Bubulina, az 1821-s szabadságharc hősnője

Mikor Spetses szigetét meglátogattuk, elmentünk a Bubulina múzeumba.


Tudtam, hogy Bubulina nemzeti hősnő, de a történetét nem igazán ismertem.
A privát múzeum Bubulina házában van berendezve, mely egy 300 éves „arhontiko” – így nevezték a múlt században a mai villáknak megfelelő úri-házakat, melyek általában magukon viselték a helyi építészeti stílus minden jellegzetességét. A múzeum a sziget fővárosának központi kis utcájában van, nagyon közel a parthoz. 


Szépen karbantartott épület, az udvaron több sor székkel árnyékban, ahova leültettek bennünket, majd hosszan, alaposan és nagyon szenvedélyesen egy fiatal idegenvezető hölgy elmesélte a hősnő történetét. Azt elfelejtettem megkérdezni, angolul el tudják-e mindezt mondani, de gondolom, hogy igen. Azt sem tudom, egy-két embernek tartanak-e ilyen alapos, 40 perces idegenvezetést, de gondolom talán várnak mindig kicsit, hogy többen összegyűljenek. Ezekről a részletekről elfelejtettem érdeklődni. Ugyancsak az udvaron van egy kis kiállító asztalka, ahol különféle emléktárgyakat lehet vásárolni, és több olyan könyvet amik Bubulinával kapcsolatosak. 


Az udvarról a szép erkélyen keresztül beléphettünk az úrház emeleti lakosztályaiba, ahol két csoportra osztottak és 2 idegenvezető foglalkozott velünk, valószínűleg azért, hogy a tumultust elkerüljék a szobákban. A kiállított tárgyak természetesen a régi lakberendezés részei, fegyverek, porcelánok, régi könyvek, a felszabadító harcokkal kapcsolatos dokumentumok, Bubulina hajóinak képei és miniatűr másai, személyes tárgyak, korabeli térképek, csipkék, családi portrék, mellszobrok, ugyanakkor megcsodálható a nagy szalon csodálatos kézzel faragott fa mennyezetburkolata.


Bubulina mellszobra az erkélyen, a bejáratnál.

És akkor elmesélem ki is volt Bubulina.

A Bubulina néven történelembe nevét beíró asszony, az 1821-s görög szabadságharc hősnője. 1771-ben született a Konstantinápolyi börtönben Laskarina Pinotsi néven, amikor az anyja haldokló apját látogatta itt meg. Az apját, Stavrianos Pinotsi-t, a törökök börtönözték be, mivel részt vett az 1796-1770-s Pelloponézoszi „Orlov-i” felkelésben és ott is halt meg. Ezek után anyja a csecsemő lánnyal visszatért Hydra szigetére, ahonnan mindkét szülő származott. 4 év után az anya feleségül megy Dimitrios Lazaru-hoz, akit, mivel ő maga is részt vett az 1770-s pelloponézoszi felkelésben, Orlov-nak „becézett" mindenki. Hogy ezt megértsük, tudnunk kell, hogy Orlov-ról nem csak egy finom francia étel juthat eszünkbe amit ma Orloff-i csirke néven lehet megkóstolni a vendéglőkben :), hanem az Orlov nevet viselő orosz arisztokrata család. Ennek egyik tagja, Alexis Orlov gróf volt az, kinek a nevéhez fűződik a görög szabadságharc megelőzőjének, az 1770-s Pelloponészoszi felkelésnek a kirobbantása. Szóval visszatérvén hősnőnkhöz, anyja férjhez megy a Spetses-i „Orlov”-hoz és így életük színhelye a gyerek 4 éves korától a Spetses-i ház lesz. Bubulina a forradalom reményének zászlaja alatt nő fel, olyan családban ahol egy apa ezért halt meg és a pótapa is ennek szenteli életét, nem csoda ha neki a fegyverek közelsége és a haza dolgai a természetesek és nem a babák, lányos játékok.


Szalon Bubulina Spetses-i házában

1788-ban, 17 évesen férjhez megy D. Janouzához, akinek 3 gyereket szül. Mostohaapja és hajóskapitány férje is nagy vagyonnal rendelkeznek, így Bubulina jómódban él. 1797-ben férjét megölik a kalózok és 4 év után Bubulina Dimitris Bubulis felesége lesz, innen ered a Bubulina név. Szül még 4 gyereket és közben a vagyont igazgatja, melynek nagy része az ő öröksége, a többit meg új férjétől kapja. Bubulis is részt vett az Orlov-i harcokban, ő maga is hajóskapitány és sajnos ugyanaz a halál a része mint Bubulina első férjének, kalózok ölik meg.

A fiatal Bubulina.

Bubulina 40 évesen hatalmas vagyon örököse –hajók, készpénz, telkek - és 7 gyerek anyja. Vagyonát okosan forgatja, közben halad a férjei és szülei által megszabott úton, vagyona nagy részét fegyverkezésre költi és hajók készítésébe fekteti, a felkelést szervezi. A törökök megneszelik készülődését és el akarják vagyonát kobozni azzal az ürüggyel, hogy második férje hajói részt vettek az 1770-s eseményekben. Bubulina nem ijed meg, elmegy a Konstantinápolyi udvarba, ahol Stroganov (megint egy jó kis kaja!:)) filhellén követ segítségét kéri. Stroganov miután segítségéről és jóindulatáról biztosítja, azt ajánlja neki, menjen el egy időre Krimea-i birtokára, melyet I. Sándor cár ajándékozott neki. Mielőtt Bubulina elhagyja az udvart, kihallgatást kér II. Mahmut szultán anyjától akire mély benyomást tesz, annyira, hogy az meggyőzi fiát, ne bántsa Bubulina vagyonát.


Bubulina a Konstantinápolyi „Filiki Eteria” tagja lesz, ez az a titkos szervezet, melynek feladata a görög szabadságharc kirrobantása és Görögország szabaddá tétele. Tagjai fanarióta görögök, oroszországi görögök valamint Görögország vezető családjainak tagjai. Egyik vezető személyiség Alexander Ipsilanti herceg (az ui. nevű Moldova és Havasalföld vajdájának az unokája).
Az egyetlen nő aki tagja lehet, az Bubulina.

Mielőtt Spetses-i házába visszatér, idegen kikötőkben Bubulina fegyvereket vásárol, melyeket házában raktároz a felkelés kirrobbanásáig. Nekifog az akkori legnagyobb görög hadihajó megtervezésének és gyártásának. A 18 ágyús, monumentális „Agamemnon” 1820-ban lesz kész. Nevét a mitikus Mükénéi királyról kapja, aki sikeresen elvezette a görög hajóhadat Trója falai alá. A szultánnak jelentik a hajó készítését, ilyen- olyan csellel mégis sikerül azt vízre engedni.


Bubulina ekkor már egy igazi vezér, akinek komoly hajóhada és serege van. 1821 március 13-n hajójára felhúzzák a felkelés zászlaját, melyet Bubulina tervez. Április 3-n Spetses a török ellen fordul.


Az "Agamemnon".

Bubulina eleinte csak vezető szerepet tölt be, majd hadai élére áll. 8 hajóval vonul Nafplió ellen, mely török stratégiai pont. Novemberig tart az ostrom, majd Nafpliót beveszik és ez lesz a szabad Görögország fővárosa, Bubulina új hazája.

Nafplió után Monemvasia és Tripolitsa felszabadítása következik, ez utóbbiban a szultán anyjának tett ígéretéhez híven megmenti a szultán háremét és gyerekeit, azoknak egy hajuk szála sem görbül. Megismerkedik a nemzeti hős Kolokotronissal, gyerekeik összeházasodnak, a felszabadulás utáni polgár háborúban Kolokotronis-t segíti.


Miután minden vagyonát a szabadságharc ideájának áldozza, megcsömörlik és csalódottan a polgárháborútól visszatér Spetsesre, ahol 1825 május 22-n hőshöz nem méltó halált hal. Az alig 50 éves asszony egy családi problémát próbál megoldani. Az egyik fia megszökteti Eleni Kutsi-t, egy gazdag család leányát. A család a lányt nem akarja hozzáadni, mivel tudják, hogy Bubulina minden vagyona a felkelésbe veszett. A Kutsi család jó pár tagja Bubulina ablaka alatt gyülekezik, Bubulina pedig az ablakban. A heves összeszólalkozás eredménye: valaki homlokon lövi az asszonyt. Senki nem tudja ki volt, soha nem derül fény a dologra, ha a Kutsi család tudja is, ezt a titkot jól őrzik.
Így a tenger-járt asszony, akinek a neve egyet jelent a görög szabadságharccal nagyon is prózai módon kell itt hagyja ezt az árnyékvilágot.


A Spetses-i tengeri csata.

Gyerekei az Agamemnon-t az államnak ajándékozták, Bubulinának halála után az oroszok az admirális címet adományozták, ő az egyetlen nő, aki ezt a címet megkaphatta.
Élete sok művészt megihletett, képét sokan megfestették, sokan írtak róla, elbeszélések, versek, könyvek szereplője, de népi daloké is.

Élete a hazáért való önfeláldozás példaképe, olyan dologé, amit ma egyre kevésbé tudunk elképzelni..

1 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes volt !
    Nem is hallottunk még erről a történetről .
    És Spetsesről sem , ki fogunk faggatni róla :-) és még sok másról is !
    Magdi és Józsi

    VálaszTörlés

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!