Karnevál vége, böjt kezdete

Maro barátnőm az elégetendő karnevál bábut
készíti
Az elmúlt években szorgosan beszámoltam e két ünnepnapról,  így most az ünnepi hétvége után (március 1,2,3) áthozom ebbe a beírásba az érdekes dolgokat. 2010-ben február 18-n, 2011-ben március 8-n (alapos hóviharral záródott az egész országban), 2012-ben február 27-n ünnepeltük Tiszta Hétfő napját, a húsvéti böjt kezdetét. Az idén megosztó napjaink voltak az időjárás szempontjából, Karnevál vasárnap szép napsütéses, de elég hideg idő, viszont Tiszta Hétfőn egész napos zuhé, az orrunkat nem tudtuk kidugni, nemhogy sárkányt repítettünk volna.

Ami a szokásokat illeti ezeken a napokon: sok szabadban levés, vasárnap minden városban nagy farsangi mulatság rendezése, majd hétfőn a "böjtös" ünnepi asztal és a sárkányrepítés.
A szombat általában hússütögetéssel és mulatozással telik ha vannak vendégek, vasárnap van a "tirini" vagyis a tejtermékek napja, ekkor sajtos dolgokat, de főleg sajtos pitákat esznek és ekkor van a karneválvasárnap, az utolsó nagy népi ünnepség napja. Hétfő a húsvéti böjt kezdete, ekkor ünnepi asztalt terítenek rengeteg hús-nélküli étellel. Ebéd előtt, után, kicsik és nagyok, együtt, sárkányt eregetnek. Az ételekről dolgokról a konyhás blogom erről szóló bejegyzésében lehet olvasni.
Ízelítő az idéni Limni-beli karneválból Panos Vasilopoulos fotói és Elias Petrides fotói, videói segítségével. Köszönet nekik !


A tőlünk pár km-re lévő Agia Anna-ban a karnevál pogány, ógörög időkből fennmaradt formáját ünneplik, Dionüszosz ünnepeként. Dionüszosz boristen ünnepei főleg a tavaszi újjászületés, párosodás, nemzés és szülés körüli témákról szólnak, A. Annán még mindig minden évben nagy nemi szerveket készítenek és azokkal történik a felvonulás, pikáns karneváli énekek kíséretében. Ízelítőül:
(csak 18 éven felülieknek!:))


A nemzés örömeiről szóló ének szavaiért nem vállalok felkelősséget :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!