Rovies (Ροβιές)

A 95 km-re Halkidától, a Limni-Edipszó út mentén fekvő Rovies a Telethrio és Kavalarisz hegyek nyílszerű találkozásánál fekszik, a hegy és a tenger találkozásánál, majdnem a pinea erdők között. Óriási hosszúságú tengerpartjával, sajátos fekvésével mely következtében nyáron a nap késő estig füröszti sugaraival partjait, majdnem egyedülálló festőiségével Észak Évián. Híresen finom olívabogyó terem ezen a vidéken, talán ez is itt tartotta hosszú ideig elnyomóit. Jellegzetes épület Roviesben a velencei torony, mely a sok utólagos cementtoldással elég sokat vesztett eredeti formájából.
Történelem röviden

Rovies vidékén már a kőkorszakban is éltek emberek. Településeik a mai Palaiohori, Kokoretsia, Kremasi helyeken voltak. Rovies helyén az ókori Orovies feküdt, melyről Thukididisz és Sztrávon ókori történetírók is megemlékeznek, úgy említik a helyet mint ahol Héraklészt és Apollónt imádták. Ez utóbbi tiszteletére jósda is működött az ókori településen. Orovies-t egy földrengés és az azt követő óriáshullámok törölték el a föld felszínéről a pelloponézoszi háború 6. évében (426 i.e.). A kevés megmaradt lakos felköltözött a 4 km-re és magasan fekvő Palaiohoriba, ahol ma is létezik egy kisebb település. A bizánci években, majd utána a frankok uralma alatt lassan visszaszálingóztak a lakosok a tenger mellé, és újból megalapították a Rovies-i települést. A török uralom alatt a Rovies-i közigazgatás alá 87 adófizető család, kb. 500 ember tartozott. A lakosság felbővült az 1925-ben Konstantinápolyból érkezett menekültekkel.
A felszabadító harcok ideje alatt kiemelkedő személyiséggé nőtte ki magát Anna Papadopoulou, aki a Macedón háború hősének, Pavlosz Melasz-nak volt a testvére. Anna önkéntesként részt vett a harcokban és ő volt az első görög nő, akit kitüntettek, 1914-ben kapta a Felszabadulás díjat, majd 1928-ban az Önfeláldozási díjat. Munkájáért ugyanakkor a "Katonaság anyja" nevet kapta.

A mai Rovies-be egyre több turista látogat el, hisz aki egyszer itt járt, az elviszi szépségének hírét bárhová is térjen vissza. A nyári Roviesben tavernák sokasága, foci- és kosárlabdapálya, nyári kulturális programok szolgálják a főként athéni turisták pihenését, szórakozását. A mai Rovies közigazgatása alá tartoznak Maruli, Ajannakosz, Kalamoudi, Koulouros, Palaiohori, Damia és Drimona faluk, valamint a híres Boldog Dávid és a Szent Iréné kolostorok.

Hogyan jutunk el Rovies-be

- repülővel az "Eleftherios Venizelos" repülőtérre, Athén- távolság Rovies-től 158 km
- repülővel a "Makedonia" repülőtérre, Szaloniki - távolság Roviestől 312 km
- vonattal Chalkidáig, plusz 88 km
- KTEL autóbusszal: Athénból vagy Szalonikiből
- bérelt kocsival: az Athéni vagy Szaloniki-i repülőtérről
- saját személygépkocsival
- bérelt autóbusszal (csoportok)

Jellegzetességek

- kis gyerekjátszótér
- kosárlabdapálya és focipálya (kis és nagy)
- nagyon hosszú, kavicsos, nem szervezett strand, a panziók előtt
- tavernák, éttermek, kávézók a part mentén
- 22 km az Edipszói termálforrásoktól
- legközelebbi kompkikötő Edipszónál, 22 km
- könnyű megközelíthetőség a szárazföldről Agios Konstantinos és Arkitsa kikötőkből is
- hegyek közelsége - túrázás lehetősége
- jó stratégiai helye különféle napi kocsitúrákra ad lehetőséget
- közel van más üdülőhelyekhez: Ilia - 12 km, Edipszó - 22 km, Chronia - 7 km, Limni - 11 km, Pefki - 53 km
- könnyen megközelíthetőek innen a híres Észak Éviai kolostorok
- nagy központi tér, ahol a nyári előadásokat rendezik
- béke és nyugalom, a helyiek autentikussága

Szolgáltatások

Beszerzés

- a napi beszerzés a falubeli kis üzletekben történik, vagy a nagyobb super-marketekben (Lidl, Aldi, Galaxias) Istiaia-ban, 44 km
- a helyi turisztikai piac epicentruma Edipszó (22 km), jellegzetes görög ajándék- és csemegeboltokkal és egyéb, az idegenturizmus által kedvelt áruk sokaáságával, mint ruhanemű, cipő, kozmetikai szerek, ékszerek, stb.
- gazdag piac várja még a látogatókat Istiaia-ban (44 km) és Limniben (11 km)

Szórakozási lehetőség

- az éjszakai szórakozást kedvelők részére Észak Évia beach bar-okkal, klubokkal, disco-kal várja a látogatóit
- a hagyományos kultúra kedvelői részt vehetnek görög esteken és különféle helyi, "falufesztiválok"-on
- a hagyományos görög konyha remekeit a part menti tavernákban lehet megkóstolni, valamint a kis hegyi faluk éttermeiben

Közeli látnivalók

Archeológiai területek
- Eretria - 109 km
- Athen - 158 km

Történelmi helyek, műemlékek

A környék kolostorai a bizánci időkből valamint a közvetlen bizánc utáni időkből származnak. Kivétel nélkül hegyes, nehezen elérhető vidékre épültek, így védekezvén a kalózók támadásai ellen. Iliából könnyen megközelíthetőek a következő kolostorok: Szent György kolostor - 14 km, Szent Irén kolostor - 9 km, Boldog Dávid - 11 km, Szent Miklós (Galataki) - 21 km és végül a híres oroszországi Szent János csodatevő maradványait tartalmazó templom Prokopiban - 42 km

Múzeumok
- A Kerasia-i, megkövesedett állat és növénymaradványok múzeuma - 22 km
- Nautilus Kagylók Múzeuma, Agiokampos - 35 km
- Limni-beli Népművészeti Múzeum - 11 km
- Természettörténelmi Múzeum, Istiaia - 44 km
- Erdőmúzeum, Prokopi - 42 km
- érdemes megemlíteni, hogy az észak Évián talált archeológiai leletek nagytöbbsége az Eretriai múzeumban (109 km), a Chalkida-i múzeumban (88 km) valamint az Athéni múzeumokban (158 km) láthatóak. Ilyen nagy fontosságú leletek például: "Herkules és az oroszlán", melyet Neos Pyrgos-ban találtak és most Eretriában van kiállítva, az Artemisio-i "Poseidon", az Athénban lévő "Ifjú lovon", stb.

Érdemes meglátogatni a következőket

- a 600 éves platánfa, Prokopi mellett (38 km)
- Drimonas természeti park és vízesés (11 km)
- Koulouros falu (9 km), egy elhagyott hegyi falu, fantasztikus kilátással
- a Limni-beli Szővőasszonyok Szövetségének a kiállítása, a Limni-beli régi polgármesteri épületben, ahol a hagyományos mintákkal díszített szőtteseiket állítják ki. Az érdeklődők szővőleckéket vehetnek, mely hagyományos helyi elfoglaltság volt a régi időkben.
- Kalamoudi falu (7 km), Marouli (8 km), Kokkinomilia (16 km), a festői hangulatú települések
- Katounia (14 km), Limnitől a Galataki kolostorhoz vezető út mentén, egy csodálatos kilátást kínáló hely, kis tavernával. 
- a Kamatriades-i farm (24 km), egy csodálatos szépségű helyen és fantasztikus kilátással. Itt Tassos és Kris fogadja Önöket, bemutatván a farm életét és kis állatkertjét, ahol az erdőben talált beteg állatokat is kezelik. A kalandvágyók lovagolhatnak vagy Quad-n látogathatják az éviai erdőket.

Elfoglaltságok

Kultúra és egyház

- nyáron több fesztivál és előadás kerül megrendezésre a környéken: "Elymnia Fesztivál" 1-15 Augusztus, többnyire Limni-beli előadásokkal (11 km), "Cohilia Fesztivál" melyet a Concert Theatre-nem nevezett szabadtéri színházban rendeznek Spiada Limniben (10 km), a helyi nyári fesztivál és Edipszói előadások (22 km)
- közeli és helyi faluünnepségek, búcsúk:
Július 7 – Sz. Kiriaki, Limni
Július 14 – Sz. Nikodimos, Damia
Július 17 – Sz. Marina, Ilia
Július 20 – Sz. Éliás, Drimonas és Kria Vrisi
Július 24, 25 – Sz. Anna, Agia Anna
Július 26 – Sz. Parascheva, Mourtia és Farakla
Július 27– Sz. Panteleimon, Metohi
Július 28– Mihail Árkangyal, Spathari-Kakavo
Július 28 – Sz. Irén Hrisovaladi, Ilia
Augusztus 6 – Boldog David, Spathari, Prokopi
Augusztus 15 – Boldogasszony napi búcsúk– Kechries, Kalamoudi, Dafnousa, Troupi, etc.
Szeptember 6 és 15 – Sz. Miklós, Mantoudi (Kimasi)
Szeptember 7 – Sz. Maria - Limni
Szeptember 1– 1 hetes bazár, Istiaia
Szeptember 8 – 1 hetes bazár, Limni
Szeptember 26 - 1 hetes bazár, Mantoudi
- szeptember utolsó vasárnapja – Oroszországi Szent János ruházatának ünnepi cseréje

Sportolási lehetőségek

- a merülések kedvelőinek, búváriskola Edipszóban (22 km)
- lovaglás - Kamatriades (24 km) és Petalo (34 km)
- a pecázást kedvelőknek parti horgászathoz nincs szükség engedélyre. A szükséges felszerelést be lehet szerezni a környékbeli üzletekben.
- a gyaloglást, túrázást kedvelők az egész Észak Éviát behálózó jó minőségű földúton, valamint ösvényeken járhatják be a felfedezésre váró öblöket, hegyeket, völgyeket

Kirándulások

- Meteora, Delphoi - Edipszóból komppal a szárazföldre átérve könnyen elérhetőek, nyaranta irodánk szervezett útakat is bíztosít
- Athén, Korinthosz - ide a szervezett útakat nem kedvelők, saját kocsijukkal a szigetet a szárazfölddel összekötő hídat ígénybe véve (ingyenes) juthatnak el
- Skiathos, Skopelos - napi hajótúrák
- észak Évia körtúra egyénileg, vagy szervezetten

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!