Lela Karagianni (ejtsd: Kárájánni)

Mindennap elmegyünk legalább egyszer a szobra előtt, de nem foglalkozunk vele. Nem is beszélünk róla, csak a két nemzeti ünnepen kap mindig koszorút az iskola gyerekeitől és mond előtte beszédet a polgármesterünk. Pedig Lela Karagianni hősnő volt, nem is akármilyen, önmaga életét a hazáért feláldozó. Olyan, amilyen manapság már nincs.

Lela itt, a gyönyörű Limni-ben  született 1898-ban. Aztán Athénba költözött, férjhez ment egy tehetős gyógyszerészhez, akinek patikája a központi Patission úton volt, és 7 gyereket szült neki. A német elnyomás alatt azonban nem tudta tétlenül nézni, ahogy a görög nép szenvedett. Megalapította a "Bubulina" nevű ellenállási mozgalmat (Bubulináról ITT írtam), melynek egyben vezetője is lett. Bázisul saját lakását használta, a gyönyörű, ma védett-nek minősített neoklasszicista épületet, mely a Lela Karagianni és Stavropoulou utca találkozásánál található, Athén központjában.

1944-ben fogta el Lela-t a Gestapo, 5 gyerekével együtt. Napokig kínozták az SS Merlin utcai székhelyének pincéjében, azonban semmit nem tudtak meg tőle, annak ellenére, hogy szeme láttára gyermekeit is megkínozták. Végül 1944 szeptember 8-n, 27 ellenálló társával együtt kivégezték a Haidari erdőben, alig 1 hónappal a felszabadulás előtt.
1947-ben az Athéni Akadémiai a becsületrend-nek megfelelő "Erényesség és Önfeláldozás" kitüntetését adományozta személyének.

A képek a Limni-beli szoborról készültek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!