Görögországi angolok - Tony Lane

forrás: Krétai anglikán egyház
Tony 68 éves és Kefalas településen él, Krétán. Tavaly júliusban lett pappá avatva, angol püspök által. A háza mellett lévő templom az egyetlen anglikán templom egész Krétán, de az első, mely az utóbbi 140 évben épült egész Görögország területén. Az istentiszteleteken általában 35 személy körüli létszám szokott lenni, de a hónap első vasárnapján, a hónapkezdő miséken ez a szám 50 is lehet.

Tony elmondása szerint, soha nem szőtt hosszú távra terveket. Angliában annak idején a  hajóiparban dolgozott. Mikor úgy döntött, eladja vagyonát és Krétára költözik, egyetlen cél lebegett a szeme előtt: csendes és nyugodt életet élni. Minden jól alakult és jónak  ígérkezett, csak egy dolog hiányzott: az istentiszteletek. Valahogy az ortodox templomban nem érezte otthon magát. Ekkor ismét nagy tervbe vágta fejszéjét és meg is valósította. Levelező tanfolyamon elvégezte a papi tanulmányokat és levizsgázott, majd pappá szentelték. 


 Tevékenysége szálai visszakúsznak egészen Bristol-ig, szülőföldjéig, ahol szegények otthonát alapított és az egyház útján próbálja ennek munkáját segíteni. Templomában gyűjtéseket szervez Krétai szervezeteknek is, ebben nagymértékben támogatja a polgármester is.
Az idén lesz 10 éve, hogy Tony végleg letelepedett Krétán. Egészen jól beszéli a nyelvet, mindazonáltal heti egy órában tökéletesíti tudását. Szerinte azok a honfitársai, akik nem akarnak beilleszkedni, nem akarják a nyelvet megtanulni, pöffeszkedőek. Kizárólagosan maguknak csinálnak gondot abból, hogy a helyi közösséget ignorálják. Valószínűleg ők azok, akik valamikor visszatérnek majd Angliába.
Tony elmondása szerint, ez a hely megváltoztatta a módot, mellyel embertársaihoz közeledik, azt, ahogyan őket látja. Ezt főleg annak köszönheti, hogy mélységesen meghatja az, hogy a család intézményét itt még mindig mennyire fontosnak tartják. Lelkiismeretesebb lett mióta itt él és az emberekben először mindig a jót keresi, a jót látja meg. Szeret itt élni.

info: Krétai anglikán egyház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!