Patmos-i álomház

Patmos szigetén, ahol 96-ban a Domitianus által száműzött János evangelista meglátta azt a látomást, melyet majd a Jelenések könyvében leír, ezen a messzi, csendes, gyönyörű szigeten lakik ma Tricia, egy idős angol hölgy. Tricia a Laura Ashley-nál ledolgozott évei után megvalósította álmát, vásárolt egy hagyományos patmosi házat, melyet felújított a maga ízlése szerint, meghagyva a háznak minden görög, patmosi jellegzetességét.

A barlang mögött, melyben Jánosnak megjelentek a látomások és melyet több ezer ember keres fel évente, kis, nehezen járható ösvény halad hegynek fel. Tízperces nehézkés mászás után hirtelen egy tisztásra érünk, ahol a kilátás lenyűgöző.

Ezen a csodálatos helyen, ahol az építkezések be vannak tiltva a tájjelleg megőrzése, de a barlang közelsége miatt is, található Tricia és zenész férjének a háza. A ház magányosan áll a gyönyörű táj közepén, egyedülálló kilátást biztosítva Patmos öbleire. A külső területek különböző szintekre vannak tervezve, így mindegyikről kilátás nyílik a táj egy kisebb részére, egy csodálatosan színes puzzle-t alkotva. A legalsó szint a legnagyobb, ezen a szőlővel és rózsákkal befuttatott teraszon található a ház óriási ebédlőasztala, mely a nyári időszakban folyamatosan meg van terítve, így várván a család nagyszámú gyerekeit, unokáit és azoknak barátait. A csodás készletekben a helyi finomságok mindegyike képviselve van.


A többi teraszon és balkonon kis nyári nappalik, az élénk színű bouganvilleák és muskátlik között pasztell színű bútorok szolgálják az ott pihenők, álmodozók kényelmét. A belső tereket az egyszerűség és eredetiség jellemzi. A tulajdonosok drága kincsként őrzik a patmosi építészeti stílus minden kicsi részletét. A padlóburkolat hagyományosan patmosi kerámialapokból áll, olyanokból, melyek a legtöbb régi patmosi házban fellelhetőek. 
A ház megvásárlásakor ott talált bútorok és tárgyak nagy részét is megtartották és felújították, ezzel még inkább azt az érzést keltve a látogatóban, hogy valóban egy hagyományos patmosi család lakásában jár.A kézzel festett hagyományos csészék, kancsók és tányérok, Görögország hangulatát idéző szőttesek kombinációja adja a teljesen görög, mégis eredeti jelleget. 
A ház nappalija alatt, ahol a pihenést semmi nem zavarja meg, idegen szemek elől eldugva, több hálószoba található.

A kint és bent mintha egybefolyna, a házban a fehér szemet vakít a mindenhonnan beömlő napsugarak ragyogásában, miközben az ember szeme bármerre tekint, a tengeren állapodik meg.
Felidézi bennünk annak a földi paradicsomnak a képét, amit annyira szeretnénk mindannyian megtalálni, de oly nehéz..

(fotók: ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!