Aidipsos és Ilia útszakasz

Lutra Edipsu-t véve kiindulópontnak, mely észak Évia legnagyobb települése, haladjunk bennebb az északi rész belseje felé, Ilia irányába. Most csak pár képet teszek fel az Aidipsos-t Ilia-val összekötő útszakaszról, mely időben kb. 10 perc. Ezen a részen nincsenek strandok, a tenger nagyon mélyen, az út alatt található, a part sziklás, köves és nincs ösvény, ahol le lehetne ereszkedni. Az utóbbi években nagyon rácsodálkoztunk arra, hogy a hegy oldalába vájt út alatt, villák nőttek ki a meredek oldalból.Érdekes az, hogyan lehetett itt magánterületre szert tenni, hisz amíg az utat bele nem vágták a meredek hegyoldalba, itt csak kecskék jártak a hegyi ösvényeken. Annyira meredek a  hegyoldal, hogy az építkezéshez rengeteg földmunkára, majd nagyon kemény betonmunkára van szükség, rengetegbe kerül ilyen helyen felépíteni egy házat, úgy, hogy az földrengésbiztos és talajcsúszás-biztos legyen. Az úton haladva a kilátás egyszerűen csodálatos, szép napokon tisztán ki lehet venni a szárazföldi oldalon az Arkitsa-i kikötőt valamint egyéb települések fényeit este. A komphajók egymást kerülgetve szelik itt át az Aidipsos-Arkitsa szakaszt, kb. 45 perces tengeri utat téve.


A messzeségben a Kandili hegy, mely észak és közép Évia egyik határvonala

A messzeségben a Lichas félsziget Xerovuvala nevű hegye. A Lichas félsziget Éviához tartozó földnyúlvány.
Az út szélén a képen látható védőkorlát található, de igaziból sehol nem megy annyira közel a meredekhez az út, hogy félelem érzetet keltsen az emberben.

Furcsaságok, amik feltűnhetnek:

Sajnos egész észak Évián megszokták, hogy a "baza"-nak nevezett szemetet (építkezési fölösleges anyag) az út szélére szórják ki, ezzel "védvén" az út lemorzsólódását a téli időjárási viszonyok alatt.  Az évek alatt rájöttem, hogy valóban van némi igazuk, mert télen a tenger és a tengerbe ömlő, hegyekről lezúduló vizek folytonosan morzsolják az út szélét. De valahogy szebben kéne megoldani, nem csak úgy kidönteni mindent, valahogy elegyengetni és eldugni, illetve letakarni földdel. Csak hát erre meg nincsenek munkások, nincs aki ezzel foglalkozzon, így az építkezésekről a maguk költségén ide hozzák ki az emberek az építkezési fölös anyagot, ezzel eléggé lerontva sajnos az összképet.

A felvétel az Ilia utáni részen készült, a háttérben Ilia falu
A messzeségben a Kandili hegy
Az út minősége kielégítően jó, minden tavasszal kijavítják a téli rongálásokat. Ezen a szakaszon mindig sok javítómunkára van szükség, mert télen itt nagyon sokat romlik az út, a hegyről folytonosan lezúduló víz miatt, ami hordja magával a sziklákat, köveket. Ezek téli időszakban sokszor elzárják az út bizonyos szakaszait. Nyáron ilyen veszély nincs, a hegy olyankor nem morzsolódik. A leguruló kövekre azonban mindig jó odafigyelni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!