Arachova - 6. rész, Kiriaki

Az Arachova-ban telelő számára egy közeli jó szálláslehetőség  lehet Kiriaki falu.
Kiriaki 850 m tengerszint fölötti magasságban, a Parnasszus hegy  Elikonas nevezetű oldalában található.  Ami fontossá teszi, hogy csak 30 km távolságra van Arachovától, ahonnan még további 15 km-re találhatók  az 1.950 m-n lévő sípályákhoz tartó felvonók.

Kiriaki egy elég nagy,  kétnyelvű falu. A falut az arvanites-ek alapították, ez egy népcsoport, mely a középkorban érkezett Görögország és Itália területére, a mai Albánia vidékeiről. Jellegzetes nyelvüket ma csak Toscana vidékein és Görögország egyes helyein beszélik. A falu Biotea olyan pontján fekszik, ahonnan fél óra alatt elérhetőek a Korinthoszi öböl partjai is, de az Éviai öböl nyugati partjával szembeni szárazföldi rész, valamint Théba és Leívadia városai is. Látnivaló van bőven a vidéken és nyáron sem rossz hely, a magaslati levegő miatt itt nem fog senki szenvedni a melegtől.
A szállás, melyen megszálltunk és melyet ajánlok bárkinek, egy hagyományos falusi kőház, melyet egy szikla oldalába építettek, majd panzióvá bővítettek. A tulajdonosok egy középkorú házaspár, akik saját készítésű reggelivel várják a vendégeket minden reggel a földszinten lévő étkezőbe. Ami hátrány lehet, hogy minden szobához lépcsőn kell felmenni, így sem mozgássérültek, de öregek számára sem megfelelő. Ugyanakkor a földszinti étkező kinti területről közelíthető meg, vagyis reggel kabátba kell öltözni és lemenni a fagyos lépcsőkön, hogy reggelizünk. Viszont az étkezőben is folytonosan duruzsol a kandalló. Ezen hátrányokon kívül a többi tökéletes, a szobák nagyon jó minőségűek, új, nehéz fa bútorral, szuper-gyors internettel és legtöbbjük kandallóval.
 
Az árak attól függnek, kandallós vagy nem kandallós a szoba. Van olyan szoba, melyet összenyitnak a beüvegezett balkonnal és így egy 2 szobás apartman alakítható ki, mi egy ilyenben laktunk. Nem volt hideg a balkonszobában mert a négyzetméterekhez képest egy nagy fűtőtest van az ablak elé telepítve. A fűtés autonóm, tehát mindenki úgy állítja be magának, ahogyan akarja, az árat nem befolyásolja. A kandallót is lehet akár egész nap használni, csak mindenki magának viszi be az udvarról a fát. A fürdő és konyharész modernek, szépek. Az ár a nem kandallós 2 ágyasoknál 50 eur/éj, a kandallósoknál 70 eur/éj-nél kezdődik, ezek a téli főszezon árak. 

Képek a faluról:

Kiriaki, a hegy oldalába bújva

Az összenyitható lakrész, belakva:Így kanyarog el az út a falutólA közelben van egy kellemes hegyi pihenő, ami az Arvanitsa névre hallgat (az említett arvanites népcsoport után) és kiindulóhelye a különböző csúcsokra tervezett hegyi túráknak. Nagyon szép, dús, öreg és nagy fenyők vannak a tisztáson.A hely szépen ki van alakítva, van egy kis étterem, kávézó, minden tiszta és környezetbarát.
Út Théba fele Kiriakiból. A közelben található Thespies falu, mely ókori település volt. Sajnos nincs semmi látnivaló, az ókori nyomoknak hűlt helye van.Búcsú a fényes felhőkbe bújt Parnasszustól....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!