Önkéntes munka Görögországban


Önkéntes munkát végezni Görögországban azt jelentheti, hogy amellett, hogy a társadalom javát szolgáljuk, ellátogatunk kedvenc országunkba, és betekintést nyerünk a valódi életbe is, nemcsak turistaként járjuk a vidéket. 
A 2011-s év, mikor először cikkeztem a témáról, az Európai Önkéntesség Éve voltEnnek megfelelően nagyon sok lehetőség volt önkéntes munkára Görögországban. Azóta már jóval kevesebb, mely tény a gazdasági válságnak is köszönhető, de ebben a bejegyzésben listázom a lehetőségeket. Ha valaki tud olyanról, ami nem szerepel nálam, kérem írja meg a hozzászólásokban!
Ahogy a régebbi cikkemben is írtam, én magam 1 hónapig dolgoztam önkéntesként a 2004-s Athéni Olimpián, életre szóló élményt és rengeteg tapasztalatot begyűjtve. Nem mondom azt, hogy könnyű, hisz dolgozni kell, és a munkával járó, minden esetleges problémával szembesülni. Viszont maga az a tény, hogy minden munkatárs önkéntes, megkönnyíti a felmerülő gondok megoldását, hisz hiányzik az "egymás letaposása egy jobb fizetésért" ösztön az emberekből. Arról nem is beszélve, hogy az a típusú ember, aki felajánlja munkáját önkéntesen egy cél érdekében, és ezért nem vár el fizetséget, értékes tagja a társadalomnak. Így egy ilyen helyen, rengeteg érdekes és értékes barátra lehet akadni. Az önkéntes munka nem csak fiataloknak szól. Akár egész családok is részt vehetnek benne, vagy nyugdíjasok, akik szeretnének valami hasznossal hozzájárulni a társadalom életéhez, ugyanakkor fiatal, 12 éven felüli gyerekek is, akik már elég önállóak és érettek ahhoz, hogy megértsék, miről van szó. Természetesen elsődleges feltétel, hogy legalább angolul beszéljenek.
Adok egy pár tippet önkéntes munkára, ezek alapján aztán még többre rá lehet keresni. Ahogy a nyár közeleg, egyre több program lesz meghirdetve. A tanácsom az, aki valóban szeretne önkéntes munkaprogramon részt venni, jelentkezzen be egyszerre több helyre mert nem biztos, hogy mindenhonnan választ fog kapni, hisz több helyen elég kis számú önkéntesre van szükség.

1. Kefalonia sziget, Katelios Group.
Ez egy környezetvédő szervezet, akik a Caretta-Caretta teknősbéka védelmezésével foglalkoznak. Ez a teknős Zakinthos és Kefalonia szigetét választotta pihenő- valamint párosodási helyéül. Mivel a teknős kiveszőfélben van, ezért nagyon nagy fontosságú a szervezet munkája. Jelentkezni és információkat begyűjteni a http://www.kateliosgroup.org címen lehet. Az önkéntes munkára nyáron van szükség, minimum 1 hónap időszakra. A szervezet szállást és főzési lehetőséget biztosít, valamint erős közösségi életet.

World Wild Life Fund-a szervezet neve ismerős azoknak, akik a környezetvédelemmel foglalkoznak. A görög oldalon be lehet jelentkezni Görögországi önkéntes munkára, mely több területen lehetséges, mint pl. rendezvényszervezés, irodai munka, fordítások, terepmunka, jogi tanácsadás, gyerekek környezetvédelmi felkészítése, stb. Az idegen országokból érkező önkénteseket viszont a szervezet a INNEN  kapja, így akit érdekel, ez utóbbi oldalon is érdemes keresgélni és bejelentkezni.

3. Ezen az oldalon (Electronic Volunteer Exchange net) egy egész listát találtok önkéntes munkára való felhívásokról. Az oldalra regisztrálni kell.

4. Alkioni - önkéntes állatvédő szervezet, központi irodákkal Paros szigeten. Sebesült madarak és egyéb állatok gyógyításával foglalkoznak önkéntesek segítségével.

5. Kedvencem, az Arcturos, a hegyi barna medve védelmező egyesülete. Azért alakultak eleinte, hogy a táncoló medve szerepének vessenek véget, mely sajnos még mindig dívik a Balkán egyes részein.

6. Archelon, a mediterrán tengeri teknős védelmező egyesülete.

7. Archipelagos, az Égei tengert védelmező és tanulmányozó szervezet.

8. Görög Ornitológiai Szervezet , itt is többféle munkában lehet részt venni önkéntesként.

Érdemes az eu portált is látogatni és elküldeni egy általános jelentkezési ívet, aminek alapján aztán bármely szervezet vagy tábor kapcsolatba léphet a jelentkezővel.
Sok szerencsét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!