Arachova - 5. rész, Osios Loukas kolostor

Úton Kiriaki faluból a Parnasszus fele
Arachová-ból könnyen elérhetőek Beotia központibb vidékei. Beotia vidéke jelentős szerepet játszott már az ókori időkben is, talán mindenki emlékszik Théba nevére a történelemórákról. Kadmios király, Oidipusz, Epaminondasz városa pont olyan híres volt mint Spárta, Athén vagy Korinthosz. A bizánci években is fontos szerep jutott Beotia vidékének, hisz katonai központ is volt itt, de a korabeli mesterségek is fejlettek voltak.
A bizánci századok eredményeképpen, ma sok templom és kolostor található a vidéken.
A mai napon végső célunk eredetileg a Parnasszusi sípályák lettek volna, de mivel még reggel indulás előtt megnéztem a webcam-okat és mindkét sípályán elég gyatra helyzetet láttam, lemondtunk róla. Inkább kulturális és vallási turizmust vettünk programba. Kiriaki falu és Arachova között kb. 25 km a táv, az út felénél kb. található az egyik híres Beotiai kolostor, a Szent Loukas nevezetű (Osios Loukas). Ez egy immár 1.000 éves intézmény, mely eredetileg az itt található ókori Demeter templomra épült.
Gyönyörű terméskőből készült a legtöbb épület, és meglepően nagy az egész. Két templom tartozik hozzá, a szent Loukas temploma és a Szent Barbara templom, ezenkívül a Szent Loukas sírját tartalmazó földalatti kápolna, a szent maradványait tartalmazó koporsó, és az egész olyan mint egy középkori vár. Megérte meglátogatni.


A kolostorhoz közelítve.

Udvar

Bizánci oszlopfő

Múzeum

Erősített kolostorfalak

Régi épületmaradványok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!