Exact kalandjai Evián 2011-ben

Tavaly írtam első élménybeszámolómat "Kefalónia 2010.08.04.-15. Exact "tollából" címmel (a hellasz.hu-n).

Most ezúton jelenkezem Észak-Eviai, 2011. júliusi nyaralásom összefoglalójával.

Szeretném ugyanazon sorokkal kezdeni a beszámolómat, mint az előzőn, hogy a soraim valószínű eltérőek lesznek, mint a megszokott írások, hiszen nem a történések időrendiségére fektettem a hangsúlyt, hanem sokkal inkább a szigeten található "kötelező" dolgok pozitív és negatív véleményezésére 1-10-ig való osztályzásokkal. Itt is megjegyezném, hogy a véleményeim, megítéléseim, osztályzataim a saját benyomásaim alapján íródtak, s mivel nem vagyunk egyformák ezért bizonyos dolgokat természetesen valaki másképp is láthat.

Csapjunk bele…


Ebben az évben Evia szigete lett a "kiválasztott" gondolván arra, hogy - bár nyolcadszor utazunk kedves kis családommal Görög honba - itt még nem jártunk.
A szállást Ágnin keresztül intéztem, neki ezúton is KÖSZÖNÖM, de róla (róluk) majd még később…

AZ ODAÚT

Régi motorosnak számítok a Hellasz fórumán valamint a Görög utazások terén így ebben az évben is minden szükséges infóval indultam neki az útnak 2011. 07.06.-án Evia szigetének. Mivel mindig magán kezdeményezésben foglalok szállást, ezért igyekszem az indulási napot szerdára vagy csütörtökre tenni, mert ezzel nagymértékben elkerülhetjük a határokon és az utakon a nagyobb mérvű török inváziót. Eddig ez hellyel-közzel bejött… most kimondottan sikeres volt az út ebből a szempontból is. Idén először emellett egy kedves siófoki családdal közösen utaztunk Thessalonikiig; megbeszélve már jó előre napokkal az utazást. Azt gondolom érdemes 2-3 családnak összefognia és együtt mennie az utakon, hiszen ad egyfajta biztonságérzetet, nyugalmat, s ha netán a társaság is olyan, akkor egy pár új kellemes parkolói beszélgetésekkel is gazdagodhat utunk.

Indulás Bp-ről: 14:00
Kecskemét : 15:20 90 km
MOL benzinkút M5 pálya tankolással együtt: 16:00 170 km
Röszke határ-átlépéssel: 16: 40 190 km
Novi Sad 18:00 300 km
Belgrád 19:00 370 km
Nis 21:50 605 km
Mac. határ- átlépéssel 23:30 760 km
Görög határ-átlépéssel időeltolódás 03:25 940 km
Thessaloniki 4:20 1000 km
Larissa 5:40 1115 km
Glyfa- kompkikötő 7:20 1235 km
30 perc kompút 7:50
Agia Anna- Agali 9:00 1300 km

Úti költségek:

Szerb autópálya díjak: 3,5 -2,5 -7,5 -2 Euro
Macedón autópálya díjak: 1 -1 -1 Euro
Görög autópálya díjak: 2,8 -3,1 - 2,5 - 1 - 3 Euro
Komp: 4 felnőtt 1 személyautó 22,30 Euro
Benzin: 1300 km- re átlag 9,5 -10 literes fogyasztással 110-130 liter ~ 45-50.000 Ft (1,2-től 1,76-ig (Euro) voltak a benzin árak az országban / literje)

Ha az időeltolódás plusz 1 óráját levonom, akkor 16 óra alatt kiértünk a kikötőig úgy, hogy közben egyetlen határnál sem várakoztunk 20-25 percnél több időt. Talán ilyen jól még soha nem sikerült az út. Egyetlen negatívum, amit megjegyeznék, de erről valójában senki nem tehet, hogy a Macedón hegyi útszakaszon éjszaka sajnos elütöttem egy kóbor kutyát, s azon felül, hogy az állatot magát is sajnálom, megrongálta az autóm rendszámát illetve a légkondi összekötő csövét. Sajnos a hazaút ez által maga volt szó szerint a "pokol" :O)
Így az osztályzatom emiatt csak 8-asra sikeredett

A szállásunk
( Agia Anna- Agali, Vaggelió-apartman)

Gyorsan szögezzük le: a legjobb választás volt szinte minden tekintetben…
Bővebben:
Bár homokos tengerpart párti vagyok maximálisan- s Agali apró kavicsos tengerparttal rendelkezik - , de látva nagyon sok helyet, tengerpartot, kisvárost, falut észak- Évián, azt kell, mondjam jobb helyen nem is választhattunk volna apartmant, mint itt Agaliban a Vaggelió apartmant.
A légkondis apartman lent van szinte totálisan a tengerparton. Mindössze egy 4 m-es sétány választja el a házat a parttól. Imádom, és imádtam a teraszról a tengert bámulni. Ha kell, órákig tudom nézni a csodás "semmit" ?
Külön hálószoba a gyerekeknek (ha egyáltalán a 17 és a 19 éves srácaimat "gyereknek" lehet még nevezni)?. Hatalmas nagy felszerelt konyha- együtt a nappalival-, stúdió jelleggel. Le a kalappal a nagy hűtő előtt. Végre egy akkora méretű volt, hogy nem azon kellett gondolkodni, hogy a kg paradicsom mellé vajon elfér 1 üveg Mythos sör? ? Elfért… nem is 1! Emellett hatalmas mélyhűtő résszel rendelkezett.
A konyha remekül felszerelt, talán csak 1-2 lábas, sütő az, amivel én kiegészíteném még.
A fürdőszoba pazar, kényelmes, tágas, ezáltal a WC is.
Az ágyak kényelmesek, nagyok, masszívak s nem nyikorognak. 2db Tv-vel felszerelt az apartman- megjegyzem egyszer sem kapcsolt azokat be. Mindig találtunk olyan programot, szórakozást, hogy ne a Tv műsora kössön le.
A terasz hatalmas, napernyővel védett, s mint említettem már a kilátás a tengerre fenomenális.
Ha mindezekhez még hozzáveszem azt is, hogy a tulajdonosok Vaggelióék egy vendégszerető, kedves család, már majdnem 10-esre értékelném a helyet… csakhogy 2 dolog miatt lehúztam a pontokból 8 asra…
Az első az az, hogy jómagam és családom internet függők vagyunk, így örültünk volna egy Wifi- vagy egyéb más lehetőségnek. (megjegyzem 3 házzal arrébb minden este ezen függő éhségemet csillapítani tudtam wifi formájában a laptopommal ? 1 órás netezéssel.)
A másik, hogy éjszakára bármennyire is igyekezett az ember figyelni az ajtókra, ablakokra, valahonnan mindig előkerül 2-3 szúnyog, amely sikeresen megzavarta nyugodt pihenéseinket. ?

A szállás Tavernája és más egyéb helyi éttermek

Mindösszesen 1x ültünk be a Vaggelio tavernába. No, nem azért, mert nem ettünk jót, avagy drágának tartottuk volna, de valójában nem nyújtott oly különlegességet, hogy az ember minden este itt hagyjon 80 Euro-t 4 főre.
Ettünk itt finom helyi hal és tengeri herkentyűs ételeket melyek ízletesek- ám nagyon egyszerűen voltak elkészítve.
Valójában jót vacsoráztunk s a 80 Euró-s ár is úgy- ahogy elfogadható volt, ám mégis maradt bennem némi hiányérzet…
A család fiú pincére pedig mindent elkövetett, lehet, rosszul gondolom, de úgy látom –és ez igaz egész Eviára is- hogy a helyi emberek itt még nincsenek kellőképpen felkészülve szakmailag arra, hogy minden igényt kielégítően a turizmusból meg tudjanak élni.
Manapság amikor egy család arra spórol 1 éven át, hogy 250-350.000 Ft-ot áldozzon egy ilyen méretű nyaralásra, akkor elvárható lenne egy olyan kiszolgálás, ahol a 4 fő mondjuk az ételt egy időpontban kapja meg, s nem 20 perces eltéréssel. Mire a fiam befejezte a vacsorát addigra értek ki az én ételemmel. Igaz bevárhatott volna a srác, de 20 perc alatt minden étel kihűl az biztos.
Aztán figyelmes lettem még valamire… mégpedig a görög adó válság miatti burkolt áremelésre.
Ugye, mint tudjuk 11%-ról az idén felemelték az éttermeseknek az adót 23%-ra. Ezt valahol vissza kell hozni.
Amíg az előző években szinte minden főételt körettel együtt számolták fel addig most és itt már megjelentek ételek köretek nélkül. Azaz ha komplex vacsorát szeretnél, akkor kénytelen vagy plusz 2-3-4 Euro-ért mondjuk hasáb burgonyát rendelni.
Szintén jellemző egész Éviára, hogy a kevesebb turista miatt kisebb a választék, mint ami az étlapon szerepel. Magyarul, hiába kértem én nagyhal kategóriában az étlapon megtalálható tőkehalat mondjuk, ha az nem volt! Igaz, hogy ugyanakkor, amit meg kiválasztottam halat, azt magam nézhettem meg a pult mögött a fagyasztó ládákban.
Agia Anna –Agail része kis település. 7-8 tavernával, 2-3 gyrosossal. Apropó gyros… 2 helyen is ettünk és le a kalappal. Isteni volt. S 2 Euro mindössze pitában. Fagylalt az apartmanház közvetlen szomszédságában számomra nagyon ízletes volt. Kötelező megkóstolni!
Az esti étkezéseket mindösszesen így 8 -asra értékelném.

Agia Anna- Agali falu

Mint említettem már 7-8 taverna, 2-3 gyrosos, fagylaltozó, cukrászda, pékség, 3 szupermarket, 2 zöldséges, 1-2 bevásárló kis shop üzlet… Magyarul minden egyben, amire szüksége lehet egy turistának. Sőt akad nem egy bár, ami már próbálkozik az esti szórakoztatással is.
Ám ez a település mégis csak elmarad - hál’ istennek- Sarti tömegétől és sűrűségétől.
Aki szórakozni akar, el tud menni pénteken és szombaton a helyi Camping Dj termébe. Aki pihenni szeretne és "csak" egy jót vacsorázni, annak sem kell tömegben arra várnia, hogy le tudjon ülni egy szabad asztalhoz. Azt mondom ,VAN STÍLUSA a kis falunak. Nekem nagyon bejött. Legalább annyira, mint anno Thassoson Skala Potemia, vagy Zakynthoson Keri.

A tengerpartja aprókavicsos, kavicsos. Számomra ez nem annyira jött be, de miután készültem ilyen helyre való cipővel, szenzációsan élveztem a partot. Az is hozzá tartozik a valósághoz, hogy valószínű az én lábam bírja kevésbé a kavicsokat- csak a finomhomok az, ami bejön ?- ugyanis rajtam kívül szinte 95%-ban mindenki mezítláb szaladgált a parton. További pozitívum a parton, hogy a napernyőkért és az ágyakért bár "fizetsz", de úgy, hogy kérsz, mondjuk egy frappét 2,5 –ért. Szerintem abszolút korrekt hozzáállás.
Napi 5 Euróból béreltünk 4 db ágyat és 2 napernyőt, s emellé ittunk 2 frappét!
Összegezve: akinek Siófok tetszik, az ne ide menjen!!! Akinek viszont bejön Szepezdfürdő, vagy Ábrahámhegy is az itt tökéletesen fogja érezni magát!
Személy szerint nekem ez a szimpatikusabb: 9-es osztályzat

Ellinika strand

Észak-Evia egyik legszebb, legkedvesebb strandja. Ami még inkább szimpatikussá teszi, hogy homokos. Szemben a parttal egy aprócska kis sziget, amihez a bátrabbak átúszhatnak. Rajta egy kis templommal. Kár, hogy a turizmus ebben a kis faluban oly csekély, így alig akad olyan "centrum" rész, ami vonzóvá teszi és az emberek itt vennének ki apartmant. Az a 2-3 taverna és az 1 market nagyon kevés.
Összességében emiatt "csak" egy 7- esre értékelem

Vasilika és a strandja

Ellentétben Ellinikával itt már mutatkoznak némi jelei a "centrumosított" résznek, mert csináltak a parton a kikötőben egy tavernasort, jónéhány üzlettel.
Ám a strand itt viszont számomra nem vonzó. Kavicsos, s ráadásul a legnagyobb része a kikötőben van, ahol bár nem igen van hajó forgalom, de engem mindig is zavart a vízbe pöfögő motorcsónakok füstje. A kikötőtől távolabbi rész pedig inkább hasonlít egy kietlen partszakaszhoz.
A taverna soron nem találtam gyrost. Ami önmagában nem bűn, de aki történetesen itt száll meg egy apartmanban, az nem élvezi biztosan esténként a pitában felszolgált finom ízeket.
Gyros hiányában beültünk egy nap egy itteni helyi étterembe ebédelni. A probléma itt is tipikusan ugyan az, mint máshol… több van az étlapon leríva, mint ami a valóság. A turista pedig, ha lehet, még kevesebb, mint Agia Annán, vagy Limniben, netán Aidipsoban.
Az étel ennek ellenére ízletes volt, elfogadható árakkal.
Sajnos összkép alapján nálam csak egy 6-os osztályzat.

Aidipso fürdőváros

Észak-Evia szerintem legmozgalmasabb városa. Izgalmas taverna sorokkal, bevásárló-,sétáló utcákkal, marketekkel, üzletekkel. Minden van, ami egy aktívabb pihenést szolgál. S még sem "Sarti" méretű tömeggel. Az egyik legkedvesebb színfolt utunk során. Még akkor is, ha a partja hasonlít Hévíz vagy Hajdúszoboszló feelingjéhez, mert annyi a nyugdíjas emberke itt, akik a meleg termálvízben áztatják magukat, hogy nem is hinné az ember. Különleges a forró víz, ami befolyik itt a tengerbe több helyről, s vonzza ide a fürdőzőket. S meg kell említenem még valamit ezen kisvárossal kapcsolatosan. Az egyik legfinomabb görög édességet itt ettem korán reggel. Az úgy nevezett "bugaci" névre hallgató grízes-puding szerű töltetű (gőzöm sincs, mi van benne pontosan)- túros batyura emlékeztető finomságot. Aki erre ját meg kell kóstolnia.
Osztályzatom: 9-es

Limni város és strandja

Az egyik legvonzóbb, s turisztikailag leglátványosabb kis város a tengerparton. Az a közkedvelt sikátoros, igazi görög feeling ? Apró házacskáival, őslakosaival, kedves tavernáival.
Finom a parton a souvlaki, a kalamaki, a gyros, és a fagylalt is. A partja számomra kevésbé izgalmas, lévén kavicsos, de napközben bizonyára sokan élvezik a közeli kis hotelekből a vizét.
8-9 közöttire sorolnám be.

Lichades Lakatlan szigete

Azzal kezdem, hogy majdnem kapott egy 10 es osztályzatot... ?
Aki eljut Eviára, az utazzon el ide. Bár majd 1,5 órát mentünk kocsival, de megérte
Már önmagában az is élmény, hogy egy 6-8 személyes kis hajóval visznek át a tengeren, a valóban lakatlan szigetre. De ami ott fogadja az embert valóban az a karibi hangulat.
Páratlan szépségű homokos öböl, abszolút tömegmentes! Üzemelő apró kis "beach bar" ahol még az egyik legfinomabb kalamakit is felszolgálják neked a hideg üdítőkön, koktélokon, sörökön kívül.
Ami számomra különlegesen vonzóvá tette a strandot, az a tengerben található kagylók mennyisége és sokszínűsége. Kevés olyan strandon jártam Görögországban ahol egy búvárszemüveggel, egy pipával 10 perc barangolás után egy maréknyi szebbnél szebb kagylóval lettem gazdagabb.
Azt hittem ezt a kirándulást már nem lehet fokozni… tévedtem. Haza fele úton ugyanis a hajóról egy oly különlegességet pillanthattunk meg, szinte testközelből, amiben nem hinném, hogy sok embernek volt része. Láthattam egy hatalmas mediterrán tengeri fókát, szinte karnyújtásnyira úszni tőlünk.
És akkor még meg sem említettem azt a II. világháborús hajóroncsot, amit a nyílt tengeren a kishajóból szabad szemmel láthatsz a tengerfenéken… félelmetes volt, s egyben csodálatos.
S ami miatt nem kapott 10 es osztályzatot a lakatlan sziget? Annak a problémája valahol magunkban emberekben keresendő. Ugyanis ha a tulajdonosok nem fektetnek nagyobb hangsúlyt a környezet védelmére, akkor félő, hogy 1-2 éven belül a szigeten "felépített" mellékhelyiség kevés lesz, s kinövi magát a sok turista – ha menni kel hát menni kell – igényeinek. "Valaki" szóljon már nekik, hogy ne tegyék tönkre ezt a páratlan természeti szépségekkel megáldott partot. Az alapkultúrához vannak kötelezően tartozó higiéniás igények!
9-es osztályzat

Dasziko Horio- Papades, hegyen található üdülő Village falu

Szenzációs, aki azt ott kitalálta. Mintha nem is Görögországban, hanem mondjuk egy Alpok-béli, hegyi-erdei sítáborban lennénk. Kulturált apartman jellegű házakkal, nyugodt békés csendes hegyi erdei környezetben.
Akinek nem feltétlen fontos a tenger közelsége, az egyszer töltsön el itt egy hetet. 13 km a legközelebbi strand… a hegy lábánál.
Egy 8-as osztályzatot simán megér

Ági (Ágni) és Családja!

S végül, de nem utolsó sorban Ági, aki szerezte a szállást, s foglalkozik velünk, magyar turistákkal.
Remélem, ezen sorok nem jelentenek neki külön reklámot s a fórum moderátora is "átengedi"
Ágiról, s Családjáról csak és kizárólag magas fokon tudok említést tenni, amikor a kedvességet, segítőkészséget, önzetlenséget taglalom.
Szerintem- s ezzel talán nem vagyok egyedül- Ági az, aki még a mai világban megtestesíti egy személyben azt a kedves idegenforgalommal, turizmussal, vendéglátással, foglalatoskodó személyt, aki valóban tudja, és érti a szakmáját és teszi mindezt - még egyszer mondom-, természetesen, kedvesen, önzetlenül. Férje szintén kedves, emellett méltóságot sugárzó. Fia pedig egyszerűen szeretni való kölök. ?
KÖSZÖNJÜK ÁGI!!!
10-es!!!

Észak-Evia összegezve egy mondatban:

Kiaknázatlan, turistákkal még nem telített, természeti szépségekkel megáldott sziget, amiben még nagyon sok minden rejlik… Rajtunk embereken múlik, hogy mennyire tesszük olyanná, ami még szerethetőbbé varázsolja.
Aki teheti, ne hagyja ki… ha lehetőségem lesz rá, szívesen visszatérek!

Exact (Tibor)

2011. Július 17.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!