Nyaralás gyerekekkel

Ez egy olyan kérdés, melyet gyakran feltettek nekem az utóbbi években.

Hol ajánlod a nyaralást kisgyerekekkel?

Erre nem könnyű becsületes választ adni. Ugyanis e mögött a kérdés mögött rengeteg olyan dolog van, amit egytől egyig tisztázni kell, mielőtt az ember választ ad.
Sok a paraméter, nehéz olyan települést találni, ahol minden ideális lenne, vagy ahol minden egy helyen megtalálható lenne, vagy ahol nagyon sok lehetőség között lehetne válogatni, anélkül, hogy az ember autóba kényszerülne. Ezért a megjegyzést nyitó gondolatra a válasz  egyáltalán nem egyszerű. Vegyük sorra az erre a kérdésre feltett viszont-kérdések, valamint az azokra érkező feleletek által kialakult kategóriákat.

1. Part-típus: finom-homokos, lassan mélyülő, nyaralás típus: pihenő

Vannak sokan akiknek elsőrangú fontosságú az, hogy a part homokos legyen. Ezek általában olyan szülők, akik egészen kicsi gyerekekkel érkeznek és nagyon fáradtnak érzik magukat az évi hajszától. Ők nem akarnak felfedező-utakat tenni, inkább arra vágynak, minden nap ússzanak és eleget pihenjenek. Nekik nagyon fontos, hogy a strand a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkezzen:
  • legyen lassan mélyülő, hogy az egészen kicsi gyerekek is biztonságban játszhassanak a szélén. 
  • a part és a part utáni, víz alatti rész legyen homokos, hogy a gyerek lábát ne sértse fel a kő és ne kelljen neki segíteni be és kimenni a vízből. 
Lássuk azt is, mik az ilyen jellegű strandok hátrányai:
  • a lassan mélyülő part hátránya, hogy a kicsi gyerek túl bátor lesz tőle és ellenőrizhetetlenül ki és be fog szaladgálni a vízbe. Ez még hullámmentes napokon sem ajánlatos, nemhogy olyan napokon, amikor a hullám befele szívó munkát fejt ki a part közelében. Tehát ha a csemete bátor típus, nem tudunk igazán pihenni, mert folyton rajta kell legyen a szemünk.
  • a finom homokos partokról a homokot mindenünkben hazaszállítjuk, a táskától elkezdve a gyerek orra, füle is tele van folytonosan homokkal. Ilyen partokon ajánlatos a gyerekre mindig fürdőbugyit adni, mert máskülönben nem kívánatos helyekről is folyton a homokot kell kimosni.
  • a homokos partokon könnyű lábgombát összeszedni, ezért ajánlatos a fürdésen kívüli tevékenységek alatt strandcipőt húzni a gyerekek lábára
  • ha fúj a szél, mindenünket teleszórja homokkal, a parton való ücsörgés tulajdonképpen lehetetlenné válik
Evián a következő helyeket ajánlhatom homokos, vagy sóderes partokkal :

1. Lutra Edipsu és környéke 

A nyári szezonban nyüzsgősebb hely, ahol inkább családok és idősebbek nyaralnak a gyógyvíz miatt, ami a part bizonyos részein a  vízbe folyik. Azért fiatalabbaknak is akad szórakozási lehetőség. Annak ellenére, hogy a településnek saját kompkikötője van, északról érkezvén mégis jobb a Glifa-Agiokampos átkelőt igénybe venni, legalább 50 km-t spórolunk a szárazföldi részen.


Szállások Lutra Edipsu-n:

* Matula
* Mária és Mimis

2. észak Evia, Ellinika - Agios Nikolaos település

Az ideutazáshoz személygépkocsira van szükség. Jöhetnek sajáttal, vagy akár bérelhetnek az Athéni  vagy a Szaloniki-i repülőtéren, vagy Larissában, ha busszal jönnek Magyarországról.
A településen nincsenek nagy hotelek, csak kisebb panziók és pár taverna, a nyaralás igazán nyugodt lehet. Hátrány: a part nem túl hosszú, a július 20- augusztus 20 közötti időszakban zsúfolt lehet. Nincsenek szórakozási lehetőségek és tulajdonképpen sétálóutca sem, csak pár taverna. Esti sétához, szórakozáshoz ajánlatos a kb. 18 km-re lévő Pefkibe átautózni. 

Távolság Agios Nikolaos és az Agiokampos-i kompkikötő között kb. 40 km, személygépkocsival kb. 50 perc. 
2. Part-típus: mindegy csak ne legyenek túl nagy kövek,  nyaralás típus: pihenős kirándulós

Ebbe a típusba általában azok a szülők tartoznak, akiknek már tizenéves gyerekeik vannak, így velük nem csak pihenni, de kirándulgatni is bátran lehet. Az ebbe a típusba tartozó vendégek nagy-részének nem fontos, hogy a part finom homokos legyen, inkább a következő előnyös tényezőket keresik:
  •  úszáshoz és játékhoz megfelelő legyen
  • ne legyen túl messze egyéb kirándulóhelyektől, látványosságoktól. 
Az ilyen partoknak gyakorlatilag nincsen hátrányuk, illetve azokat nem lehet általánosítani, mert teljesen esetfüggő.
Akik ilyen típusú nyaralásra vágynak, a legajánlottabb személygépkocsival elindulniuk nyaralni, mert így bárhová eljuthatnak. A szigetek nagy részére manapság könnyebb repülővel eljutni, de mindenképpen érdemes legalább 3 napra kocsit bérelni és bejárni a legszebb helyeket. Hisz egy szigetet a partjain, öblein keresztül lehet megismerni.
Evia-n a következő helyeket ajánlanám:

1. észak Evia, Agia Anna - az Athéni fiatalok egyik kedvenc helye augusztusban, és az egyik legszebb part észak Evian. Nagyon szép sétánnyal kialakítva a part mentén, több fiatalos bár, disco és egyéb szórakozási lehetőséggel, a közelben remek kirándulóhelyekkel. A part nagyon hosszú, sóder és egészen apró, vörös kavics váltakozása, a tenger 4-5 lépés után mélyül, de ez az egyik legveszélytelenebb hely. 

Távolság A. Anna és az Agiokampos-i kompkikötő között kb. 55 km, személygépkocsival kb. 60 perc.


2. Rovies és környéke - a falu központi partja kavics és homok keveréke, a vízben egy széles homoksáv húzódik. Miután először hirtelen derékig, néhol nyakig merülünk, utána nagyon sokáig nem mélyül tovább, nagyon jól lehet labdázni, vagy egyéb játékokat játszani a vízben. A településen minden van, üzletek, tavernák, minden gyalog elérhető távolságban. Az előbbivel ellentétben, itt nem sok fiatal van, inkább családosok nyaralóhelye.

Távolság Rovies és az Agiokampos-i kompkikötő között kb. 40 km, személygépkocsival kb. 50 perc.Herkules öböl, Rovies - Rovies település mellett található a csodálatosan türkízkék színű tenger, a Herkules öböl. A part és alj kavicsos, nincs szervezett strand, mindenki saját ernyővel vagy a majdnem vízbe merülő fenyők árnyéka alatt talál menedéket a nap elől. Kíváló hely csendes pihenésre, gyerekekkel.


3. Limni és környéke - Limni körül rengeteg part és öböl van, mindegyik kívétel nélkül apró kavicsos. 

Az északi irányba vezető út mentén található az egyik legjobb part a környéken, a hirtelen mélyülő Kochili strand, ahol fogyasztás ellenében napernyőket és nyugágyakat lehet ígénybe venni. Innen nagyon sokszor lehet delfineket látni, ahogy vonulnak az öbölben.


Déli irányban, a Galataki kolostor felé vezető vidéki út mentén egyik öböl követi a  másikat, egyik szebb mint a másik. Itt nem nehéz olyan partot találni, ahol csak egyedül lehetünk. 4. Nem hagyhatom ki Kria Vrisi partját. Itt nincs megfelelő szálláslehetőség, ugyan van pár bérelési lehetőség, és igazán nem szeretném magamra haragítani az ottani vállalkozókat, de ott nem ajánlom eltölteni a szabadságuk minden napját. Azonban elmenni oda fürödni és nézelődni, azt nagyon is ajánlom, hisz ez egy történelmi jelentőségű hely, egy csodálatos és vad part.


Persze a fentiek csak megkarcolása a felületnek. 
Még rengeteg hely van, amit ajánlanom kéne és amit látni kell. Ez azonban csak néhány kezdetnek megfelelő ajánlás azoknak, akik nem tudják merre induljanak, milyen kritériumok alapján keresgéljenek. Ahogy az egyik feltétel kikristályosodik, hozza magával a következőt, a neten való kutatás szálláshelyek után mindig újabb és újabb választási lehetőség elé állítja a keresgélőt. Ezért a legjobb amit tehetünk, előre írjuk fel egy papírra azokat a dolgokat, amik 100%-ban fontosak számunkra és amikből nem engedünk, majd ha ezeket megtaláltuk, a többiben legyünk rugalmasak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!