Kimasi

Ez Kimasi, Mantoudi falu kikötője. 1990-ig nagy élet volt úgy a kikötőben, mint Mantoudi-ban. Utána... munkanélküliség és a kikötőben a berozsdásodott daruk kísértete.


Ez az elhagyatott kikötő, homokos strandjával, a vidék régi nagyságára, gazdagságára emlékeztet. A 19. sz. végén eluralkodott észak Évián a magnezit láz. Észak Évia földje nagyon gazdag magnezitben. 1985-s lexikonok adatai szerint biztos kapacitás 40.000.000 tonna, lehetséges 130.000.000 tonna. Ebből 1975-ben 1.452.738 tonnát, 1981-ben 961.682 tonnát termeltek ki és szállítottak el ebből a kikötőből. A magnezit láz körülbelül egy századon át felforgatta a vidék gazdasági egyensúlyát. Idevonzotta az 1930-s években a Kis Ázsiából elüldözött görögöket, akik eleinte kis bérért minden munkát elvállaltak. Történetük a mai, volt szocialista blokkból érkező menekültekéhez hasonló. A kis ázsiai görögök szorgalmasabbak voltak a bennszülötteknél, mert helyt kellett állniuk, túl kellett élniük a kiűzetést. A faluk amiket alapítottak ma a legrendezettebbek, nagy házaikkal, tiszta, szabályosan megtervezett utcáikkal, tereikkel. De ez egy másik történet.

A magnezit kitermelő gyár bezárása előtt 3.000 munkást foglalkoztatott. Családok építették erre jövőjüket, más vidékekről telepedtek ide emberek, gazdagság és biztonság honolt a vidéken évtizedeken át. A vállalat 1990-ben, a rossz vezetés következményeként és véres munkásmozgalmak után, bezárni kényszerült kapuit. Óriási csapás volt a vidéknek. Emberek elszegényedtek, ellehetetlenedett a helyzetük. Egyesek elvándoroltak, mások földművelésből próbáltak utána megélni. A vidék gazdaságilag azóta sem bírta ezt a számára katasztrofális eseményt kiheverni.
Aki erre jár, látogasson el Kimasi-ba. A csütörtöki piacot össze lehet kötni egy fürdéssel itt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!