Iskolai "zendülés"

Görögországban van egy "egyetemi menedékjognak" nevezett törvény által megszabott "státusz". A 3549/2007-s valamint a 1268/1982-s törvény alapján azok, akik felsőfokú tanítási intézmény területén tartózkodnak, kívül esnek a hatósági ellenőrzés és eljárások körén. Ez manapság egy nagyon vitatott téma és minimálisan egy teljes beírást igényel ahhoz, hogy akár nagy vonalakban kielégítően írjak róla. A tragikus végkifejletű, 1973 november 17-i egyetemi felkelésen kívül nem volt más olyan komoly esemény, mely egyetemi menedékjogot igényelt volna, ezért az egyetemi menedékjog, az "aszilo", ma nagy vitákat indító fogalom.
Egészen más értelemben használható, akár általános iskolákban és gimnáziumokban is! Minden esetben egy olyan napot takar, amikor nincs tanítás, a gyerekek összegyűlnek az iskola területén és valamilyen problémák megoldását követelik a tanároktól, esetlegesen az önkormányzattól, államtól. Vannak esetek, amikor a tanulók jogos kérelmeket nyújtanak be az ilyen "tanításstop" napokon, de vannak olyan esetek, amikor az egész úgy néz ki, mintha csak egy jó hecc lenne. 1973-ban volt értelme, hisz a folytonosan adó rádióállomásról a város népe nyomon követhette az eseményeket, az adót a menedékjog és az egyetemisták védték. Az egyetemi események voltak a Joannidis államcsíny és a junta bukásának az előszele, a modernkori görög történelem egyik nagyon fontos állomása.
Manapság egy ilyen zendülés csak a tanítás menetét akadályozza és a diákokat téríti el a fő céltól, az anyag mihamarabbi elsajátításától. Az is igaz azonban, hogy nagyon sok problémára másképpen a hivatalos szervek nem reagálnak. Hol van a megoldás hát?

forrás: limniotika.blogspot.com

A Limni-beli líceumban ma "tanításstop" volt. A 102 liceumista tanulóból 92 igennel, 10 nemmel szavazott a "tanításstop"-ra, így reggeltől nem folyt tanítás. A diákok problémalistája:

forrás: limniotika.blogspot.com
A diákok listájában többek között az épületi problémák, kerítéskijavítás, tornaterem létesítése, fűtésproblémák, tetőjavítás szükségessége valamint az épület lefestésének szükségessége áll. Nem tudni, holnap lesz-e tanítás. Az idén már volt tanításstop ezekért a problémákért, de egyelőre még mindig nincs megoldás....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!