Szent Irén Chrisovaladou kolostor

Egy relatív új, női kolostor. Az Edipszó-Limni főút 10. km-nél lévő földútra rátérve, 2 km távolság megtétele után juthat el ide a látogató. A kilátás gyönyörű, csend és békesség fogadja a vendéget.

A kolostor a nagyobb Szent György kolostor tulajdona, "metohi"-ja. A kilátás lenyűgöző, a békés környezet, virágokkal teli udvar és balkonok női kezek gondoskodásáról árulkodnak. Mivel a kolostor új-keletű  nincsen nagy történelme melyről megemlékezhetnénk


A képen a szent asszony látható.

Szent Irén története III. Izauri Leo császár idejében kezdődik. Ő volt az a császár aki vallásügyek terén a zsidóüldözéssel valamint az ikontisztelet elleni harcával írta be nevét a történelembe. 730-ban császári ediktum készült, amely elrendelte az ikonok megsemmisítését. Ikonimádók ekkor sok szentképet a tengerbe vetettek, úgy hitték, az isten majd megmenti azokat. Mint ismeretes így került a Panagia Portraitissa szentkép az Iviron kolostorba, az Athos-hegyre. 
A képrombolás utoljára még Theophilos uralkodó idején kapott nagy lendületet. A meggyőződéses ikonoklaszta császár 832-ben ediktumot adott ki, melyben megtiltotta a szentképek használatát. 837-ben Jóannész Grammatikoszt tette meg konstantinápolyi pátriárkának. Ketten egyesült erővel indultak harcra a képtisztelők ellen, elsősorban a szerzetességet megcélozva. Kegyetlenkedéseikkel azonban nem értek el sikert, és társadalmi elismerést sem tudtak elérni intézkedéseikkel. A katonai és vallásügyi kudarcok kikezdték Theophilosz idegeit, aki 838-tól fokozatosan erejét vesztette, végül 842. január 20-án meghalt – a nép úgy tartotta, ikonklaszta tevékenységéért sújtotta őt súlyos betegséggel az Isten. Vele együtt az ikonoklaszta irányzat is végső vereséget szenvedett.

Mostohaanyja, az Izauri-házhoz tartozó Eufrozina szerezte neki feleségül a paphlagóniai Theodórát (nem összetéveszteni őt Jusztinianusz örömlányból lett Theodora feleségével), aki képtisztelőként később élen járt férje művének lerombolásában. Ő két fiút és öt lányt szült férjének. Kónsztantinosz nevű fiuk fiatalon meghalt, így a kisebbik fiú, a 842-ben még hároméves Mihály örökölte a trónt anyja gyámsága alatt. Mikor III. (részeges) Mihály felnőttkorba cseperedett, feleségkeresés közben találtak rá a Kappadokiai Irénre, kinek befolyásos és gazdag rokonai éltek Konstantinápolyban. Theodora császárnő egy olyan lányt keresett menyének, ki tiszta életével, makulátlan jellemével, istennek tetsző neveltetésével majd az elzüllött Mihályt jobb útra téríti és a birodalom gondjait leveszi anyósa vállairól.

Irént előkészítették a nagy útra, majd elindultak vele Konstantinápolyba. Innen kezdve mást mond a mese, mást a történelem, lényeg, hogy a frigy nem jött létre, mely kapóra jött a 15 éves Irénnek, aki mióta eszét tudta, kolostorba vágyott apácának. Rokonai nem tudták lebeszélni róla, így miután állítólag erre való útmutatást kapott Joannikosz aszkétától, a Konstantinápoly közelében lévő Hriszovaladi kolostorba vonult. Itt már a 3 próbaév alatt is megmutatkozott Irén tiszta, isten-közeli lelke. A próbaidő leteltével felszentelték a lányt apácának, majd nemsokára, az Agios Arsenios életéről szóló biográfia elolvasása után, ő lett az imádkozás bajnoka, éjjeleket, nappalokat átimádkozott, úgy, hogy egyszer étkezett naponta, étke kenyér és káposzta volt. Darócruháját egy évig hordta, minden évben Húsvétkor lecserélve azt. Szent és alázatos életének híre messze eljutott és elkezdtek hozzá járni az emberek, ügyes bajos gondjaikra választ keresve. Állítólag több esetben kerülte el a kísértésbe esést imádkozás által, egyszer pedig majdnem felgyulladt, amikor a templomban az imádkozást nem akarta abbahagyni holmi lángok eloltása miatt. Hosszú, 103 évig tartó életében a folytonos imádkozásnak, valamint a kolostor vezetésének szentelte minden energiáját, halála óta az ortodox egyház szentként tiszteli. Tiszteletére a hajdani Bizánc területén több templom és kolostor épült, mely nevét viseli, egyik ezekből az Éviai Szent Irén Hriszovaladi kolostor is, mely július 28-n tartja a búcsúünnepségét a szentnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!