlva pontosan 0,05% lesz a vérének az alkohol tartalma.
Ezt ugyanilyen módon mindenki kiszámíthatja ivási (-vagy nem) szokásainak megfelelően.
Azért csak óvatosan..

(a képek illusztrációk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!