Greek lovers

A leggyakrabban elhangzó kérdés fórumokon vagy magyarokkal való beszélgetések közben mindig az, hogy milyenek a görög férfiak?:)

Erre a kérdésre egymagam nem vállalnám a választ, csakis saját tapasztalataimra hagyatkozva. Egyrészt miféle véleményem lehetne nekem, a férjezett asszonynak, a  görög férfiak szexualitásáról?:) Ha véleményem van, akkor vagy nem vagyok jó kislány, vagy jó kislány vagyok és képzelődöm meg általánosítok.  Saját fél évszázadnyi tapasztalatomat a görögök között, kiegészítve a szakemberek véleményével, már elég adatot kapok ahhoz, hogy elfogadható eredményre jussak és azt leírni is merjem. 

Lássuk hát a nagy kérdést: létezik-e a "greek lovers" imázsnak megfelelő szexuálisan túlfűtött görög férfi?

1. A nagy vadász

Mi magyarok, nem igazán emlékezhetünk a 70-s évekbeli görög világra, mert akkor még nem utazgattunk Görögországba úgy, mint manapság tesszük. Tény és való viszont, hogy ebben az évtizedben a Kyklád szigeteken fénykorát élte a "kamaki", a vadászó férfi.
Az éjjelente kápráztató fényben fürdő, divatos szigetek, hátukon színes kavalkádot úsztattak a kék habokon. Ez főleg észak Európából érkezett szőke, mindenre kapható, életerős lányokból, asszonyokból és napbarnított testű, dinamikus, kissé infantilis, de az előbbieket imádó görög férfiakból állt. Ez volt az az időszak, amikor a híres greek lover, mint fogalom, bevette magát a nyugati asszonyvilág tudatába. Biztos sokan hallották a viccet, mely évekig körözött Európa országaiban:

"A rendőrök angolok. A szakácsok franciák. A mérnökök németek. A szeretők görögök. És mindent a Svájciak szerveznek.." ..a szöveg néhol változott, de a lényege mindig ugyanaz maradt.

Ezt a kis szösszenetet, az akkori turistairodák nagyon sikeresen fel is használták a szigetek promójában. Jellegzetes fehér fekete film, mely ezt az atmoszférát sugallja, a "Koritsia ston ilio" (Lányok a nap alatt), melyben a szép, hosszú lábú, szőke, észak Európai lány, beleszeret a "kissé" primitív, de annál férfiasabb, ösztönösebb, vadabb és macsósabb kecskepásztorba.. Az Andros-on forgatott filmben, Anne Lonnberg tökéletesen alakítja a mindenkori görög férfiba szerelmes, észak európai fiatal lányt.

2. A mítosz összedőlése

Bumeráng a mítoszból? 
Nemrég ausztrál nők lelökték a görög férfiak szexualitását az Olimposz tetejéről a Tartarosz  mélyébe.. 15.000 nő válaszolt a felmérésben szereplő kérdésekre és a végeredmény: a görög férfiak a legrosszabb szeretők a világon!
Nesze neked görög szexepil. 
A spanyol, olasz, francia és brazil férfiak végre labdába rúghattak. 
Na de mégis mi van???
A híres görög sztárszexológus, Thanos Askitis, akit nagyon sokszor láthatunk mi, itt élők, a tévéink képernyőjén, egyáltalán nem lepődött meg. Szerinte a felmérés eredménye nagyon is várható volt. Úgy véli, a görög férfiak soha nem voltak jó szeretők, az egész csak egy mende-monda, melyet annak idején a turistairodák fújtak fel, ezzel csábítva asszonyok millióit a görög szigetekre. Jó vadász és jó szerető nem ugyanaz. Hisz az egész kérdés nem annyira a szexuális éhségen áll vagy bukik, mint például az általános felfogáson. A szexualitásnak nincsen mértékegysége, nem lehet kimérni, mint a receptjeimben szereplő lisztet. A megérett és kifejlett szexualitás műveltség és alapkultúra kérdése. És nem utolsósorban: esztétikai kérdés. És ezekkel kapcsolatban én is, T. Askitis is visszatartjuk magunkat, nem jellemezzük a mai görög férfiakat..

3. Az "Újgörögök"

Manapság a nagyobb városokban és településeken eltűnt a hagyományos női és férfi viselkedési forma, ezzel alaposan összezavarva elsősorban a férfiakat. Ezzel ellentétben, vidéken a szülők még mindig valahogy úgy nevelik a fiukat, hogy az felnőve azt veszi természetesnek, hogy valamiféle nem kimondott formában, de felsőbbrendűbb a lányoknál, asszonyoknál. Így egy olyan  "elemi ösztönt" visz a kapcsolataiba, mellyel letiporja a mai női lelkeket, melyek, mit tegyünk, még vidéken is kifinomultabbak a régieknél.. T. Askitis szerint a görög férfiaknak nincsenek kialakult szexuális viselkedési normáik és szexuálisan teljesen éretlenek, Európa többi férfiaihoz képest. A görög férfi képtelen a finom, érzéki, szerelmi atmoszférára, mely egy hosszútávú sikeres szexuális kapcsolatban olyannyira elengedhetetlen.

Persze,  készültek más felmérések is. Például a DUREX készített 2005-ben egy 41 országot átfogó felmérést, 317.000 megkérdezettel, melyben a férfiak szexuális viselkedését vizsgálták. Ennek a felmérésnek az eredményeképpen azt tudhattuk meg, hogy a görög sokkal többet szeretkezik, mint bármelyik más náció, 138-szor egy évben, az átlag 103-hoz képest. Ha ehhez hozzátesszük a VIAGRA felmérési eredményeit, mely szerint a görög férfiak a világon a negyedik helyen állnak a tabletta szedésében, akkor már le is lohad a lelkesedésünk.. Az vigasztalhat, hogy nyílt titok, mely szerint a felméréseket a nagy gyógyszergyárak készítik, nagyjából előrelátható eredményeket hajkurászva. 

A lényegen azonban mindez mit sem változtat: a görög férfiak az unióba kerülés óta, egyre szegényebb és sekélyesebb erotikus életet élnek, mert görcsösen próbálnak megfelelni a folytonosan növekvő, kintről importált, anyagi és társadalmi elvárásoknak.

4. Hozzánk való viszonyuk

A görög férfiak a mai napig nagyon szoros lelki és sokszor fizikai függőségben állnak az anyjukkal. Szeretik feleségül venni az olyan típusú nőt, aki törődő, érdeklődő, meleg szívű, tökéletesen ismeri és alkalmazza a társadalmi szokásokat, megfelel ezeknek az elvárásoknak, ugyanakkor megalkuvó és keveset váró, saját személyes álmait sutba dobó, ha azt a család érdeke úgy kívánja, de a férfit a háttérből uralni és irányítani bíró, tudó. Húúú..leírni is sok. Egyszóval: anyatípus. Nem könnyű dolog ennek megfelelni.

Mi a helyzet a keleti blokkból érkező nőkkel, hisz számuk egyre több és minket közvetlenül érdekel? 

Velük szemben kialakult egy fura, ezen nőket nem mindig megtisztelő viselkedési forma. Ezek a nők, asszonyok, nagyon mások mint a görög nők, ugyanakkor sokkal elérhetőbbek, megszerezhetőbbek, letiporhatóbbak, védtelenebbek mint azok, vagy mint az észak európai nők. Általában egyedül érkeznek ide, a család biztos védelme és háttere nélkül, kitéve magukat a görög álom minden veszélyének. Nem annyira szenvtelenek és hidegek, mint észak európai társaik, országaik gazdasági helyzete miatt pedig sokkal kiszolgáltatottabbak mint amazok. Az utóbbi két évtizedben a volt szocialista országokból önként állandóra, vagy hosszabb ideiglenességre ideérkező nők, nagyjából ugyanaz a típus. Legalábbis annak látja őket a görög férfi. Egy olyan nő, aki bármilyen játékra kapható, aki nagyon is jól ismeri a másik fél lelki és testi szükségleteit, hogyan használja azokat a maga érdekében ki. Kiszagolja a bizonytalan és keresgélő hímet, melyre rögtön lecsap. Szexuálisan felszabadultabb (legalábbis látszólag) a görög nőnél, a prostituált és az úrinő keveréke, amire minden férfi bukik. A keleti blokkból érkező nőket imádják a görög férfiak...amíg szexuális játékról van szó. Könnyebben a férfi mellé kerülnek, mint a görög nők, de feleségként a többszörösét kell tenniük a görög nőkhöz képest, azért, hogy egy tiszteletbeli helyet kivívjanak a  társadalomban a görög nap alatt..

5. A görög férfitípusok

Divatos reality show, 2 éve megy: "Agrotis monos pszachnei" vagyis "Farmer, egyedül, keres". Nevetségessé teszi a szexet és a nemek közti kapcsolatot, ugyanakkor érzékenyen rátapint a mai görög társadalom fájó pontjára. Nincsenek fiatal nők a falukban. Ez a kemény tény és való. Az elmaradott vidék és a nagyvárosok közti szakadékot nem elviselvén, a fiatal lányok 90%-a otthagyja a vidéket és beköltözik valamelyik nagyobb településre, leginkább a nagyvárosokba, ahol a jó szerencséjében reménykedve, sokszor sokkal rosszabb körülmények között él, mintha otthon maradt volna.  A fiatal vidéki termelők, állattenyésztők képtelenek maguknak társat találni. Pár éve ugyanezen okból kifolyólag a Pelloponéz félsziget egyik déli falujából a polgármester maga szervezett egy menykereső buszos túrát Ukrajnába. Az esetet később meg is filmesítették. A szexuálisan kiéhezett férfi..
Másrészről az "Edem titkai" és az ezekhez hasonló szappanoperák egy új, polgári férfitípussal ismertetik meg a nézőket, aki érzékenyebb, kifinomultabb mint tehenész macsó társa. Ő valahol a Humphrey Bogart és David Cross közötti síkon keres, talál, harcol, könnyezik, kérdez, érez és éreztet, nem kiéhezett, mindazonáltal görög macsó. Ez a típus képes fájdalmat és lelkiismeret furdalást érezni sikertelenség esetén, képes az érzelmek viharán egy bárkával utazni, képes arra, amire a klasszikus görög férfi nem vállalkozna. A háttérben azonban mindig ott az ANYA, megadván a shownak az elmaradhatatlan folklór színezetét.

Nálamnál arra érdemesebbek, mint Pandora Muriki (Πανδώρα Μουρίκη) rendező, úgy gondolják, manapság 3 alap görög férfitípus létezik:

1. az a férfi, aki szexuálisan kifogástalanul működik és viselkedik olyan partnerekkel, akiktől semmi mást nem vár
2. az akinek nagy társasága van, szeretne valamelyik nővel pár lenni, de  a barátságnál marad
3. és végül egy köztes kategória, az a férfi, aki a női "férfihiány!" pánik közepette lesz hímmé, az aki megcsal, elhagy, letipor és fabatkát nem érdekli a partnere lelkivilága

A klasszikus férfitípus, aki nekünk, nőknek, annyira hiányzik, akinek van erotikus kultúrája, aki szeret udvarolni, hódítani, flörtölni, mielőtt ajtóstul rontana a házba, mintha teljesen kihalt volna.

A görög férfi azzal a tudattal nő ma fel, hogy a szex egy szükséges tényezője az általánosan értett sikerességnek, mégis ürességet érez. Valami hiányzik, valami, amit nem tanult meg keresni, rátapintani, ráérezni: az érzelem és a kapcsolat minősége.

6. Az elveszett ideál

Az Edith Piaf által ismertté tett Teo Sarapo-n kívül, nagyon sok idegenben, Amerikában élő görög férfi volt és van, mint például a 20th Century Fox volt elnökének, Spiros Skurasnak  (Σπίρος Σκούρας) a barátai, akik erőteljesen, vadul, érzékien meghatározták a görög szexuális identitást a nagyvilág számára. Sok híres nem görög nő lett szerelmes görög férfiakba, mégis sok görög nő inkább idegen férfiakat választ társul. Egy ilyen megrögzött idegen férfit szerető Themis Bazaka (Θέμις Μπαζάκα) színésznő, aki szerencsésnek tartja magát, mert élete nagy részében idegen nemzetiségű társak oldalán élt. Jellemzése nekem személy szerint nagyon tetszik:

"A görög férfiak teljesen elvesztették a hagyományos férfi tulajdonságait: az udvariasságot, a tartalmas jelenlétet és részvételt a nő mindennapjaiban. Nem beszélgetnek, nem beszélnek meg, mindent szőnyeg alá söpörnek..Fura hozzáállásra tettek szert az elmúlt 20 évben. Félnek. Mikor elkísérnek valahová, mondvacsinált hülye kifogásokkal azzal sértenek meg, hogy más nőket bámulnak. 50 évesen fiatalabb nőket vesznek el feleségül és gyermekeket nemzenek..És természetesen nem tudnak soha az anyai hatás alól szabadulni..."

7. A fiatalok?

"Vissza a kamikazi férfival!" - volt a 2000-s évek elején a lányok szlogenje, akkor, amikor a TV-ben valami változás látszott ez irányban, amikor Alkis Kurkulos és Alexis Georgulis vitték a pálmát, klasszikus férfitípusok..A dolog nem tartott sokáig. Úgy tűnik, a mai fiatalok végleg elvesztették az udvarlás, flört képességét. Vagy túlságosan hamar támadnak és ugyanolyan hamar le is teszik a fegyvert az első fekete felhő láttán, vagy teljesen passzívak. Félnek a kötöttségektől, nincs humorérzékük és inkább az interneten érzik otthon magukat, mint egy valós kapcsolatban. Lényegében nem állnak érdektelenül a dolgokhoz, de könnyebb az elektronikus szex, mint egy valós kapcsolat hullámzása és ezen nem tudnak túllépni..
T. Askitis szerint a fiatalok keresik, de nem találják a szerelem varázsát. Hiba az is, az iskolákban még mindig nincsen szexuális felvilágosító munka. A 17 és 28 év közötti fiatalok nem tudják az egyensúlyt megtalálni a felszabadultság, érettség és szexuális aktivitás között. A legtöbb pubertáskorú gyermek hibás információt gyűjt be az internetről és ellenőrizhetetlen korai magömléssel kerül a szexológushoz. Askitis szerint a Facebook a mai görög fiatal elektronikus tenyere, aki elvesztette identitását a valódi szexuális aktus elvesztésével..

...a fentiekből a következtetést mindenki maga vonja le és adja meg a választ az eredeti kérdésre ........

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!