Az Evripos-i szoros

Az Éviát a szárazfölddel összekötő keskeny tengeri szoros legkeskenyebb része, a 8 km hosszú, 37m-1.7 km rész Chalkidánál, melyet Evriposzi szorosnak hívnak.

Ugyan az út Athénból már az új függőhídon vezet át, azért a régi felnyítható híd felé érdemes kitérni (építették 1894-ben). Itt egy érdekes õsrégi természeti jelenséget lehet megfigyelni aminek az okát az ókor óta kutatják, de általánosan elfogadott magyarázat a mai napig sincs. A tenger állandóan, irányát naponta többször változtatja, mintha oda-vissza ömlõ folyóvíz volna. Egyszerûen leáll a sodrás és hirtelen irányt változtat, de annyira erős, hogy a kis motorcsónakok csak nehezen birkóznak meg vele. Akinek szerencséje van talán éppen elcsíphet egy sodrásváltást. Érdekes látvány. Népi hagyomány szerint Arisztotelész, miutan hiába igyekezett a rejtélyt megfejteni, a vízbe vetette magát és belefulladt. Szobra a közeli sétányon látható.


A függőhíd

A Chalkida-i új függőhidat 1995-ben adták használatba. Összhosszúsága 694,5 m, melyből 215 m a levegőben függ 35,5 m magasságban. Oszlopai 90 m magasak és összesen 144 drótkötél tartja a szerkezetet. Szélessége 13 m. Mindkét írányban egy-egy forgalmi sávon lehet közlekedni. Az Athénba vagy onnan Éviára utazók 99%-a a hídon át való utazást részesíti előnyben a kompozással ellentétben, így a hídon folyamatosan nagy az átkelő forgalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!