Evia - Agios Georgios (Άγιος Γεώργιος Λιχάδας)


Agios Georgios egy kis halászfalu a sziget északi részében. Aki nyugalomra vágyik, annak ideális hely. Itt nincs tömegturizmus, hangulatos kis tavernák, hagyományos görög kávézók várják a vendégeket.

Új település, első lakóházai alig 50 évvel ezelőtt épültek, lakói pedig halászok voltak. Vendégszerető falu, melynek látványa és hangulata, a tenger vakító kék színe a fenyőfák zöldjével vegyítve elvarázsolják, elkápráztatják az odalátogatókat. Az üdülőhely igazi görög hangulatot áraszt, itt még nem jelentek meg a tömeg turizmusra jellemző hatalmas szállodák. Remek kirándulási lehetőség azoknak, akik a nyaralás, strandolás mellett Görögország antik kultúrájával, történelmével is szeretnének megismerkedni. Athén, Delfi, Meteora, Korinthosz- Mükene- Epidaurosz és Szkiathosz sziget, mind ideális távolságra található, könnyen és egyszerűen el lehet jutni egy egész napos kirándulás keretében.


A kikötőben több kisebb - nagyobb halászhajó, halászbárka, ezek még hajnalban kifutnak a tengerre, hogy 11 óra tájt már árulják is a friss halat. A faluban két pékség található melyekben a kenyeren kívül hagyományos görög péksüteményeket lehet vásárolni, ilyen a tiropita (sajtos táska) vagy a nagyon ízletes bugatsa (édes krémes táska) és más ezekhez hasonló ínyencségek A központban még egy cukrászda és posta is található, valamint egy ajándékbolt. Mivel a település kicsi, ezért a központi részt is pár perc alatt be lehet járni, mindenféle beszerzést el lehet intézni a kikötőtől 200-300 méteres körzetben. Reggelente mozgó árusok is járják a falut és főleg azokat a részeket, ahol apartmanházak, hotelek vannak, tőlük zöldséget, gyümölcsöt és halat lehet vásárolni.

Agios Georgios partja kavicsos, a legszebb strandszakasz a KAVOS, 5 percnyire kocsival a sziget legészakibb csücskébe. Innen át lehet csónakázni a Lichas szigeten lévő finom homokú strandra, mely magánkézben van, ezért a csónakfuvarért és egyáltalán az átutazásért fizetni kell (2-3 eur). Kb. 10 perc csónakázás után kikötés a gyönyörű parton. Itt van egy kis beach bar, ahol sült halakat vagy sült húst (szuvlaki) lehet rendelni, de természetesen kávét és egyéb italokat, hűsítőket.A lakatlan szigetcsoport KAVOS-l szemben
A faluban van egy autókölcsönző iroda, ezenkívül innen busszal bennebb lehet menni a sziget közepe fele. Érdemes ellátogatni a meleg thermál vízű Edipszóba. A meleg víz a part egy részén szabadon a tengerbe folyik, erre a részre belépőt kell fizetni. 

Utazás Agios Georgios-ba

A település kikötőjébe naponta (kivéve a keddi napot) 4-5 kompjárat érkezik a szárazföldi Agios Konstantinos-ból. A jegyeket nem kell előre lefoglaltatni, az A. Konstantinos-i kikötővel szemben található az ALKYON utazási iroda, mely a jegyeket árusítja.

2012-s jegyár:
* 2,2 eur felnőttnek
* gyereknek 5 éves korig ingyenes
* 5-10 éves gyereknek félár
* személygépkocsi és vezető 15 eur körüli, a kocsi hosszától, nagyságától függően.

Az ALKYON iroda telefonszáma:  0030 2235031920,  0030 2235031614, nyitvatartási idő mindennap reggel 8-tól este 8-ig.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Agni!
    Az Agios Georgiosi ismertetődhöz tartozó képek egy részét én készítettem, aminek örülök.
    Az idén, (10 év után) ismét nyakunkba vesszük Észak-Eviát és megmutatjuk ezt a csodás vidéket a kíváncsi 7 évesünknek is, hátha ő is úgy beleszeret, mint mi.
    Üdv, Lampi

    VálaszTörlés

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!