Észak Eviai kolostorok


A kolostorok meglátogatásához a reggeli, délelőtti órákat, valamint a délutánt használjuk ki. A déli 1 és du 5 közötti időszakban a legtöbb kolostor kapuját zárva találjuk, ilyenkor az ebéd körüli foglalatosságok valamint az ebéd utáni csendes program miatt nem fogadnak látogatókat. Minden kolostorba való belépéshez kötelező viselet férfiaknak a hosszú nadrág, nőknek a térd alá érő szoknya és fedett váll. Ez utóbbit akár egy kis kendővel is meg lehet oldani. Aki mégis a szokásos rövidnadrágos kirándulócuccban érkezik meg, a kapun belül talál elég ruhadarabot, melyekből magára ölthet arra az időre pár darabot, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A kolostorok templomaiban szokás aprót dobni a perselybe, melynek fejében gyertyát lehet és illik gyújtani a szent tiszteletére. Szokás a zarándokokat megkínálni a jellegzetes keleti édességgel, a lukumi-val és görög kávéval. 


1. Boldog Dávid kolostor - Μονή Οσίου Δαβίδ

A kolostor Kalamudi és Drimonas falucskák között, 500 m tengerszint fölötti magasságban található, 20 percnyi autókázásra Roviestől, közel a Drimonas-i vízeséshez és a Kerasia falucskában található múzeumhoz, ahol a fennsíkon talált megkövesedett állat és növény-maradványokat állítják ki. A kolostori kirándulást mindig érdemes összekötni a Drimonas, valamint Kerasia-ba tervezett kirándulással.

Jó tudni, mikor vannak a kolostori ünnep (búcsú) napjai:
augusztus 6, november 1 - Szent Dávid napja, július 7, február 10 Szent Haralambosz napja, augusztus 15 Mária mennybemenetelének napja, április 23 - Szent György napja.

2. Chrysovalanti Szent Irén - Μονή Χρυσοβαλάντου Αγίας Ειρήνης

Ez egy relatív új, női kolostor, ahová az Edipszó-Limni főút 10. km-nél lévő földútra rátérve, 2 km távolság megtétele után juthat el a látogató.Jó tudni, hogy a kolostori ünnep napja július 28.

3. Ilion - Szent György kolostor - Μονή Ηλίων Αγίου Γεωργίου

Talán a legjelentősebb észak Éviai kolostor.
Edipszótól 15 km-re helyezkedik el. Két irányból közelíthető meg. Jobban járható az Edipszóból Polylofo falun keresztül vezető út. Nehezebb, de rövidebb az az út, melyre az Edipszó irányban, Hlia falu után kell jobbra letérni. Mindkét esetben az utolsó 5-6 km jól járható földút. A főútról letérve, az út hirtelen és folytonosan emelkedik, míg végül a 400 m magasban lévő kolostorhoz érünk. Nagyon óvatosan kell vezetni, jó időben kell nekiindulni, hiszen az út oldalában nincsen védőkorlát. A kilátás azonban mindenért kárpótolja a látogatót. Olyan mintha repülőben ülne az ember, szép időben észak Évia hosszúkás és hegyektől kövér formája mintha éppen most emelkedne ki szemünk előtt a tengerből. Fotósok figyelmébe ajánlom, hogy a kolostorból pazar lelátás nyílik az öböl egész északi részére.Jó tudni, hogy a kolostori búcsú napjai: április 23, július 10, november 3


4. Galataki kolostor - Μονή Γαλατάκι (Αγίου Νικολάου) 

 A csodálatos helyen lévő kolostor megközelítéséhez feltétlen be kell menni Limni városkába. Majd innen déli iárnyban, az egyetlen partmenti úton kb. 12 km-re található Szent Nikolaosz (Miklós) kolostora, más nevén a Galataki kolostor. Az utolsó 2-3 km jól járható földút.Ünnepnap: december 6-án

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!