Rovarok, csípések

Az itt nyaralónak darazsakra és szúnyogokra kell számítania. Amikor enyhe a tél, akkor különösen élénkek a rovarok.

Darázscsípés ellen:
be kell szerezni a szuper-marketekből vagy gyógyszertárakból az Ammónia stick-et, ez kb. 2 euró körül van és ha a csípést rögtön bekenjük vele, a fájdalmat is enyhíti, de a helye nem dagad meg (szúnyogcsípésre is jó). Ha nincs ammóniánk, akkor a darázscsípés kellemetlen következményeit ecetes borogatással enyhíthetjük. A viszketést a Fenistil gél is enyhíti, ezt itt is lehet kapni a gyógyszertárakban. Ha végleg semmi nincs a fentiekből, a  csípést petrezselyemlevéllel dörzsölhetjük. Ha minden van, sorban próbálhatjuk, valamelyik biztosan be fog válni az előbbiek közül.


Ha valaki tudja, hogy darázscsípésre allergiás, az valószínűleg erre fel is van nyáron készülve (adrenalin injekció). Sajnos a komoly allergia esetén a fentiek nem segítenek, de a kalcium pezsgőtabletta, vagy a kortizoninjekció sem. Komoly anafilaxiás sokk esetén csak az adrenalininjekció az életmentő. Ezt itt is lehet vásárolni, ANAPEN a neve és két injekciós csomagban lehet kapni, ára meghaladja a 100 eurót. Amennyire tudom Magyarországon sem támogatja a TB és nem olcsó mulatság ezt beszerezni, viszont életmentő lehet.

Az anafilaxiás sokk tünetei:
- test szerte viszketés, csalánkiütés, angioödéma
- rekedtség a gégeduzzanat miatt
- tüsszentés, orrdugulás, szemtünetek
- légzési és nyelési nehézség
- hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás

A csípés elkerülése végett lehetőleg ne járkáljon senki mezítláb a parton, mindig legyen papucs a lábon. A darazsak nagyon szeretnek a  tengerparti kövecskék között morzsák és egyéb ételmaradékok után kutatni.

Darázscsapda készítése

Szúnyogok is vannak,  így jó ha este a balkonon való beszélgetés közben meggyújtunk egy szúnyogűző spirált vagy gyertyát (a Citronella gyertya, mindkettő mindenhol kapható), a lakásban pedig jó ha a konnektorba helyezünk egy szúnyogűző párologtatót, aminek semmi szaga nincsen. Ezt is meg lehet venni bármely szuper-marketből, ára 5-6 euró között van.

Van egy olyan teória is, hogy a szúnyogok nem bírják a vanília illatát. Érdemes elhelyezni minden helyiségben egy kis-tál vaníliás cukrot, ettől eltűnnek a betévedt szúnyogok. Illóolajként sem szeretik, de ugyanígy a szegfűszeg és a narancs illatát sem.

Kipróbált módszer a finomra darált görög kávé. Egy-két kanállal belehelyezünk egy csészébe és meggyújtjuk. A szúnyogok garantáltan elkerülik a finom kávé illatú helyet. Néha meg kell nézni, mert ki szokott aludni a parázs, ekkor újra gyújtjuk. Lassan és sokáig ég.

Az élő fűszernövények közül az alábbiak illatát utálják a szúnyogok: Citromfű, Borsmenta, Kamilla, Levendula, Rozmaring, Bazsalikom, Oregáno, Babér. Ezek némelyike illóolajként is beszerezhető és úgy is felhasználható szúnyog elleni védekezésre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!