Top 5 Eviai part

A greekreporter.com szerint a "top 5 beach" Eviai listában három strand észak Eviai. Ez egy remek arány. A top listában való szerepléshez sok mindennek kell együtt megfelelnie  de elsősorban a  víz tisztasága és a természet érintetlensége a lényeg, valamint a part relatív széltelensége és jó megközelíthetősége. Utolsó helyeken szerepel a part homokossága vagy nem, ami sajnos a magyar turisták 100%-nak elsődleges szempont, pedig az az egyik leglényegtelenebb a többihez képest. 

A lista első öt helyén a következő partok szerepelnek:

#5. Chiliadou beach - közép Evia

Chiliadou kb. 1 óra és 15 perc alatt érhető el Chalkida városából. Az út maga csodálatos, hisz magas hegyeket kell átvágni ahhoz, hogy odaérjünk. Chiliadou-n van az egyik leghíresebb görög nudista strand és vadkemping, annak ellenére, hogy Görögországban a vadkempingezés tilos. A nudista rész jól el van különülve a nem nudista strandolóktól és kempingezőktől. A két fő parton túl, számos kisebb, csodálatos öböl található, melyek felfedezéséhez csónakra vagy hegymászó bakancsra van szükségünk.


A Chiliadou parton tett kirándulásomról ITT írtam.
Képeket pedig itt lehet megcsodálni:


#4. Agia Anna (Agkali) beach - észak Evia

Bizony, bizony, a negyedik helyen ez a közelünkben lévő, csodaszép, 9 km hosszú strand található, mely az utóbbi években az Athéni fiatalság egyik kedvenc helye. Az évek során rengeteg blogbejegyzés született Agia Annáról, pl. ITT.

A következőkben pedig jöjjön egy kis képvetítés a kedvenc strandunkról:#3. Rovies beach - észak Evia

A harmadik helyen van Rovies strandja.Ez a strand olyan mint egy ismeretlen gyönyörű nő. Bármennyire azt hiszed, ismered, mindig tud meglepetéssel szolgálni :) Központi része a parton kavicsos, a vízben homokos, ettől aztán balra és jobbra kilométereken át tart a partszakasz. Aki a nyugodt, csendes kikapcsolódásra vágyik, annak ez a hely tökéletes.
#2. Agiokampos beach - észak Evia


Ezzel a stranddal és partszakasszal ugyanaz a helyzet mint Rovies-l, külföldiek számára majdnem teljesen ismeretlen. De a belföldiek is most kezdik felfedezni, pedig észak Evia egyik legjobb, legtisztább vízű partszakasza, annak ellenére, hogy itt van az egyik kompátkelő is (Agiokampos-Glyfa).#1. Mourteri beach - dél Evia

Mourteri (ejtsd.: Murtéri) amióta az eszem tudom, Evia mindenféle top-beach listájának örök nyertese. Vad, homokos partja nem közelíthető meg könnyen, nincs is itt tömegturizmus, csak a végtelen kék, kristálytiszta tenger és a természet.
Megjegyezném, hogy nem értek egyet a greekreporter.com szerkesztőjével, én semmiképpen nem hagytam volna ki Kria Vrisi partját az első ötből! Igaz, hogy ha jól belegondolok, annyi csodálatos és gyakorlatilag érintetlen partszakasz, öböl van Evián, hogy ember legyen a talpán aki be meri vállalni a top-beach listák készítését. Evia gyönyörű és teljesen ismeretlen még mindig, és ez részben így van jól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!