Krétai történet

A Krétai ember világát és lelkivilágát a Psiloritis hegy uralja. Ez az a hely, ahol Rhea megszülte Zeuszt, aki később emberek és istenek Atyja lett. Ennek a hegynek a barlangjaiban, lejtőin évszázadok óta olyanok találnak menedéket, akik ilyen vagy olyan okokból nem hajtanak fejet az éppen uralmon lévő hatalom előtt. A velencei, török, német megszállások és uralom alatt mindig sajátos, különleges, fájdalommal és szomorúsággal teli zene született a Psiloritis sziklás lankáin. A Psiloritis-i emberek a nehéz évek alatt is megőrizték saját nyelvüket, mely tele van ógörög szavakkal és kifejezésekkel.
A hegy szülte Görögország több kimagasló zenei személyiségét is. Anogeia falut a Psiloritis hegy veszi körül. A lenti videóban Yiagos, egy odavalósi zenész, olyan életről mesél, mely közelebb van a természethez és a hagyományos életformához. Lantja húrjaiból szomorú Krétai dallamok törnek elő és arról beszél, hogy a mai pénzéhes életforma, melyet a bankok diktálnak és erőszakolnak rá az emberekre, nem hozhat boldogságot az emberek számára. Lantja misztikus Krétai vacsorákon és eljegyzéseken át, bevezet a mai eldugott Krétai hegyi faluk gyertyafényes világába, ahol az összetartás, autonómia, a kevéssel való beérés és megelégedés adja lantja dalainak főkulcsát.


Yagos:

Anogeia-ban születtem és nőttem fel. Úgy hiszem, a 80's években egy  eltűnőben lévő kornak az utolsó fellángolásait láthattam. Egy olyan kor zárult le, melyben az emberek évszázadok óta a hagyományos életformának megfelelően éltek. Az első emlékeim között szerepelnek a szamárháton való utazás a hegyre.. Anyám a szövőszék mellett mindig..

A természet beszél hozzánk..a szikla beszél, a kő beszél, ha leülsz és meghallgatod..

Anyám kérdezte tőlem: mi az a piac, a spread? Nagyon egyszerű..az életünket a bankok és a pénz határozza meg manapság. Ránk erőszakoltak idegen dolgokat és közben elvesztettük kapcsolatunkat magával az élettel, a természettel. Azt hiszem az autonómia és az autarkia  a megfelelő módszer arra, hogy az emberek szabadon és megelégedetten éljenek

Ha magasan vagy..más a rálátásod az egész képre..A kiút itt van előttünk, nézd: a hegy.

Yagos Édesanyja, Jannula:

Itt Anogeia-ban a fő bevételi forrásunkat az állattenyésztés jelentette. Az asszonyok a szövőszék mellett vették ki részüket a munkából. Most ez a technika és kultúra elveszett. A 90's években hirtelen elárasztották a piacot a kínai termékek, ez jelentette a végét a kézimunkának. Így a legtöbben gyerekeinket arra biztattuk, hagyják itt a helyet és menjenek máshol szerencsét próbálni.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!