Skyros sziget

SKYROS a Szporádok legdélibb szigete és közigazgatásilag Évia szigetéhez tartozik. 
Az Égei tengerben fekvő sziget területe 209 km2, ezzel elnyeri a legnagyobb Szporádok szigete titulust.A sziget északi része, csakúgy mint Észak Évia, az idelátogatót zöld erdőivel, magas hegyeivel, még majdnem érintetlen természeti szépségeivel varázsolja el. Legmagasabb hegye az Olympus hegység, 792 m magas csúcsával, míg délen a Kochilia hegy kopár és száraz sziklái magasodnak az azúrkék tenger fölé.

A főváros a sziget nevét viseli: Skyros, de mint a legtöbb szigeten itt is Chora-ként utalnak rá legtöbb esetben. Főkikötője a nyugati parton helyezkedik el, az Éviai Kymi-vel szemben és a Linaria nevet viseli. 

Történelme röviden 

A görög mitológia szerint ezen a szigeten halt meg Theseus. Achilleus fia, Neoptolemus volt Skyros-i születésű, amint azt Sophocles: Philoctetes c. művéből megtudjuk. I.e. 475-ben Cimon elfoglalja az egész szigetet. A helyi lakosságot rabszolgaként elhurcoltatja és Athéniekkel kolonizáltatja Skyros-t. A sziget ettől kezdve a Déloszi Szövetség tagja. Cimon még azt is állítja, hogy rátalált Theseus maradványaira és azokat visszavittette Athénba. I.e. 340 és 192 között a sziget macedón uralom alá kerül, egészen addig amíg a Római haderők megint Athénhoz csatolják.

2003-ban a népszámlálás 3.000 lakosról ad kimutatást, mely az 1981-s 2.757-hez képest enyhe emelkedést mutat.

Látnivalók

Éviával megegyező történelme itthagyta nyomait. A szigeten a 13-15 sz-ból fenmaradt Velencei várrom található, valamint a Palamari-i bronzkorszakból fenmaradt település nyomai tekinthetők meg. A Szent György kolostor sok olyan turistát vonz ide, akik a lelkiekben való elmerülést a pihenéssel szeretnék összekötni. Sok angol turista keresi fel a Treis Boukes kikötő közelében, Rupert Brooke angol költő sírját, akit az első világháborúban egy hajón ért halála után ide temettek el.
De Skyros manapság leginkább híres az itt tenyésztett kis méretű lovairól, valamint a bútorfaragási technikájáról.

Hogyan jutunk el Skyros-ra?

Skyros szigetére komppal vagy repülővel lehet eljutni. Egy héten kb. 3szor van járat Athénból. Komppal Évia szigetéről lehet átutazni. Kymi kikötőjébe az Éviai hídon át, kompozás nélkül el lehet jutni. A komp rendkívül olcsó más szigetekhez képest, 15 eur körüli személygépkocsinak sofőrrel, 2 eur körüli felnőtt utasnak, motorosjegy 3 eur körüli. Utazási idő 2 óra.


A Skyros-i kikötő neve: Linaria

Infók: http://www.sne.gr
 tel. Kymi 0030-2222-0-22020, 22522
 Kitérő az Athéni sztráda kb. 75. km-nél Chalkida-Évia fele.
Innen körülbelül 1:30 óra alatt Kymiben lehet lenni, az Éviai függőhídat ígénybe véve. A függőhíd használata ingyenes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!