Lutra Edipsu (Edipszosz) (Λουτρά Αιδηψού)

Heródes a fürdőterápiát ajánlotta, míg Hippokrátesz a meleg és hidegvizes fürdő hatásait tanulmányozta és rendszerezte azokat a betegségeket, melyeket a fürdőterápiával kezelni lehet. Így nagy múlttal rendelkeznek a fürdővárosok, de jelennel és jővővel is. Edipszó városa egyik legjellemzőbb példa erre. Az egyik leglátogatotabb görög gyógyfürdőváros, Edipszosz, az Éviai öböl északi részének egyik öblében fekszik, az aleppo fenyővel borított Telethrio hegység lábánál. A török uralom alóli felszabadulás után, az első thermálvízű terápiákat itt még primitív körülmények között végezték. Elsősorban a Plátán városrészbeli forrásokat használták erre a célra. Azok, akik a meleg termál víz jó hatásait élvezni akarták, kezdetleges kalibákat húztak fel a források melett. Később kis kunyhókat építettek ezeken a helyeken, majd 1875-ben felépült ez első fürdőház amelyet nemsokára több követett.
Az első hiteles és tudományos leírása a forrásoknak Dámvérgi tanártól származik, aki a forrásokat hat kategóriába sorolta. Pontosan megállapította a források hőmérsékletét, majd részletes kémiai analíziseket végzett hogy megállapítsa az összetevőiket. Az 1894-es Lokridai földrengés eredményeképpen, sok új forrás megjelent, amelyek nem sokkal azután kiszáradtak. Ehhez hasonló jelenséggel, a görög világ már az ókorban is találkozott, amikor Sztrávon leírása alapján, földrengések után, a már meglévő források kiszáradtak, majd 3 nap múlva újak keletkeztek. Ma, több mint 60 aktív forrás ontja magából a vizet. Pontos nyilvántartásuk elég nehézkes, hiszen a főforrásokon kívül nagyon sok helyen, apró repedésekből buzog elő a gyógyító víz. A terület amelyen ezek a források szétszórtan megtalálhatóak, körülbelül 500 négyzetméternyi. 

A víz hőmérséklete forrástól függően 28 és 78 Celsius fok között van. Európa meleg gyógyvízfürdői között az előkelő harmadik helyet foglalja el Edipszó, Irlandia és Franciaország meleg termálfürdői után. A meleg gyógyvízforrások a nagy Észak Éviai (Atalanti-i) hasadéknak köszönhetőek, ugyanennek a következményei, a Kámmena Vurlá és Thermopülé forrásai is.
Az Edipszói források a sóstermál források közé tartoznak. A feltörő víz nátrium kloroxidot, szénsavat, sót, vasvegyületeket és kevés kénhidrogént tartalmaz. Reumás megbetegedéseket, neuralgikus bajokat, ízületi megbetegedéseket, sérülés utáni gyulladásos megbetegedéseket és más egészségügyi problémákat fürdőterápiával kezelnek itt sikeresen.

Edipszó fiatalok és öregek, különféle ízlésű emberek igényeit kielégíti. Megközelíthető a tenger felől komphajóval, vagy a partmenti úton Halkida felől. Az út végén, egy hirtelen kanyar után lesz váratlanul látható a város és a sok gőzölgő forrás. Halkidától az út nagyrésze tenger melett vezet, végig aleppo fenyő, és platán erdőkön keresztül, kis oleanderbokrokkal teli szorosokon, és sok-sok kanyaron át. 

Messziről modern kisváros benyomását kelti, mely elfelejtetni kívánja régi halászfalu mivoltát. Közelről már a belle epoque maradványai is láthatóak, a luxus és anyagi jólét jelei, amely a régi, és felújított korabeli házak homlokzatán érzékelhető. Épületek, melyek a már-már misztikus 20. századbeli, híres szerelmi történetek tanúi lehettek. Itt találták meg az áhított nyugalmat és diszkéciót híres szerelmespárok, mint Eduárd és Szimpszon, Onászisz és Mária Kállasz, és még mások sokan, arisztokraták és maharadzsák, hajótulajdonosok, a felső tízezer. De ugyanúgy egyszerű, hétköznapi emberek is, akik a gyógyulás vágyával érkeztek és érkeznek ide, majd a kényelmet és egészséges klímát élvezve pihennek a vörös, gőzölgő sziklák melett. 

Thermae Szilla hotel: a luxus megtestesítője, a fényűzés és ragyogás teljes pompájában. A felújított újklasszicista épület, a leghíresebb személyiségeket látta vendégül, mint amilyen Máriká Kotopuli, Elevtheriosz Venizélosz, John Theotókisz volt. A balkonjairól a régi idők hajótulajdonosai, Réthimnisz, Tójász és Émbirikosz nagy gőzhajóikat csodálhatták. A "Léon"-t, a "Politikosz"-t és az "Élsi"-t, amelyek ezrével hozták a nyaralókat Édipszóba, a Szaloniki-Pireusz-Halkida-Édipszó útvonalat követve, fáradhatatlanul. Arisztokrácia wellness és népfürdő. A köznép Édipszóban, a piros és gőzölgő sziklákon lezúdúló gyógyvizet ingyen is élvezheti. A tengerbe folyó víz kisebb medencéket vájt a sziklákba, melyekben az fürödhet aki azokat hamarabb elfoglalja. 

A városháza sokszínű virágaival, és más múlt századbeli épületek is, a jellegzetes sárga kőből épültek, amelyet a gyógyvizű források színeztek egyedülállóvá. A föld mélyéből feltörő, vulkanikus, gőzölgő, meleg vízű források, sötétzöld hegyoldalak lennebb csodálatos tisztaságú öblökkel egyesülnek. Vendégszerető emberek, modern elszállásolási körülmények varázslatos összképet alkotnak, és nem csak azokat vonzzák akik gyógyulni vágynak, hanem azokat is, akik pihenést, nyaralást és újjáéledést keresnek a kék vizek melett. 

Történelem

Édipszó történelme belevész a gyógyvízű források páráiba. Az ókori monda szerint Herkules, nagy fizikai erejét Édipszó vizének köszönheti. Sztrábon úgy említi, mint "Herkules fürdője". Arisztotelész is megemlíti Edipszót, a "Meteorologiká"-jában, ő is megpróbálta megfejteni a források eredetét és összetevőjét. Az i.u. I. századi Plütarchosz leírása Édipszóról így hangzik:

" ....bőven vannak házak, fürdők, halak, nyulak, vad és játékok mindazoknak akik ezeket keresik, de mindezeknél fontosabb hogy nyugalom van. A látogatók itteni életét a vendégszeretet és a testi pihenés jellemzi, amely lelki éleslátáshoz vezet."

A római időkben Silla látogatta, aki a köszvénytől szenvedett. Ma is látható a barlang ahol fürdött. Rajta kívül Hadriánusz császár, Márkus Aurélius, Septimius Sevirus, Nagy Sándor, Theodosios és még sokan mások tisztelték meg jelenlétükkel Édipszó városát. A forrásokat kihasználták a bizánci korszak ideje alatt is. 
A frank uralom alatt Edipszót többször vikingtámadás érte majd később török támadás. 1814-ben a törökök a földig rombolták. Ekkor egy időre megszakadt a fürdőváros ókori idők óta folytonosan zajló élete....

A Lutra Edipsu-i gyógyvíz kémiai és fizikai összetétele 

Hőmérséklet: 82 - 86 oC
Sűrűség 15/15 = 1.02477
El. vezetőképesség = 0.04459
Nyomás alatti fagypont: = -1.89
Nyomás (osmotic pressure) = 28.6 At
Radioactivity = 0.18 MATCHE units
PH = 6.65

Kémiai analízis gr/Kgrm

Potassium (K): 0.5033
Sodium (Na): 9.887
Lithium (Li): 0.0056
Ammonium (NH4): 0.0011
Calcium (Ca): 1.6425
Magnesium (Mg): 0.3384
Iron (Fe): 0.0075
Magnanese (Mn): 0.000013
Aluminium (Al): 0.00016
Chlorine (Cl): 18.640
Bromine (Br): 0.0558
Iodine (I): 0.000040
Sulphuric radical (SO4): 1.111
(HPO4): 0.000032
(HCO3): 0.1979

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!