Kerasia

Kerasia a Xiron Oros hegység egyik oldalán, 600 m magasban  lévő falucska. A Rovies-től 25 km-re, fél órás kocsikázásra lévő település és környéke nagyon jelentős természet-történelmi szempontból.

Kilátás a Kerasia felé vezető útról

A falutól 3 km-re található a Makrolivado nevezetű fennsík, melyet körbe körbe fenyvesek határolnak. Földutak és ösvények vezetnek innen a 991 m magasságban lévő hegytetőre, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a Szporád szigetcsoportra, a szárazföldi részen lévő Parnasszus és Olymposz hegységekre, valamint 23 észak Evia-i falura.
A Xiron Oros flórája rendkívül gazdag, dús sötétzöld fenyők váltják egymást mediterrán cserjékkel. Tavasszal az oldalakat, völgyeket színes virágszőnyeg borítja, legjellegzetesebb virág itt a fehér és rózsaszín babarózsa. A Makrolivado fennsíktól Rovies irányába haladva az aszfaltozott úton, jobb kéz felől rátalálunk a Drimonas-i természeti parkra, mely egy patak által vájt meder két szélén helyezkedik el, fő látványossága a télen gazdagon leömlő két kisebb vízesés, mely a nyári kánikulában sokszor teljesen elapad. A patak a tengerbe ömléséig két kisebb és két nagyobb medencét alakít ki a völgyben.

A Drimonas-i vízesés


A Kerasia-i térség nagyon gazdag őslénytani leletekben. Növényi és állati fosszíliákat találtak itt szép számmal, melyeknek nagy részét a Kerasia-i múzeumban lehet látni, de sok megkövesedett óriási fatönk a szabad ég alatt van tárolva, a falu közepén, egy nagy platánfa alatt. A Kerasia és Papades faluk közötti részen még most is lehetne fosszíliák után kutatni, de sajnos ezek a munkálatok leálltak.

Megkövesedett fatönkök Kerasia faluban

Az őslénytani múzeum a falu közepén található, pár lépésnyire az egyetlen kafenio-tól és a templomtól. Nyitvatartási ideje ugyan elvileg megegyezik a többi görög múzeum nyitvatartási idejével, de a gyakorlatban ez nincs így. A múzeum felügyelője önkéntesen végzi ezt a munkát, így a múzeum akkor van nyitva, ha látogató érkezik. Az illető személy az épület másik oldalán lakik, a telefonja fel van tüntetve a táblán, mely a múzeum ajtajára ki van függesztve. Ezért a váratlanul érkezők a múzeumot zárva fogják találni, hacsak éppen nincsen más látogató is odabent. Ha a múzeum zárva van, akkor érdemes kicsit körbejárni vagy a falu kávézójában elmagyarázni kézzel lábbal, hogy mit szeretnénk és valaki biztosan elszalad a felelősért. Viszont kerüljük a déli pihenő óráit, mert ekkor semmit nem fogunk nyitva találni a faluban, de emberrel sem fogunk találkozni, így úgy kell eljönnünk, hogy a múzeumot a rendkívül érdekes leleteivel nem tudtuk megnézni.


A múzeum nyitvatartási ideje:
Kedd, Szerda, Péntek, Szombat, Vasárnap
10:00-14:00 és 17:00-20:00
Telefon: 2227098254, 6976764990

A 2014-ben forgatott "Görög vidékek és ízek" dokumentumfilm Drimonas-ban, a Kerasia-i térségben forgatott része, magyar felirattal ITT látható.

A múzeum honlapja, ahol képeket lehet látni a kutatásokról, ásatásokról is:

http://www.kerasiamuseum.gr/component/option,com_rsgallery2/Itemid,33/page,inline/catid,17/id,103/limit,1/limitstart,8/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!