Lakatlan sziget kirándulás

2013

Sajnos 2013-ban nem lesznek szervezett kirándulások a lakatlan szigetcsoportra. Aki el szeretne ide látogatni, az saját szervezésben kell a kirándulást megoldja.
Loutra Edipsot elhagyva, Agios Nikolaos és Jaltra helységeken keresztül lehet Agios Georgios-ba eljutni. Az út Loutra Edipso-tól kb. 45 perc (kocsival). Agios Georgios-ból még kb. 10 perc alatt a Kineon foknál lévő Kavos parton lehet lenni. Ez egy hosszú, sóderes part, mellyel szemben van a Monolia sziget. Nyári szezonban, június és szeptember között, fél óránként jönnek át csónakokkal a lakatlan szigetről és viszik át a vendégeket a Monolia sziget csodás strandjára. Az átkelés 10 percet vesz igénybe, a jegy 3-5 eur körül van személyenként.

A szigetcsoportról

Évia legészakibb csücskével szemben van egy szigetcsoport, melynek a neve Lichas. A nevét a mitológia Herkulessel hozza összefüggésbe. Évia legészakibb csücskét Kineon foknak hívták az ókorban és ezen a helyen történtek ezek a bizonyos események Herkulessel, melyek aztán a Lichas szigetcsoportot megszülték.


Herkules, - mindenki tudja micsoda nagy legény volt. Isteni erejét az Éviai Edipszói termálvízzel is pátyolgatta. Történt egyszer, hogy a Kineon foknál tartózkodott, amikor felesége megelégelte a folytonos féltékenykedést, és úgy döntött ebből elég! Férje egyik ingét bemártotta a méreggel kevert Nexus bika
 vérébe, majd a pirosra festett inget ajándékba küldte Herkulesnek. Az ajándékot Lichas-nak kellett átadnia. Miután Héraklész megörvendett a szép ajándéknak, tüstént magára is öltötte azt. Ekkor viszont szörnyen elkezdett a teste tőle fájni, égni. Próbálta magáról leszedni a ruhadarabot, de nem sikerült, hozzátapadt az a testéhez! Mérgében fogta Lichast és bevágta az éviai öböl vízébe. Lichas a nagy erejű csapódástól darabokra szakadt, és testének részei megalkották a Lichas szigetcsoportot.

Igaziból a gyönyörű szigetcsoport egy több ezer évvel ezelőtt történt földrengéstől keletkezett, pontosan i.e. 427-ben Thuküdidész szt. És mivel Éviának ezen a részén a tenger alatt vulkáni övezet van, a szigeteken is vulkáni kőzet figyelhető meg. A vulkáni sáv eredménye a Kammena Vurla, Jáltra, Edipszosz és Hlia helységben lévő 90 fokos termál vízű források.

Nagyon érdekesek a Stroggili nevű, teljesen kerek szigetnek a vörös sziklái, valamint a parton, ahol fürdünk, a teljesen fekete vulkáni kőzetek. A Stroggilivel ellentétben, az egyetlen finom homokos partot magába foglaló Monolia sziget (a legnagyobb) magánkézben van, és ma már lakatlan. Több tulajdonosa van, de a gyönyörű partrészt a Limberis család birtokolja, akiknek neve jól ismert Görögországban, főleg a könyvkiadójuk miatt.

A partot nyáron 4 hónapig használják ki. Nyugágyak, ernyők és egy beach bar várja a vendégeket, főleg csoportokat Kammena Vurlából és az Éviai „Club Med”-től. A part teljesen természetes módon alakult ilyenné: teljesen finom, fehér homok, balról és jobbról a kis partot szénfekete vulkáni sziklák zárják le. A homok kagylótörmelékből áll, bármilyen tömeg is legyen, mindig lehet újabb és újabb kagylóhéjakat találni, egyszerűen hihetetlen! Honnan a csodából az a sok kagyló, nem tudom. A szigetcsoport körül nem mély a víz, az egész Maliakos öbölben, mely közel van a szigetcsoporthoz, a maximum vízmélység 35 m.

Stroggili és Monolia közötti részen nem több 10 m-nél, viszont a nagyon erős áramlatok miatt csakis a jelzőbójákig szabad kiúszni, fulladtak itt már be emberek. A két sziget között van egy hajóroncs is a mélyben, ami fölött csoportos kirándulások alkalmával mindig megállunk és elmeséljük a történetét, miközben a gyerekek a hajó aljának az üvegrészén keresztül nézhetik. Egy 5 személyt magában foglaló görög hajó volt ez, melyet a németek 1943-ban elfoglaltak és a 2 sziget között próbáltak vele áthaladni. A mélyben sziklazátonyok vannak, melyek nem látszanak ki a vízből és melyeknek a létezéséről a németek mit sem tudtak. Így fennakadtak a sziklákon és a hajó elsüllyedt. Szerencse mindenki megmenekült és a roncs ma a csoportos kirándulások attarakciója. A másik látványosság a Monachus Monachus mediterrán fóka, akiről már írtam egy korábbi bejegyzésemben. Tegnapelőtt szerencsések voltunk, mert mindhárman ott voltak és gyönyörködtettek bennünket a vízből fel- felbukkanó kerek, szürke és sima hátukkal, pofijukkal.

A csoportos kirándulások úgy vannak általában megszervezve, hogy magukba foglalják az ebédet: grillen sütött rablóhús (suvlaki) vagy halfélék,  ouzo-val és hűsítőkkel (bor, sör vagy egyéb alkoholos ital fogyasztását a vendégnek magának kell fizetnie). A kirándulás 5-6 óra, először körbejárjuk és bemutatjuk a szigetcsoportot, majd mindenki elfoglalhat egy nyugágyat, ernyőt, ebédelhet, strandolhat a csodálatos parton késő délutánig. Délután indulás vissza. 
Az eddigi kirándulásokról ITT lehet olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!