Agia Anna


A tengerparti település neve Agkali, de mindenki Agia Anna (Szent Anna) néven emlegeti (a falu miatt amihez tulajdonképpen tartozik), vagy Agios Vaszilisz (Szent László) néven, a kis templomocska után szabadon, ami a tengerbe nyúló kis földnyelvre van építve.

A település története elég rendhagyó, olyan 50 évvel ezelőtt itt alig egy-két ház volt. A közigazgatásilag 10 km-el messzibb, hegyi Agia Anna faluhoz tartozó tengerparton a falusi lakók kisebb épületeket kezdtek maguknak összehozni, ahová leköltöztek nyáron, tenger-közelbe. Sokuknak ezen a részen voltak termőföldjeik, valamint itt tartották az állataikat. Az aszfaltút megépítése óta a tenger-menti település fejlődése szökőárként tört fel, maga mögött hagyva minden más észak Éviai települést. Ma már nagyon sok modern magánvilla, kisebb hotel valamint nyáron a vendégek szórakoztatására működő bár, kávézó, taverna található itt. Télen a jeges északi szél által ostromolt falu élete nem sokat változott a régi időkhöz képest, hisz a hidegebb hónapokban majdnem teljesen kihalt, alig egy-két család él itt állandóan.

A turisták életét megkönnyítendő, a településen vannak üzletek, pékségek, tavernák, kávézók, minden gyalog pár perc alatt elérhető közelségben. Agia Anna tengerpartján durva homokos és egészen apró kavicsos part van, ez az egyik legkedveltebb strand a sziget északi részén. A parton széles fahasábokból sétálóövezet és bicikliút van kialakítva, mely messzire elvezet. Kiváló hely kisgyerekekkel való nyaraláshoz.


Abban az esetben ha a fenti modul nem működik Androidos telefonon, a képeket ITT lehet megtekinteni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!