Akropolisz

Milyen volt az Akropolisz fénykorában? Elképzelni nagyon nehéz már a modern formákhoz szokott agyunknak.. Vannak akik ebben segítséget nyújtanak, virtuálisan rekonstruálva a műemléket.


Micsoda kidolgozások, színek, formák ezen a nőies, kecses jón oszlopon, mely mögött a csodás Propülaia belső boltozata is látszik

Nyáron nagyon sokan szervezett kirándulás keretében látogatják meg az Akropoliszt, amit én nagyon helyeslek. Athén nem az a város, ahová csak úgy beszaladunk, aztán mindent megnézünk és visszaszaladunk az üdülőhelyre. Vagy igen, de ahhoz nagyon jól fel kell otthon készülni. És hol parkolunk? Mit kéne leginkább megnézni a sok látnivalóból? Egy másik bejegyzésemben egy-két dolgot írtam a Plaka-ban lévő Szelek Tornyáról. A tornyot általában már az Akropolisz meglátogatása után nézik meg az emberek, sokan nem is látják, nem veszik észre, mert általában a szabad kötetlen óra alatt mennek el mellette. De az Akropoliszon járók közül sem tudom, hányan tudják felfogni annak a valódi nagyságát, tökéletes építészeti stílusát, megoldását, szentséges mivoltát. Nehéz magunk elé képzelni, úgy, ahogy hajdanán magasodott az ókori város fölé. Az Athén aranykora óta eltelt időben, az emberi beavatkozás (háborúk, rablások, felelőtlen őrizet, levegõszennyezõdés) megtette a magáét, az Akropoliszra rá sem ismerne Periklész. Az amit nem tud azonban ma maga elé képzelni a látogató, az háromdimenziós, gyönyörű és igazi valóságában jelenik meg a New York-i Rekonstrukciós Múzeum képernyőin.


A férfias, kemény, nehéz súlyt elbíró dór oszlop

A Rekonstrukciós Múzeum egy elektronikus múzeum, ahol ókori helyek digitális ábrázolását készítik el, majd ezeket ingyenesen a tudományos kutatás céljaira bocsátják különböző intézeteknek, egyetemeknek, iskoláknak, szervezeteknek.
Aki meglátogatja a http://www.reconstructions.org/ oldalt, megnézheti a Propülea-t, melyen keresztül akkor is, most is, az emberek az Akropolisz fennsíkjára lépnek. A csodálatosan szép jón és dór oszlopok, a Propülaia makedón csillagokkal díszített, eget ábrázoló belső boltozata, a Könyvtár, a Niké temploma láttán, csak csodálkozni tudunk és azon eltűnődni, hová tűnt a szépség a mai világból.
Igaziból nem tudom a Rekonstrukciós Múzeum hogyan áll a tervekkel és a mostani működésével, mert még 1998-ban ígérték, hogy a Propülaia rekonstrukciós munkája után sorra kerül majd az Erechteion is, de azt nem látni még mindig.
De ez is, ami van, óriási segítség azoknak akik a csillogó fehér akropoliszi márványra készülnek lépni.
Aki teheti, látogassa meg az oldalt és nyomtassa ki a képeket, vigye magával az Akropoliszra. A lépcsőre leülve órákig el lehet tűnődni azon, ami volt, és ami már nincs.


A nagy jelentőségű és szépségű Propülaia egy része.

Föltétlen látogassatok el a http://www.reconstructions.org oldalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!