Aleppo fenyő

Az aleppo fenyő (pinaceae halepensis) meghatározza egész Eviai életünket. Észak Évia teljesen be van borítva allepo fenyőerdőkkel. Nagyon sok embernek ad ez megélhetést, hisz fakitermeléssel és gyantabegyűjtéssel foglalkoznak. Illatuk télen, nyáron kíséri léptünket, szemünket kellemes zöld színük kényezteti, ahogy a házból kilépünk.

De egész Görögország területén nagyon sokan foglalkoznak gyantabegyűjtéssel. A megfelelő fa kiszemelése, a gyanta begyűjtése és szállítása nem egyszerű feladat. A pinaceae fajta összesen 90 fenyőfélét jelent. Ezekből 3 fa ad megfelelő gyantát: a pseudotsuga menziesii mely 600 m fölött található, a picea abies mely 700 m fölött, majd a sima pinea- vagy allepo fenyő, mely általában 600 m magasságig található meg. Ez utóbbiban bővelkedik észak Evia és Görögország "zöld"-nek nevezett szigetei, mint Korfu, Skopelos és Thassos (..és mások).De mire használják ezt a fát és a gyantáját?

Egyike a faipari célokra legáltalánosabban használt fáknak: szerszámfának, épületfának, deszkának, lécnek stb. és tüzelőnek is tömegesen vágják. Görögországban az olívafával kombinálják téli tüzelőfának, az olíva lassabban ég, alacsonyabb hőfokot biztosítva, az aleppói fenyő gyorsan leég, óriási lángot produkálva és kevés ideig tartó magas hőfokot.
Kissé fénylő, könnyen és szépen hasadó, puha, durva fája szárazon is, nedves helyen is tartós, akár vizes udvarról behozva is égethető. Hagyományosan hajótesteket és árbocokat is készítettek belőle.
Kérgéből cserzőanyagot, tűjéből olajat főznek ki. Az aleppói fenyő folyékony gyantájából állítják elő a közönséges terpentint. A gyanta lepárlási maradéka a kolofónium (hegedűgyanta). Készítenek belőle még faecetet és fenyőolajat, valamint kátrányt — e hagyományos szerepeiből a kőolajtermékek részben kiszorították. A fenyőkorom (fénymáz, szurokkorom) betűfestékek és cipőmáz alapanyaga.


És a gyantával, a "recinával"  ízesítik a recinabort! 

Szóval rengeteg dologra használják az aleppói fenyőt, de a gyantáját is. Ezért láthatóak lépten nyomon megcsapolt fák a vidéken, melyekre _mindig, mindenki_ rákérdez.


Hogyan csapolják a fákat?

A gyantagyűjtő miután kiválasztotta a megfelelő fát, 50 cm-re a földtől levágja a fa kérgét, úgy, hogy egy kb. 12 cm széles és 20 cm hosszú csíkot kapjon. A csík alsó részén vág egy hasadékot a fa testébe, alája helyezi szorosan a zacskót, majd a hasadékot megkeni kénsavval, ez beindítja és felerősíti a gyantaképződést. A speciális gyantagyűjtő zacskót minden évben cserélik, úgy, hogy a következő évben az előző hasadék fölé vágnak újabbat és a következő évben megint egy lépcsővel fennebb haladnak, így évente kb. 2,5 kg gyantát nyernek egy fából. Mikor a teli zacskó gyantát begyűjtik, tovább adják a vegyiparnak, gyógyszeriparnak ahol felhasználják terpentin készítésre, más vegyi anyagok gyártására és a gyógyszeriparban.

Mire jó a terpentin?

Bemásolok pár tippet a teljesség igénye nélkül (forrás: jotudni.hu):

* A bőrkárpitot jól tartósíthatjuk, ha bekenjük terpentinben vagy benzinben feloldott méhviasszal. A viasz megakadályozza a bőr víztartalmának csökkenését s így a bőr megtartja lágyságát, nem törik, ám egy idő múlva megsötétedik.

* Ha a beeresztett fapadlóra zsírfolt kerül, háztartási benzinnel vagy terpentinnel dörzsöljük le.

* Rozsdától óvjuk a kerékpárt. A belső, nem nikkelezett, krómozott részeket jól olajozzuk be. Valahányszor a gép megázott, puha ronggyal töröljük teljesen szárazra. Az esetleges rozsdafoltokat petróleummal vagy terpentinnel dörzsöljük ki.

* Jól bevált bútorfényező a lenolaj, terpentin és ecet egyenlő arányú keveréke. A fényezőszert a bútorra vékonyan, egyenletesen vigyük fel, majd puha textilanyaggal körkörös mozdulatokkal fényesre töröljük. Viasszal bevont bútorokat ne fényezzünk olajjal vagy más vegyszerrel, mert leoldja a bevonatot.

* A munka befejezése után a fűrészek felületét olajos ronggyal töröljük át, a rozsdát pedig finom csiszolóvászonnal tüntessük el. Ha a fűrészlap ragacsos, terpentinnel dörzsöljük végig. A tompa fogakat reszelővel élezzük meg.

* Kényesebb holmikból (gyapjú, selyem stb.) a gyantafoltot ajánlatos benzinnel jól átitatott tamponnal, gyöngéd és óvatos mosással eltávolítani. Ha a folt vastag és nehezen távolítható el, a foltos részt áztassuk terpentinben, majd a meglágyult gyantát alkohollal enyhe mozdulatokkal addig dörzsöljük, míg el nem tűnik.

* A fatapasz sűrűségét lakkbenzinnel vagy terpentinnel állíthatjuk be. A felhígított tapaszt felhasználás előtt fémlapon homogenizáljuk. A felhordáshoz fém vagy műanyag kenőkést használjunk. Ha pedig folyékony fával dolgozunk, a tömítő masszát megfelelő oldószerrel hozzuk kenhető állapotba. A száradás az oldószer elpárolgása során jön létre.

* Ha penészes a linóleum, akkor terpentines vízzel mossuk fel. A foltokat óvatos dörzsöléssel távolítsuk el. Utána pasztázzuk a padlót.

* A gépolajfolt eltávolítható terpentinnel is: terpentinbe mártott ronggyal nedvesítsük be, azután szélétől a közepe felé haladva dörzsöljük. Ha a terpentintől folt maradna, azt benzines ruhával tisztítsuk ki.

* Ha a tárgy megsárgult, elvesztette fényét, terpentinnel mossuk le. Száradás után puha ronggyal vagy szarvasbőrrel fényesítsük. Eredeti szépségében fog ragyogni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!