Görögországi angolok - Eileen Hutton

A turisták, akik ellátogatnak a Gavalochori-beli szövetkezetbe (Kréta), meglepve nézik Eileen-t, ahogyan a helyi csipkekészítő technika segítségével, "kopaneli" jellegű terítőt készít. Eileen Hutton Edinburgh-i születésű és egy olyan csipkekészítési technika mestere, mellyel ma csak Vamos környékén dolgoznak az asszonyok.
Az ő véleménye is hasonló a Tony Lane véleményéhez, úgy gondolja, hiba úgy elindulni a nagyvilágba, hogy az új hazádban szülőhazád miniatűr másolatát akard megteremteni. Ő mindig arra törekedett, hogy új hazájába beilleszkedjen, megtanulja annak nyelvét, szokásait, hagyományát, zenéjét. Véleménye szerint nem ismerhetünk meg igazán egy országot addig, amíg annak kultúrájában nem merülünk el alaposan. A csipkekészítést úgy tanulta meg, hogy közben csak görögül beszéltek hozzá. Eddig összesen 4 darabot készített, de azokra nagyon büszke. 3 éve él a faluban, de felvállalta, hogy elkészíti a falumúzeum pontos archívumát.

Görögországba költözése előtt 15 évig Indonéziában élt férjével, akit munkája vitt, majd kötött oda. Miután a  férfi nyugdíba vonult, Vamos vidékére költöztek. Azért választották Krétát, mert erősen emlékezteti őket Provence-re, ahol a férfi életének nagy részét eltöltötte.

Ami nem tetszik: zavarja őket a rettenetes görög bürokrácia, azonkívül félnek attól, nem lesz megfelelő orvosi ellátásban részük idősebb és betegebb korukban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!